Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κάτι έπαθαν οι Γερμανοί: Δίνουν δάνεια, ανησυχούν για την ανεργία


Το Βερολίνο κάνει στροφή απέναντι στις υπό κρίση χώρες και μετατοπίζεται από την αυστηρή και αδιέξοδη λογική της λιτότητας. Αυτό τουλάχιστον διαβλέπει το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η γερμανική κρατική τράπεζα KfW να δώσει χαμηλότοκα δάνεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Οι πιστώσεις θα διατεθούν στη συνέχεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται σήμερα η Γερμανία. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Εκπληξη με στροφή της Γερμανίας
Ο κύκλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη οδεύει προς το τέλος του και αναλαμβάνονται πλέον συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ανάπτυξη. Η ύφεση και η μαζική ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο υποχρεώνει τη Γερμανία ακόμη και σε διμερείς αναπτυξιακές ενέσεις μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Το πρόβλημα στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό επειδή δεν λειτουργεί ο τραπεζικός τομέας και έχει στεγνώσει η αγορά. Σε αυτό το πρόβλημα σκέπτεται τώρα να δώσει λύση η Γερμανία, σε μια απρόσμενη μεταστροφή της πολιτικής της στάσης, αν αυτή υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με το Spiegel, στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας στα πρότυπα της γερμανικής κρατικής ΚfW.
Ενας άλλος Σόιμπλε
Ενδεικτικό της στροφής που κάνει η κυβέρνηση Μέρκελ είναι ότι αλλάζει τώρα ο δημόσιος λόγος. Ενδεικτική είναι η δήλωση εκπροσώπου του Σόιμπλε ότι ύστερα από μια φάση επιτυχούς σταθεροποίησης της ευρωζώνης χρειάζονται τώρα προοπτικές ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Spiegel ο κ. Σόιμπλε ασκεί κριτική και στην Κομισιόν για τους αργούς ρυθμούς που παρατηρούνται στη χορήγηση της βοήθειας. Σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Φιλίπ Ρέσλερ ο κ. Σόιμπλε ζητά να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις βοήθειας προς τις χώρες του Νότου.
Το Spiegel μιλάει για μια Γερμανία που ανησυχεί για το Νότο
Ο συντάκτης του άρθρου είδε έναν διαφορετικό Σόιμπλε στη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Βίκτορ Γκάσπαρ. Εκεί δεν ήταν ο «κομισάριος της λιτότητας» αλλά ο πολιτικός που θέλει την ανάπτυξη και δηλώνει ότι «η Γερμανία είναι πάντοτε πρόθυμη να βοηθήσει».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι «εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μια ολόκληρη γενιά». Αυτό προκύπτει και από τον απολογισμό που έκανε η γερμανική κυβέρνηση για τον ένα χρόνο του Δημοσιονομικού Συμφώνου. «Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης» σημειώνουν οι συντάκτες του αλλά τα πορίσματα ήταν αρνητικά.


Πηγή: iefimerida.gr 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου