Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Χρήστος Στυλιανίδης: Καταδικασμένοι να πετύχουμε


-ΑΚΕΛ, εμμένει την έξοδο από ευρώ
-ΔΗΚΟ, έξοδος από μνημόνιο μέσω ευρωζώνης
- ΕΔΕΚ, έξοδος από ευρώ σημαίνει έξοδος από ΕΕ
-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, μια από τα ίδια η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
Η μεγάλη μάχη για τη γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου η οποία διήρκησε γύρω στις έξι ώρες. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy διεξήχθη σε έντονο κλίμα, επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στα θέματα της οικονομίας όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και σε ότι αφορά την οικονομία και σε ότι αφορά τις τράπεζες Δεν έχουμε άλλη επιλογή ως τόπος». 

Ακολούθως ο κ. Στυλιανίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε ότι «υπάρχει διαφωνία με το χώρο του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως με τους Οικολόγους, για το ευρώ και την Ευρωζώνη, αλλά αυτή είναι μια διαφωνία που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό» σημείωσε. 

Κληθείς επίσης να απαντήσει πώς κινείται η κυβέρνηση μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε ότι «στα τέλη Μαΐου θα έχουμε τις νέες προτάσεις που αφορούν θέματα οικονομίας και κυρίως ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σωστή εφαρμογή του Μνημονίου θα μας παρέχει περισσότερη πολιτική αξιοπιστία και κύρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο, διότι θα δίνει το πιστοποιητικό ότι είμαστε σοβαροί και ότι όντως θέλουμε το συντομότερο να βγούμε από τη δανειακή σύμβαση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κυπριακό είπε ότι «επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δίχως, βέβαια, σε καμιά περίπτωση να εισέρχεται σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό.

Παραμένει βασικός στόχος η λύση του Κυπριακού για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αφού βέβαια προετοιμαστεί κατάλληλα η διαδικασία που αναμένεται να αρχίσει την επόμενη περίοδο».

Το ΑΚΕΛ εμμένει στη θέση του για απεγκλωβισμός από το ευρώ διότι θεωρεί ότι η πορεία μέσα στο μνημόνιο είναι καταστροφική, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξερχόμενος του Προεδρικού.

Παράλληλα τόνισε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις επαφές με τα κόμματα στην προσπάθεια του, να βρουν συμμάχους για κοινή πορεία εξόδου από το ευρώ, σημειώνοντας ότι «δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση μας είναι το θέσφατο και ότι όλοι θα πρέπει να την ασπαστούν».

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και άλλες επιλογές, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι ο απεγκλωβισμός από το μνημόνιο είναι αναγκαίος.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το κυπριακό υπέδειξε ότι «όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά η κυβέρνηση διότι θέλουμε αυτή η προσπάθεια να πετύχει».

Αναφερόμενος στη θέση του ΑΚΕΛ είπε ότι μια σωστή λύση στο κυπριακό, δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική μπορεί να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, από δικής του πλευράς δήλωσε ότι επικεντρώθηκαν στα θέματα της οικονομίας και τις παρενέργειες στην κυπριακή κοινωνία.

«Προσέγγιση του Εθνικού Συμβουλίου και όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι ότι θα πρέπει να εργαστούμε για να φύγουμε από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ωστόσο οι προσπάθειες που θα γίνουν θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης» ξεκαθάρισε.

«Αυτή είναι η πλειοψηφούσα άποψη της των κομμάτων, παρά το ότι αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι επαχθή» πρόσθεσε.
Ο κ. Καρογιάν κατέστησε επίσης σαφές ότι «η διαπραγμάτευση για το κυπριακό δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και πριν ξεκαθαρίσουν τα θέματα της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι κάποιοι κινούνται είτε υπογείως είτε με άλλο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στις δικές του δηλώσεις είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η κάθε πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις και εισηγήσεις της για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Από πλευράς ΕΔΕΚ έχω καταθέσει ένα έγγραφο με τις προτάσεις και εισηγήσεις με πρώτο στόχο την επίτευξη της στοιχειώδους σταθεροποίησης του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος αλλά και τη διάσωση της Τρ. Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «η ΕΔΕΚ είναι αρνητική σε μια έξοδο από το ευρώ, η Κύπρος δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ διότι θα πρέπει να εγκαταλείψει και την ΕΕ» λέγοντας αυτά απαρίθμησε μια σειρά επιπτώσεων στην οικονομία από τυχόν εξόδου από το ευρώ.

«Για πολιτικούς λόγους δεν επιλέγουμε έξοδο από το ευρώ» επεσήμανε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «δεδομένου της υπαγωγής στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση οδηγούν σε ελαττωμένη εθνική και κρατική κυριαρχία που έχει άμεση σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα πρέπει να επιτευχθεί η τάχιστη έξοδος από το μνημόνιο».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι κατέληξε σε διαφωνία.

«Όσον αφορά το κυπριακό τονίσαμε τις θέσεις μας για το ξεπούλημα που γίνεται στις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα γεγονός που συνδέεται και με την οικονομική κρίση. Δυστυχώς το θέμα παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού» είπε.

Αναφορικά με τη συζήτηση για έξοδο από το μνημόνιο είπε ότι «η έξοδο από το μνημόνιο θα πρέπει να μελετηθεί από τεχνοκράτες χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και όχι από τα κόμματα, δυστυχώς η συνεδρία ήταν μια από τα ίδια, η συζήτηση εκτονώθηκε στις γνωστές αγκυλωμένες τοποθετήσεις των μεν και δε και κατάληξε σε διαφωνία» είπε ο κ. Περδίκης στις δικές του δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, αποχώρησαν απο το Προεδρικό χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

Πηγή: NewsitCy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου