Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Εδάφη και θάλασσες διεκδικούν οι Τούρκοι

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, κάνοντας ταυτόχρονα ολοφάνερους τους στόχους της για πλήρη επικυριαρχία όχι μόνο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στις θάλασσές της και τον πλούτο που κρύβουν, η Τουρκία έστειλε αρμάδα της στην κυπριακή ΑΟΖ. Το εκπληκτικό είναι ότι στη φάση αυτή των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας εισήλθε και το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, γεγονός που αναβαθμίζει τις απειλές και προσδίδει στην όλη στάση των Τούρκων επικίνδυνες διαστάσεις.

Παράλληλα, στο διπλωματικό πεδίο ανερυθρίαστα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να τερματιστούν οι μονομερείς, όπως υποστηρίζει, ενέργειες της ε/κ πλευράς, τις οποίες χαρακτηρίζει και ως «προκλητικές». Στον αντίποδα η Λευκωσία, μπροστά στις πολεμικές ενέργειες της Άγκυρας αρκέστηκε σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με την οποία εάν οι τουρκικές απειλές γίνουν πράξη, τότε θα επηρεαστεί η ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, οι «Γκελίμπολου» και «Μιζράκ», παρακολουθούν ήδη στενά το υπό σημαία Μπαχαμών πλοίο-γεωτρύπανο της SAIPEM-10000, το οποίο πραγματοποιεί γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρα». Στην περιοχή βρίσκεται επίσης το γνωστό μας πλέον «Μπαρμπαρός». Ταυτόχρονα η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να φτάσει στα άκρα προκειμένου να εμποδίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έβγαλαν βόλτα δυο φρεγάτες
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των ερευνών που πραγμτοποιεί η ENI-KOGAS στο τεμάχιο «9», ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας αναφέρει πως «το TGG Gelibolu, στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου, συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα παρακολούθησης του γεωτρύπανου με τ' όνομα SAIPEM-10000 υπό σημαία Μπαχαμών, το οποίο, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, θα διεξαγάγει εργασίες γεώτρησης στις λεγόμενες αδειοδοτούμενες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ε/κ Διοίκησης Νοτίου Κύπρου, που βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον τουρκικό Τύπο, η φρεγάτα «Γκελίμπολου», η οποία είναι φορτωμένη με τορπίλες και πυραύλους, συνέχιζε να παρακολουθεί το SAIPEM 10000 ακόμη και χθες, παρά το γεγονός ότι ήταν η γιορτή του μπαϊράμ. Σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΓΕΕΕ της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία, αναφέρεται και στην αποστολή της "TGG MIZRAK".

Μιλά για προκλήσεις η Άγκυρα
Από την άλλη το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του με πρωτοφανή αναίδεια καλεί τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη στάση της ε/κ πλευράς «προκλητική». Στην ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «παρακολουθείται με ανησυχία η συνέχιση των μονομερών ερευνών της ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου για υδρογονάνθρακες στη λεγόμενη περιοχή ΑΟΖ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τ/κ πλευράς που έχει υποβάλει για τον δίκαιο διαμοιρασμό.

Υποστηρίζουμε τα σημεία που ανέφερε στη δήλωσή του στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο της ΤΔΒΚ σχετικά με την έναρξη νέας γεώτρησης της ε/κ διοίκησης, αυτήν τη φορά στο οικόπεδο 9. Ο στόχος και η προτεραιότητα της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς είναι να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, όπως συζητείται στις διαπραγματεύσεις στη βάση της ουσιαστικής ιδρυτικής βούλησης των δύο λαών στο νησί, της πολιτικής ισότητας και της κοινής ιδιοκτησίας του νησιού». Μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για τις τελικές προθέσεις και τον ρόλο της Άγκυρας, τονίζει πως «η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση όπως και μέχρι σήμερα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Το κάλεσμα σε «ε/κ διοίκηση» και διεθνή κοινότητα

Ταυτόχρονα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την ε/κ πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού.

«Ελπίζουμε η ανεύθυνη στάση αυτή της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου να μην επηρεάσει αρνητικά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο έγινε αποδεχτό στις 11 Φεβρουαρίου και που αναμένουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα σύντομα. Ευχόμαστε ότι όλοι θα μοιραστούν το νερό που θα φέρουμε μέχρι το τέλος του έτους στην ΤΔΒΚ, τις φυσικές πηγές του νησιού, τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν μετά τη λύση, διασφαλίζοντας τον στόχο για ένα καλύτερο μέλλον και στις δύο πλευρές», συνεχίζει και καλεί, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να εμποδίσει την προκλητική στάση της ε/κ πλευράς και τα μονομερή της βήματα.

«Μέχρι να γίνει αυτό θα στηρίξουμε όλα τα βήματα που θα κάνει η ΤΔΒΚ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες σεισμικές έρευνες και να διευκρινιστεί η περιοχή που θα σταλεί πλατφόρμα γεώτρησης, ώστε να διασφαλιστούν τα ουσιαστικά δικαιώματά της πάνω σε αυτές τις πηγές», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η απάντηση της Κυβέρνησης

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης περιορίστηκε να πει ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. «Η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών», υπέδειξε.

Ανέφερε ακόμα πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της ΑΟΖ της ΚΔ και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας. Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS, που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Υπέδειξε ακόμα πως η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει «από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς την κατεύθυνση, ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα». Ερωτηθείς δε εάν υπήρξαν και διαβήματα από πλευράς της εταιρείας ENI-KOGAS, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Μήνυμα κι από Αθήνα προς Άγκυρα
Μπροστά στις καταγιστικές αυτές εξελίξεις χλιαρή υπήρξε και η αντίδραση της Αθήνας. Αρκέστηκε σε δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία γνωρίζει, πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κούτρας σημείωσε ότι «από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

Πηγή: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου