Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Αναστασιάδης: «Επιστρέφω όταν αποκατασταθεί η τάξη»

Τους όρους και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών επεξηγεί σε μεγάλη συνέντευξή του, στην Κυριακάτικη Σημερινή, την πρώτη μετά από τα γεγονότα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντά στις βολές για τη χλιαρή αντίδραση του δυτικού παράγοντα λέγοντας ότι η διπλωματία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα αποδώσει πολύ περισσότερα από τις ρητορικές διακηρύξεις. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι στο παιχνίδι των αντιδράσεων είναι και το Ισραήλ, με το οποίο είναι σε ανοικτή επαφή.

Οι διαπραγματεύσεις θα αναστέλλονταν ούτως ή άλλως

Σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται ότι τα σημερινά δεδομένα -ακόμη και αν δεν υλοποιηθούν- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προσδοκιών, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν δεν διακόπτονταν τώρα οι διαπραγματεύσεις, επρόκειτο σίγουρα να διακοπούν αργότερα, λόγω των εκλογών στα κατεχόμενα και των συνεπακόλουθων θέσεων που θα προβάλει ο κατοχικός ηγέτης.

"Αποτελεί γεγονός ότι είναι από τις προκλητικότερεες συμπεριφορές της Τουρκίας, ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου. Το μέγα ερώτημα είναι σε τι αποσκοπεί η Τουρκία. Να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες με την ανησυχία ότι στα κατεχόμενα θα έχουμε εκλογές για τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και εν συνεχεία, βεβαίως, τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία - και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε εμπλοκή της θα διέτρεχε τον κίνδυνο να κατηγορηθεί από κάποιους Τουρκοκύπριους, ως ασκούσα πιέσεις για υποχωρήσεις με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές εσωτερικά; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν εννοεί τα όσα λέει περί συνεισφοράς για τη λύση και αξιοποιώντας τη συγκυρία, της ανάγκης που η διεθνής συμμαχία έχει για την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας στην καταπολέμηση του ISIS, αξιοποιεί βαθύτερες πολιτικές που εν πάση περιπτώσει φαίνεται να εξυπηρετούνται μέσα από τη συγκυρία των γεγονότων", αναφέρει ο Πρόεδρος χαρακτηριστικά.

Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος

Ερωτηθείς εαν η 20ή Οκτωβρίου, που τίθεται σε εφαρμογή η τουρκική Navtex, είναι κρίσιμη ημερομηνία, ο Πρόεδρος απάντησε ότι κάθε ημέρα είναι κρίσιμη μένα μετά την έκδοση της Navtex από την Τουρκία. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για αναστολή της παρούσας μόνο συνάντησης. "Μιλώ για αναστολή συμμετοχής μου στον διάλογο για όσο χρόνο χρειαστεί και όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι ανάλογες συμπεριφορές της Τουρκίας. Αυτό προς γνώση των πάντων.

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν είναι με τη συνεχή αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που μπορεί να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό. Έχω πει κατ' επανάληψη και είναι αυτονόητο, ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος. Από αυτό θα καρπωθούν με δεδομένη τη μορφή της λύσης και τα δύο κρατίδια, ανάλογα πάντα με τις πληθυσμιακές αναλογές".

Ικανοποίηση απο τη συναντίληψη στο συμβούλιο αρχηγών

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του απο τη συναντίληψη και την ενότητα που επεκράτησε στο συμβούλιο αρχηγών. "Αυτό που ορθώς ελέχθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - θέλουν να φέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εβρίσκεται σε διαφορά με παραδοσιακούς φίλους. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. Εξού και η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και άλλες κινήσεις που θα γίνουν. Και οι διπλωματικές της ενέργειες και άλλες κινήσεις που αναμένουμε εντός των επομένων ημερών".

Επίσκεψη Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο

Ο Νίκος Αναστασιάδης, προανήγγειλε επίσκεψη στην Κύπρο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο. "Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου προ μερικών ημερών και αυτό που, τουλάχιστον, γνωρίζω είναι τα διαβήματα που το Ισραήλ κάνει προς εκείνες τις χώρες που μπορούν να παρέμβουν προς την Τουρκία. Και περιορίζομαι μέχρι εδώ. Ευελπιστώ ότι εντός των ημερών θα έχουμε και ημερομηνία επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο".

Τέλος, απαντά στα περί ανάγκης εξέτασης εναλλακτικών μεθόδων από αυτή των απευθείας διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας τους θιασώτες αυτού του επιχειρήματος ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Μάλιστα υποδεικνύει πως κάποιοι θα πρέπει να μελετήσουν το Σύνταγμα του 1960 πριν να απορρίψουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Στο αυριανό Β’ μέρος της συνέντευξης όλα όσα δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης για την οικονομία, την μετατροπή του ELA σε ομόλογο, τη δράση των τραπεζών και τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, αλλά και για τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα και το ΔΗΚΟ.

Source : www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου