Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ανώτατο: Εν αναμονή της απόφασης για τις Αναφορές εκποιήσεων

Με μεγαλό ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η καθοριστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τα νομοθετήματα για τις εκποιήσεις. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνέρχεται στις 12:00.

Η απόφαση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις με το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής. Από αυτή θα εξαρτηθεί αν η Κύπρος θα λάβει τελικά την επόμενη δόση από τους διεθνείς δανειστές της και θα μείνει στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και της μεταρρύθμισης του κράτους ή το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα εκτροχιαστεί.

Αν το Ανώτατο αποφανθεί πως οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας επί των τεσσάρων νομοθετημάτων, που ενέκρινε στις 6 Σεπτεμβρίου η Βουλή, είναι δικαιολογημένες, τότε αναμένεται το Eurogroup θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Αν, όμως, το Ανώτατο αποφανθεί πως τα νομοθετήματα είναι συνταγματικά και δεν δικαιολογείται ο λόγος αναφοράς τους, τότε θα παραταθεί η αβεβαιότητα.

Οι αναφορές που έγιναν στο Ανώτατο αφορούν τα νομοθετήματα:

1. O περί της Αναστολής Είσπραξης Οφειλών, Προστασίας της Κύριας Κατοικίας και της Επαγγελματικής Στέγης και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2014.

2. Ο περί Απαλλαγής Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

3. Ο περί Απαλλαγής Ενυπόθηκου Οφειλέτη και Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

4. Ο περί Αναστολής της Ισχύος του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, Νόμος του 2014.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αλλοίωση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, είτε με την τροποποίηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, είτε με την ψήφιση άλλων νομοθετημάτων.

Στις 13 Οκτωβρίου το Eurogroup αποφάσισε πως θα αναμένει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το θέμα των εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η τρόικα ενημέρωσε τους Υπουργούς Οικονομικών για την επικρατούσα κατάσταση και υπέδειξε ότι ο περί εκποιήσεων νόμος «παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα, που αποτρέπει την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης».

Αναμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε, προσθέτοντας ότι τα τέσσερα νομοθετήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπτώσεις στον περί εκποιήσεων νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «αναγκαίο» για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και για την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου σε υγιή τροχιά.

Όταν η τρόικα ενημερώσει ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν επιτυχώς εκπληρωθεί, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εκταμίευση μπορεί να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μέσω της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία παρακολουθεί τις εκκρεμότητες της πέμπτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

Στενή επαφή Κύπρου -ΔΝΤ

Σε στενή επαφή με τις κυπριακές Αρχές σε υψηλότατο επίπεδο βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν αναμονή των εξελίξεων στο θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, δεν έχει, ωστόσο, ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στο νησί.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι από τον Ιούλιο, που ολοκληρώθηκε η πέμπτη επιθεώρηση του κυπριακού προγράμματος, το Ταμείο κι οι εταίροι του ενθαρρύνουν τις κυπριακές Αρχές να ενδυναμώσουν περαιτέρω το νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις, για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει την Κύπρο να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι είναι σε γνώση του ΔΝΤ ότι οι προταθείσες αλλαγές στη διαδικασία εκποιήσεων βρίσκονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και το Ταμείο βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ανώτατες Αρχές για το θέμα.

Δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή για τηνεπιστροφή της αποστολής στην Κύπρο, είπε.

Στις 4 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία για το συνέδριο του Economist ο νέος επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, Μαρκ Λιούις.

Γύρω στις 10 Νοεμβρίου, εξάλλου, πρόκειται να έρθει στην Κύπρο ολιγομελής τεχνική επιτροπή του ΔΝΤ, με στόχο να ασχοληθεί κυρίως με τα ζητήματα που εκκρεμούν ή επίκεινται, βάσει των προαπαιτουμένων.

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου