Τρίτη 15 Απριλίου 2014

C Gas και Vitol οι δύο κύριοι μνηστήρες για «ενδιάμεση λύση» - Μόνο τέσσερις εταιρείες υπέβαλαν προσφορές στη ΔΕΦΑ

C Gas και Vitol οι δύο κύριοι μνηστήρες για «ενδιάμεση λύση»Μόνο τέσσερις εταιρείες ή κοινοπραξίες υπέβαλαν τελικά χθες προσφορές στη ΔΕΦΑ για την «ενδιάμεση λύση».
Είχαν ενδιαφερθεί αρχικά 25 εταιρείες που αγόρασαν τα σχετικά έγγραφα του διαγωνισμού προς €1.190, ωστόσο τελικά ενδιαφέρθηκαν μόνο τέσσερις, έναντι 17 προσφορών που υποβλήθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία που ακυρώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ρωσική -με έδρα την Κύπρο- ITERA, που είχε καταταγεί πρώτη στην προηγούμενη διαδικασία, τελικά δεν υπέβαλε προσφορά, αφού -όπως και άλλες ρωσικές εταιρείες- προμηθεύονται αέριο από τη Ρωσία.

Αυτό, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση που απέστειλε η ΔΕΦΑ στους ενδιαφερόμενους, θα ήταν πρόβλημα στις προσφορές τους, λόγω πιθανών απαγορευτικών μέτρων που μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανικής κρίσης.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ούτε από πλευράς Ισραήλ τελικά υπήρξε ενδιαφέρον, αφού για την ώρα υπάρχουν νομοθετικά εμπόδια στην εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ ή την ΑΟΖ της χώρας. Κάτι που ουσιαστικά περιορίζει και τις δυνατότητες για προσφορά με τεχνολογία συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Κάποιες εταιρείες είχαν ζητήσει την υστάτη αναβολή, ωστόσο κατόπιν εσωτερικών και εξωτερικών νομικών γνωματεύσεων αποφασίστηκε ομόφωνα να μη δοθεί. Αντίθετα, ένας εκ των τεσσάρων μνηστήρων στη νέα διαδικασία για την ενδιάμεση λύση, είναι η Ολλανδική Vitol, που είχε καταταγεί δεύτερη στην προηγούμενη διαδικασία και αναμένεται ότι στη νέα διαδικασία θα μπορεί να δώσει ελαφρώς καλύτερη προσφορά, αφού διπλασιάστηκε ο χρόνος του συμβολαίου, που θα είναι είτε επτά, είτε δέκα χρόνια, ενώ αυξήθηκαν ελαφρά και οι ζητούμενες ποσότητες φυσικού αερίου.

Επίσης, ως σημαντικός διεκδικητής θεωρείται η κοινοπραξία C Gas που αποτελείται από την ίδια δομή εταιρειών που κέρδισε και υλοποίησε παρόμοια λύση στη Μάλτα, με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του φυσικού αερίου από Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ανακοίνωσε ότι «έχει λήξει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον Διαγωνισμό που ανακοινώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014 για Προμήθεια Φυσικού Αερίου για Σκοπούς Ηλεκτροπαραγωγής» και πως «έχουν ληφθεί τέσσερις προσφορές». Όπως σημειώνεται, η ΔΕΦΑ θα αξιολογήσει τις προσφορές με βάση τις διαδικασίες που καθορίζονται στα έγγραφα του Διαγωνισμού.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης για το philenews.com

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου