Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Κασουλίδης για Κυπριακό: Τις δύο πλευρές χωρίζει σημαντική απόσταση! Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη

Κασουλίδης για Κυπριακό: Τις δύο πλευρές χωρίζει σημαντική απόσταση! Η κατάσταση δεν είναι ρόδινηΔηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εμπλακούν σε μια διαδικασία 'πάρε-δώσε', σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γενική ευφορία στη διεθνή κοινότητα σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, απέχουν πολύ από την αλήθεια, είπε σε ομιλία του στο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Προσκεκλημένος της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και Βρετανών βουλευτών, ο κ. Κασουλίδης μίλησε σε αίθουσα του Κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Στην αναφορά του στις συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η διαδικασία διερεύνησης (screening) αποκάλυψε πως τις δύο πλευρές "χωρίζει σημαντική απόσταση" σε πολλά θέματα. "Επομένως κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί μία ρόδινη εικόνα της παρούσας κατάστασης είναι μόνο ένα προπέτασμα καπνού για να καλύψει τις μαξιμαλιστικές θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά", συμπλήρωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης.Σε ό,τι αφορά το μέλλον των συνομιλιών, είπε ότι από τις 6 Μαϊου αρχίζει σε βάθος συζήτηση και διαπραγμάτευση επί καθενός κεφαλαίου, σύμφωνα με την προσέγγιση που ορίσει το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου.

Ο κ. Κασουλίδης είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση έχει εργαστεί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε τέσσερα αλληλένδετα μέτωπα. Πρώτον για το κοινό ανακοινωθέν, δεύτερον για την εμπλοκή της Τουρκίας στη διαδικασία - κάτι που έγινε με την επίσκεψη του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα, τρίτον για την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία και τέταρτον για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.Ως προς την ΕΕ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτίθεται στην αναβάθμιση του ρόλου της ως παρατηρητή, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι διατηρεί με την Κομισιόν απευθείας γραμμή διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος κατόρθωσε να υπομείνει το σοκ και είναι τώρα "καθ' οδόν προς την ανάκαμψη". Πρόσθεσε πως το κυπριακό πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Ο Ιωάννης Κασουλίδης μίλησε επίσης για επανακαθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στη βάση εξωστρεφούς προσέγγισης και τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία του νησιού, αναβαθμισμένη όπως είναι λόγω της σταθερότητας που παρέχει στην περιοχή και λόγω των προοπτικών που ανοίγει το φυσικό αέριο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην "ισχυρή, πραγματιστική και βαθιά εδραιωμένη σχέση καθοριστικής δυναμικής" που απολαμβάνει η Κύπρος με τη Βρετανία. Όπως είπε, παρά τις όποιες δύσκολες στιγμές στην ιστορία των διμερών σχέσεων, οι συχνές επαφές των δύο λαών και τα αμοιβαία κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα αποδεικνύουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εταίρος.Ο κ. Κασουλίδης συμπλήρωσε πως οι σχέσεις των δυο χωρών ενισχύονται περαιτέρω και από την ενεργή πολιτική συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια η ψήφος των δύο χωρών στο Συμβούλιο της ΕΕ ήταν ίδια. Είπε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Κύπρος θέλει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

"Η εξαιρετική σχέση που απολαμβάνουν οι δύο χώρες επαναβεβαιώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος με τον Πρωθυπουργό Κάμερον", συνέχισε ο κ. Κασουλίδης. Μίλησε επίσης για αναβίωση της διμερούς σχέσης μέσω της επένδυσης σε τομείς αμοιβαίας αξίας, όπως ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα και οι μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα.Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρήστος Καραολής σημείωσε ότι "είναι σημαντικό νεαροί Κύπριοι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βρετανία να υπενθυμίζουν με παρόμοιες εκδηλώσεις στους πολιτικούς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων την ανάγκη επίτευξης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό".

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ, που προσφώνησε τον υπουργό, σερ Άλαν Μηλ, ο οποίος σε χαιρετισμό του επισήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Κύπρο, καθώς και οι Γκάρεθ Τόμας, Ντέιβιντ Μπάροους, Τζιμ Σέρινταν, Σάιμον Χιουζ, Τζιμ Ντόμπιν, Τζούλιαν Χάπερτ, Τζέραλντ Κάουφμαν και Ίαν Λάβερι. Παρών ήταν επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδης Ευρβιάδης και η ευρωβουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών Μαρίνα Γιαννακουδάκη.

Πηγή: www.tothemaonline.com

-> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <--- 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου