Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΑΠΟΕΛ - Ο «Μπέμπης» διάλεξε ΑΠΟΕΛ

Η προοπτική της συμμετοχής στους Ομίλους των διοργανώσεων της UEFA ήταν καταλυτική ώστε ο Νικόλας Ιωάννου να πάρει τη δύσκολη απόφαση του επαναπατρισμού, παρότι στ’ αφτιά του ηχούσαν οι σειρήνες της Premier League. 

O «Νικ» είχε πρόταση από τη Στόουκ Σίτι, ωστόσο, επέλεξε τον ΑΠΟΕΛ και ένα τριετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει ένα ποσό μεταξύ 150- 200 χιλιάδων ευρώ, συνολικά, για τα τρία χρόνια συνεργασίας. Κερδισμένη από τη μεταγραφή βγαίνει η Εθνική Κύπρου, καθώς όσο ο 18χρονος αμυντικός (παίζει ως στόπερ και ως αριστερό μπακ) ήταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν δύσκολο να μεταβαίνει στην Κύπρο, ειδικά για τις «μικρές» Εθνικές (Παίδων, Νέων, Ελπίδων). Επιπλέον, καθώς διαθέτει βρετανικό διαβατήριο (η μητέρα του είναι Αγγλίδα), θα μπορούσε να αγωνιστεί στην Εθνική Αγγλίας, προοπτική που δεν τον άφηνε ασυγκίνητο όσο ήταν στο Μάντσεστερ. Πλέον όμως περιμένει την κλήση του Πάμπου Χριστοδούλου, η οποία δεν θα αργήσει.

Έτοιμος να παίξει
Ο Ιωάννου έπαιζε στην ομάδα U18 της Γιουνάιτεντ, δηλαδή την τρίτη ομάδα πίσω από τους άνδρες και τις ρεζέρβες (U21). Μάλιστα στον τελευταίο αγώνα ήταν και αρχηγός. Ωστόσο, έχει προπονηθεί αλλά και αγωνιστεί και με τους U21 σε τουρνουά και φιλικά στο εξωτερικό, αλλά και διτέρματα κόντρα στην πρώτη ομάδα, έχοντας κοντραριστεί με όλους τους σταρ της ανδρικής ομάδας. Τόσο σωματικά όσο και από πλευράς τακτικής, θεωρείται έτοιμος για να παίξει σε μία ανδρική ομάδα. Άλλωστε είναι 18,5 χρόνων, ηλικία στην οποία ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό αγωνίζονται ως βασικοί – ο Ρούνεϊ παίζει από τα 17 του. Ο Νικόλας έχει τρία 90λεπτα στο UEFA Youth League κατά την τρέχουσα σεζόν, τη διοργάνωση που θεωρείται το Champions League των Νέων. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά (ήταν στην Κύπρο μέχρι τα 12 του), όμως επέλεξε να μιλήσει στ’ αγγλικά στην πρώτη του συνέντευξη, διότι έτσι εκφράζεται καλύτερα και χωρίς λάθη.

Αποχώρηση έκπληξη
Η αποχώρηση από τους «κόκκινους διαβόλους» θεωρήθηκε έκπληξη καθώς ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει εξαιρετική άποψη για τον Ιωάννου τον οποίο γνώριζε. Μάλιστα στάθηκε δίπλα του πρόπερσι, όταν είχε έναν σοβαρό τραυματισμό, παίρνοντάς τον και τηλέφωνο. Άλλωστε οι παίκτες της U18 κινούνταν στους ίδιους χώρους με τους U21 και τους Άνδρες της Γιουνάιτεντ, αποτελώντας ουσιαστικά μία μεγάλη οικογένεια. Πριν από ενάμιση μήνα ο πατέρας του Ιωάννου κλήθηκε στο Μάντσεστερ για να βρουν αδειούχο ατζέντη και να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο, όμως πριν από μερικές εβδομάδες ειδοποιήθηκαν πως ο Ντέιβιντ Μόγες δεν τον υπολογίζει.

Ποδοσφαιρικός μετανάστης
Η ποδοσφαιρική ιστορία του Νικόλα Ιωάννου μοιάζει πολύ με το στόρι του Μάρκου Παγδατή. Γιος του πρώην διεθνή κεντρικού αμυντικού του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης, νυν προπονητή, Δημήτρη Ιωάννου, έπαιζε μικρός στην ΑΕ Πάφος και στα τέλη του 2007, σε ηλικία 12 χρόνων, τον ανακάλυψε σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Του προτάθηκε να ενταχθεί στις ακαδημίες και μετακόμισε στο Μάντσεστερ, όπου για τρία χρόνια φιλοξενούνταν από τον Αντωνάκη Τσιακλή, πατέρα που ποδοσφαιριστή της Ένωσης Άγγελου Τσιακλή. Ο Άγγελος Τσιακλής την εποχή εκείνη εντασσόταν στη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ο πατέρας του αναλάμβανε να στεγάσει τα όνειρα μερικών Κύπριων νεαρών ποδοσφαιριστών που μετανάστευαν αναζητώντας μία καλύτερη μοίρα. Στην Αγγλία οι κανόνες είναι αυστηρότατοι και κανένας ανήλικος δεν μπορεί να μένει μόνος. Έως τα 16 του ο Νικόλας έμεινε στον κ. Τσιακλή, ενώ κατόπιν, τα τελευταία τρία χρόνια, έμενε με οικογένεια Βρετανών.

Όταν εντάχθηκε στους U18, σε ηλικία 16 χρόνων, η Μάντσεστερ ανέλαβε τη διαμονή και το σχολείο του Ιωάννου, ενώ υπήρχε και ένα χαρτζιλίκι. Συγκεκριμένα, πλήρωνε οικογένεια για να φιλοξενεί τον ποδοσφαιριστή –υπάρχουν οικογένειες στην Αγγλία που το έχουν ως πηγή εισοδήματος– κάτι που γίνεται με όλα τα παιδιά των «μικρών» ομάδων που δεν έχουν καταγωγή από το Μάντσεστερ. Επίσης, εάν ο Νικόλας δεν υπέγραφε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ενηλικίωσή του (λόγω τραυματισμού ή άλλης αιτίας), η Γιουνάιτεντ αναλάμβανε και τα έξοδα σπουδών, κάτι που ισχύει επίσης για όλους τους παίκτες της U18.

Δυνατός χαρακτήρας
Επιβιώνοντας μόνος στο Μάντσεστερ ο Ιωάννου απέδειξε αφενός την τεράστια θέλησή του για να κάνει καριέρα σε ψηλό επίπεδο, αφετέρου τη δύναμη του χαρακτήρα του. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για έναν ανήλικο να ζει μόνος σε μία μεγαλούπολη, έχοντας γύρω του (ουσιαστικά) ξένους ανθρώπους, όπου ακόμα και απλά πράγματα (π.χ. οι μετακινήσεις), γίνονται δύσκολα. Τα τελευταία χρόνια η βοήθεια της κοπέλας του, Νικόλ, και της οικογένειάς της, ήταν σημαντική, έτσι ώστε να περνάει πιο εύκολα ο ελεύθερος χρόνος.

Ο Ιωάννου κατάγεται από ποδοσφαιρική οικογένεια, αφού πέρα από τον πατέρα του, που τώρα είναι προπονητής στη Δόξα Κατωκοπιάς, ο 21χρονος αδελφός του Μιχάλης έχει παίξει στην ΑΕ Πάφος και στην Εθνική Νέων και τώρα είναι στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Είναι πρώτος ξάδερφος με τον Γιώργο και τον Βαλεντίνο Σιέλη και τη διεθνή βολεϊμπολίστρια Μαριώτα Αγγελοπούλου.

Το 2010, δύο χρόνια μετά που πήγε στη Γιουνάιτεντ, ταξίδεψε με την ομάδα των U15 σε τουρνουά στην Ολλανδία, μετά με τους U16 ενώ το 2011 έκανε ντεμπούτο με τους U18. Το 2012 κέρδισε υποτροφία δύο χρόνων για τους U18 της Γιουνάιτεντ και παρά τον σοβαρό τραυματισμό στο Milk Cup της Β. Ιρλανδίας, κατάφερε να επανέλθει και να φτάσει να γίνει αρχηγός στα τρίτα της Γιουνάιτεντ. Μεγάλωσε με ποδοσφαιρικό πρότυπο τον Νεμάνια Βίντιτς, ενώ όπως έχει σημειώσει ο ίδιος στο Instagram, θεωρεί ότι στον ΑΠΟΕΛ ξεκινάει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο πατέρας του έχει πει ότι ο ΑΠΟΕΛ ίσως αποτελέσει την αφετηρία για μία σπουδαία καριέρα.

Ελευθερώνει θέση κοινοτικού
Καθώς ο Ιωάννου θεωρείται γηγενής ποδοσφαιριστής, ελευθερώνεται μία θέση Κοινοτικού στο ρόστερ, καθώς σίγουρα ο ΑΠΟΕΛ δεν θα έχει στην επόμενη περίοδο τέσσερις ξένους/ κοινοτικούς κεντρικούς αμυντικούς (σήμερα υπάρχουν στο ρόστερ οι Ολιβέιρα, Κακά, Αμορίν και Μπόρντα). Θυμίζουμε πως του χρόνου οι 17 ξένοι/ κοινοτικοί γίνονται 15.

Source : www.24sports.com.cy

----> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <--- 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου