Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πολιτικές αναταράξεις με αριθμούς και ονόματα

Στη δίνη αποκαλύψεων βρίσκονται τα κόμματα και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα σ’ ένα ανελέητο πόλεμο ονοματολογίας και αριθμών που περισσότερο υπηρετεί το πεδίο των εντυπώσεων παρά να συμβάλλει στην κοινωνική απαίτηση για αποκρυστάλλωση της αλήθειας γύρω από τα γεγονότα και τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής της χώρας.

Ένα περίπου μήνα πριν την αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, οι πολιτικές φωτιές που μαίνονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για την καταστροφή της οικονομίας, αναζωπυρώνονται τώρα εξαιτίας της επαναφοράς του θέματος της αδιαφανούς χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο από την ελλαδικών συμφερόντων εταιρείας Focus του επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα, που φέρεται να εξασφάλιζε δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τη Λαϊκή, επί προεδρίας Ανδρέα Βγενόπουλου.

Οι φημολογίες των τελευταίων μηνών γύρω από το θέμα συγκεκριμενοποιήθηκαν πλέον σε βάρος του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης» για την ύποπτη διαδρομή δύο εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2007-2008 (πριν τις προεδρικές εκλογές) με αφετηρία τη Focus και κατάληξη τα δύο κόμματα. Κατά την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές από την ανακριτική ομάδα που διερευνά τα θέματα της οικονομίας, το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε τη μερίδα του λέοντος με συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έφθασε εμμέσως στο κομματικό ταμείο, ενώ ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε μισό εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο ΑΚΕΛ η πρώτη δόση ύψους 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Λευκωσία μία υπεράκτια εταιρεία με το όνομα ABENDALE MANAGEMENT CORPORATION και το υπόλοιπο μισό περίπου εκατομμύριο στο λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners. Ο ΔΗΣΥ, όπως αναφέρει η εφημερίδα έλαβε απ’ ευθείας το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50 χιλιάδων.


ΑΚΕΛ: Να το αποδείξουν
Δια του γ.γ. του το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι διερεύνησε και παλαιότερα το θέμα, όταν υπήρξαν παρόμοιοι ισχυρισμοί αλλά δεν προέκυψε οποιαδήποτε σύνδεση. «Θα πρέπει κάποιοι να αποδείξουν ότι τα όσα λένε είναι αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα μείνουν εκτεθειμένοι» δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε και από το λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners, το οποίο χαρακτήρισε ψευδή και συκοφαντική την αναφορά ότι εισέπραξε ποσό 450 χιλιάδων ευρώ για λογαριασμό του ΑΚΕΛ. Το γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners υποστηρίζει ότι το έμβασμα των 450 χιλιάδων ειπράχθηκε ως επαγγελματική αμοιβή και ουδέποτε το πιό πάνω ποσό ή μέρος αυτού έχει εμβασθεί προς το ΑΚΕΛ ή προς οποιονδήποτε για λογαρισμό του ΑΚΕΛ.

«Λένε ότι το άτομο που πήρε κάποια λεφτά είναι Ακελικός, δηλαδή όποιος Συναγερμικός ή όποιος Δηκοϊκός ή όποιος Εδεκίτης επαγγελματίας κάνει μια δουλειά και παίρνει λεφτά, αυτό σημαίνει κατ' ανάγκη ότι τα λεφτά που παίρνει καταλήγουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει;» διερωτήθηκε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, παραπέμποντας και στην ανακοίνωση του γραφείου Kyprianides, Nicolaou & Partners, χωρίς ωστόσο, είτε ο ίδιος, είτε η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ να αναφέρονται στο θέμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ που κατά την εφημερίδα, καταβλήθηκε σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Λευκωσία η υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία ABENDALE MANAGEMENT CORPORATION. Ενα άλλο στοιχείο της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ είναι ότι είναι με δική του πρωτοβουλία που η υπόθεση της Focus συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.


Άλλη γραμμή υπεράσπισης από ΔΗΣΥ
Σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ο ΔΗΣΥ ακολούθησε άλλη τακτική, λόγω και του γεγονότος ότι ποσό μισού εκατομμυρίου ευρώ εντοπίστηκε κατατεθημένο (ανά πενήντα χιλιάδες ευρώ) σε δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς του κόμματος, κάτι που δεν μπορεί να διαψευστεί.

Διά του εκπροσώπου του, βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου, ο ΔΗΣΥ υπενθύμισε ανακοίνωση του κόμματος που εκδόθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχε γίνει ξανά συζήτηση επί του θέματος της Focus. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης περασμένου Δεκεμβρίου ο ΔΗΣΥ είχε επιβεβαιώσει ότι είχε δεχτεί εισφορά μισού εκατομμυρίου ευρώ από εφοπλιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση των φοιτητών στην Κύπρο, προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του 2008. Ο ΔΗΣΥ δηλώνει άγνοια κατά πόσον πηγή προέλευσης των χρημάτων είναι η Focus και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο εμφανίζεται έτοιμος να επιστρέψει τα χρήματα.

«Εφόσον αποδειχτεί ότι οι 500.000 ευρώ που είχε δεχθεί ως εισφορά ο ΔΗΣΥ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 προέρχονταν από την εταιρεία "Focus", η απόφαση του ΔΗΣΥ είναι ότι, παρά το ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ηθικά επιβάλλεται να βρει τρόπο και να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, από την οποία η εταιρεία αυτή είχε λάβει τεράστια χρηματοδότηση χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις», δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο ΔΗΣΥ έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία και έχει έχει οριστεί συνάντηση μετά το Πάσχα.


Επονται και άλλες αποκαλύψεις
Νέα στοιχεία γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και για αρκετές άλλες αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας το αμέσως επόμενο διάστημα όπως προκύπτει από κομματικές πηγές αλλά και από πληροφορίες που καταφθάνουν από τα κόμματα, τη Βουλή την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία. Παρόμοιες πληροφορίες κατέχει και το Προεδρικό, για υποθέσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενδεχομένως να αγγίζουν και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κι αυτό επειδή το ογκωδέστατο υλικό που έχει συγκεντρωθεί (στη Βουλή, τη Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία) βρίσκεται πλέον στην κατοχή πολλών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανές πηγές διαρροών, με κίνητρο τον αντιπερισπασμό ή για να πλήξουν πολιτικούς και άλλους αντιπάλους.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία είναι βάσιμα πλην όμως η διοχέτευσή τους υπηρετεί αποσπασματικά μεμονωμένες υποθέσεις και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στο ευρύτερο θέμα των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για την κατάρρευση της οικονομίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της επιτροπής Πική για την κατάρρευση της οικονομίας, κάτι για το οποίο άφησε αιχμές ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να πληγεί το έργο των διωκτικών αρχών.

Το γεγονός και μόνον ότι το κάθε κόμμα έχει διαφορετική ανάγνωση των ευρημάτων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, μας προϊδεάζει σ’ ένα πόρισμα το οποίο θα επιτρέπει στον καθένα να το ερμηνεύει κατά το δοκούν, χωρίς να υπηρετεί την κοινωνική αξίωση για τιμωρία όσων ενέχονται στην καταστροφή.

Source : www.kathimerini.com.cy

--> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου