Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Συνομιλίες την ερχόμενη Δευτέρα χωρίς ατζέντα

Δεν υπήρξε συμφωνία για την ατζέντα της συνάντησης της ερχόμενης Δευτέρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. 

Είναι προφανές πως για μια ακόμη φορά η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει τις επαφές αυτές επικοινωνιακά.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος, Κουντρέτ Οζερσάι επικεντρώθηκαν χθες στην προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως η συνάντηση αυτή δεν θα έχει χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, αλλά αξιολόγησης τής μέχρι σήμερα πορείας της διαδικασίας. Επαναλαμβάνει δε πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται όπως έχει συμφωνηθεί στο επίπεδο των Μαυρογιάννη και Οζερσάι, τους οποίους πλαισιώνουν ομάδες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, προσπαθεί να μετατρέψει τη συνάντηση σε φιέστα και να παρουσιάσει ως «πρόοδο» το γεγονός ότι θα συναντηθούν.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, επιχείρησε χθες να εισαγάγει διάφορα άλλα θέματα και να αποπροσανατολίσει τις συζητήσεις.

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί μετέβη στη Γερμανία για επαφές. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί θα συναντηθεί με εκπροσώπους γερμανικών ΜΜΕ και δεξαμενών σκέψης. Δεν αναφέρεται εάν θα έχει επαφές πολιτικού επιπέδου.

Σε δηλώσεις του στη «Φωνή της Αμερικής», ο Ναμί αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, θέλοντας να δείξει τη σημασία της συνεργασίας (και της Τουρκίας) και τον ρόλο των ΗΠΑ.

Είπε πως «μια σημαντική ποσότητα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών του νησιού και για την εξαγωγή τους στη διεθνή αγορά απαιτείται η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες. Στο σημείο αυτό, ο ρόλος των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών μπαίνει στο παιχνίδι».

Αναφερόμενος και στα αποθέματα του Ισραήλ, είπε πως και αυτά μπορούν επίσης να εξάγουν στην Ευρώπη. «Είμαστε σε αυτή την περιοχή του κόσμου όπου πιστεύουμε ότι Κύπρος, Ισραήλ, Ευρώπη, Τουρκία μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν για τη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας για τη συνεργασία.

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε στη σημασία οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς χωρίς να αναμένουν τη λύση. Είπε πως ενισχύεται η άποψη μεταξύ των Ε/κ ότι το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Σε σχέση με το 2004, ανέφερε, υπάρχει διαφοροποίηση στον τρόπο σκέψης των Ελληνοκυπρίων, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

* Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναμένεται σήμερα στην Κύπρο σε αποχαιρετιστήριο ταξίδι. Αύριο αναμένεται να συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Όπως έχει ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την Πέμπτη ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

- SOURCE : http://www.philenews.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου