Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Συζητήθηκαν τα προβλήματα εκπαιδευτικών στα απογευματινά

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, με τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών, τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Τάσου είπε ότι στην προσπάθεια του να εξοικονομήσει κάποια λεφτά το Υπουργείο Παιδείας έχει εφαρμόσει το σύστημα αγοράς υπηρεσιών για στελέχωση των Κρατικών Ινστιτούτων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς των οποίων έχει μειωθεί κατά πολύ το εισόδημά τους την ίδια ώρα που αναγκάζονται να εισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι ίδιοι το μερίδιο που τους αντιστοιχεί.

Ο κ. Τάσου δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι από την όλη διαδικασία εξοικονομεί περίπου 2 εκ. ευρώ και πως δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα θέματα εκπαίδευσης.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Παιδείας κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο όπως αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο έτσι ώστε από κοινού με τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως το Γενικό Λογιστήριο, η Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεξεργαστούν τρόπους για να βοηθηθούν αυτοί οι εκπαιδευτικοί.

«Εκείνο το οποίο ζητούμε είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο όπως με τη νέα σχολική χρονιά επανέλθει το παλιό σύστημα εργοδότησης αυτών των εκπαιδευτικών» εξήγησε, αναφέροντας πως είναι καθαρά θέμα πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι η Κυβέρνηση, με τη μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος αυτών των εκπαιδευτικών σε καθεστώς αγορά υπηρεσιών, ουσιαστικά πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

«Η επιλογή της αγοράς υπηρεσιών έχει οδηγήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας σε μισθούς πείνας αφού πλέον καταγράφονται αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα» είπε, εξηγώντας πως «είναι πλέον θέμα επιβίωσης για κάποιους συμπολίτες μας και θέμα αξιοπρέπειας».

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση με αυτή την πράξη καταπατά εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα και ουσιαστικά αποκλείει και αποστερεί από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα πρόσβασης τους στα δημόσια κοινωνικά ταμεία και επιπλέον υποχρεώνει τους εργαζόμενους να καταβάλλουν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι τις εισφορές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόσθεσε πως είναι αλήθεια ότι εξοικονομούνται 2-3 εκ. ευρώ με αυτή τη ρύθμιση, αναφέροντας ωστόσο πως τίθεται το ερώτημα ποιος πληρώνει στο τέλος αυτό το τίμημα και πόσο βαρύ είναι.

Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τη στάση του και να καταργήσει την εργοδότηση αυτών των ανθρώπων με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών, επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς εργασίας δηλαδή αυτό του μισθωτού εργαζομένου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή, υπενθύμισε ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι ουσιαστικά αυτοτελώς εργαζόμενοι και όπως διαπιστώθηκε μέσα από τη συζήτηση αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις απολαβές τους.

«Έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40% οι απολαβές τους και επιπλέον ως αυτοτελώς εργαζόμενοι καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις και δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα για 5 μήνες όπως ίσχυε πιο παλιά» είπε, εξηγώντας πως ο μέσος όρος μισθού που λαμβάνουν κυμαίνεται στα 1000 – 1100 ευρώ το μήνα για εφτά μήνες.

Ανέφερε πως ως εκ τούτου ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως βρεθεί ένας τρόπος για να λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί αυτοί ανεργιακό επίδομα για τους υπόλοιπους 5 μήνες που δεν εργάζονται.

http://www.sigmalive.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου