Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Τέσσερις «καυτές πατάτες» στα χέρια της υπουργού Εργασίας

Τέσσερα εξαιρετικής σημασίας ζητήματα, που άπτονται σημαντικών πτυχών της ποιότητας ζωής του ατόμου και της κατοχύρωσης θεμελιωδών δικαιωμάτων του, ιδιαίτερα στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, καλείται να διαχειριστεί η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

«Καυτές πατάτες» είναι τα ζητήματα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Σχεδίου Εγγύηση για τη νεολαία, της ανεργίας και του ωραρίου, που εκκρεμούν στα χέρια της υπουργού Εργασίας, η οποία καλείται το ταχύτερο να καταλήξει σε ικανοποιητικές και κοινά αποδεκτές λύσεις από τους εταίρους της και την κοινωνία ευρύτερα.

Ειδικότερα τα ζητήματα αυτά αφορούν:

● Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (τρία «Ε»): Μελετάται η εισαγωγή νέου κοινωνικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2014.

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα κοινωνικής στήριξης ευάλωτων ομάδων, κάποιοι το χαρακτηρίζουν μίνι κοινωνική μεταρρύθμιση, που ακούγεται εύηχα.

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε αυτή την κοινωνική μεταρρύθμιση και έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες ανάμεσα στην κοινή γνώμη, αλλά και συνάμα προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητά της στο τέλος της ημέρας. Δικαιολογημένα, όταν σημαντική μερίδα των κυπριακών νοικοκυριών βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης.

Το μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αποτελεί μια παρέμβαση διευρυμένης κλίμακας στην κοινωνία και με την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων, η Κυβέρνηση επιδιώκει εξορθολογισμό της υφιστάμενης επιδοματικής πολιτικής. Με τα τρία «Ε» η κυβέρνηση αποσκοπεί στην κατάργηση ή και ενοποίηση επιδομάτων και στην αντικατάστασή τους από τα τρία «Ε».

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως δηλώνει η υπουργός Εργασίας, στοχεύει να καλύψει μια ευρύτατη κατηγορία συνανθρώπων μας, όσων τα μηνιαία εισοδήματα δεν επαρκούν για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η Ζ.Αιμιλιανίδου προβαίνει σε σχεδιασμούς επί χάρτου για καθορισμό της φόρμουλας υπολογισμού του ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης, στη βάση του καλαθιού του νοικοκυριού (θα περιλαμβάνονται οι βασικές ανάγκες, σίτιση, στέγη, υγεία, εκπαίδευση, ενώ ανάλογη φόρμουλα ισχύει με το δημόσιο βοήθημα που καλύπτει δεκάδες χιλιάδες πολίτες).

Με μειωμένο προϋπολογισμό

Εγείρονται ερωτήματα από πού η κυβέρνηση θα αντλήσει τα κονδύλια για να εφαρμόσει τα τρία «Ε», δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 2014 για τις κοινωνικές δαπάνες είναι μειωμένος κατά €127 εκατ. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους ενισχύονται οι ανησυχίες ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και σε οργανωμένα σύνολα, ότι επίκειται βαθύ «κούρεμα» των υφιστάμενων παροχών, πριν την υλοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επί τούτου, η ΠΕΟ με πρόσφατη επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, καταθέτει τον προβληματισμό της για σειρά ζητημάτων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των τριών «Ε», σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικών παροχών, εγείροντας ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων χωριστών ευπαθών ομάδων πολιτών. Η Ομοσπονδία ζητά ενημέρωση και διάλογο με την κ. Αιμιλιανίδου.

● Το Σχέδιο Εγγύηση για τη Νεολαία: Αποτελεί πρωτοβουλία-σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ και στοχεύει στην αναχαίτιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους κάτω των 25 ετών.

Πρόκειται για μια παρέμβαση διευρυμένης κλίμακας, είναι τριετούς διάρκειας, στην κατεύθυνση της υποβοήθησης των νέων για είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Η βασική φιλοσοφία της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας λέει ότι σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση ή τη διακοπή της εκπαίδευσης του νέου (σε οποιοδήποτε επίπεδο), πρέπει να τοποθετηθεί σε εργασία ή σε πρόγραμμα κατάρτισης ή εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμάσει το εθνικό προσχέδιο μέτρων και δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση και έτυχε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου (Δεκέμβρης 2013). Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου Εγγύηση για τη Νεολαία καλούνται να διαδραματίσουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, που θα λειτουργούν ως συντονιστής μεταξύ των πολλών φορέων που έχουν εμπλοκή.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στα χέρια τους το προσχέδιο και δεσμεύτηκαν να υποβάλουν προτάσεις, πλην όμως, το ζήτημα φαίνεται να προχωρεί με αργό ρυθμό.

Οι συντεχνίες, μολονότι αντιλαμβάνονται τη σημασία της δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης των νέων, οι οποίοι πληρώνουν τα επίχειρα της ανεργίας, προσεγγίζουν με περίσκεψη τις κυβερνητικές κινήσεις καθώς βλέπουν ότι σταδιακά «η παροχή κατάρτισης εξελίσσεται σε υποκατάστατο της ρυθμισμένης απασχόλησης και των όρων εργασίας, δημιουργώντας την επίπλαστη εικόνα ότι ο νέος έχει τακτοποιηθεί βιοποριστικά», όπως δήλωναν συντεχνιακά στελέχη.

● Το εμπορικό ωράριο: Πρόκειται για ένα ζήτημα που εξελίσσεται σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με το ΑΚΕΛ να τίθεται επικεφαλής των διεκδικήσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Η επί χρόνια μάχη μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρηματιών για την κατάκτηση μεγαλύτερης πίτας στη λιανική αγορά προσλαμβάνει άλλη διάσταση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του αυξανόμενου ανταγωνισμού, του υπερκορεσμού της αγοράς κ.λπ.

Η απόφαση της υπουργού Εργασίας για μετατροπή της Κύπρου σε ενιαία τουριστική περιοχή, εφτά ημέρες την εβδομάδα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τους μικρομεσαίους να καταγγέλλουν την κ. Αιμιλιανίδου ότι τους δίνει τη χαριστική βολή, εξυπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Υπεραμυνόμενη των χειρισμών της, η υπουργός Εργασίας παρουσιάζεται πεπεισμένη ως προς τα ευεργετικά αποτελέσματα του παρατεταμένου ωραρίου, υποστηρίζοντας ότι εργοδοτήθηκαν 5.000 άνεργοι στο εμπόριο, με τις συντεχνίες να αμφισβητούν τα στοιχεία της.

Πάντως, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι αποφασισμένη να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη υπεράσπισης του μέτρου και της διατήρησης των ανοικτών καταστημάτων την Κυριακή, προς ικανοποίηση των μεγάλων επιχειρηματιών.

Η υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων. Πλην, όμως, φαίνεται ότι δεν θα τηρηθούν τα υπουργικά χρονοδιαγράμματα και η προϊστάμενη του Υπουργείου Εργασίας θα κινηθεί στην έκδοση ενός ακόμη διατάγματος.

● Η ανεργία: Αποτελεί τη χειρότερη έκφανση της οικονομικής κρίσης. Τα κυπριακά νοικοκυριά «στοιχειώνουν» υπό το βάρος της παρατεταμένης ανεργίας και τα όποια μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για αναχαίτισή της είναι περιορισμένης πνοής και αποτελεσματικότητας. Είναι σαφές ότι αν δεν κινηθεί η μηχανή της οικονομίας και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, η αγορά εργασίας θα σημειώνει περαιτέρω επιδείνωση.

Η πραγματική ανεργία επί του ενεργού πληθυσμού απογειώθηκε στις 78.000 σκαρφαλώνοντας στο 17,5% (Δεκέμβριος 2013, στοιχεία Eurostat). Ακόμη πιο εφιαλτική είναι η πραγματικότητα όσον αφορά στην ανεργία ανάμεσα στους νέους μέχρι 25 ετών που έφτασε στο 40,8%.

Η υπουργός Εργασίας προγραμματίζει την εξαγγελία εννέα νέων σχεδίων για τόνωση της αγοράς εργασίας, με προϋπολογισμό ύψους €40 εκατ. Στόχος η δημιουργία 7.500 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 5.000 θα αφορούν νέους. Τα σχέδια συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 95%. 

- Source : http://www.philenews.com




https://www.facebook.com/OlaTaNea


-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <--


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου