Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Αναστασιάδης: Μας χώριζαν οι εθνικισμοί με τους Τουρκοκύπριους

Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μοντέλο ειρηνικής και διαθρησκευτικής συνύπαρξης, ιδιαίτερα σε μια γειτονιά τόσο ταραγμένη από θρησκευτικές διαφορές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Μάρκο Ιμπαλιάτσο, στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βατικανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η θρησκεία ουδέποτε χώριζε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτό που μας χώριζε ήταν οι εθνικισμοί, είτε των μεν είτε των δε ή και των δύο, λάθη τα οποία έχουν πληρώσει ακριβά και οι δύο κοινότητες.

Ο απεσταλμένος του ΡΙΚ Πάρης Ποταμίτης μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κύριο Ιμπαλιάτσο, και άλλους συνομιλητές του στο Βατικανό, ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα πολλά προγράμματα της κοινότητας για λαούς που υποφέρουν.

Σύντομα στην Κύπρο η κοινότητα Αγίου Αιγιδίου
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η κοινότητα Αγίου Αιγιδίου ανέλαβε την αναστήλωση δύο εκκλησιών στα κατεχόμενα, μια ορθόδοξης και μιας μαρωνίτικης.

Είπε επίσης ότι εκπρόσωποι της κοινότητας θα βρίσκονται σύντομα στην Κύπρο για συνομιλίες.


Στην αναστήλωση των δύο εκκλησιών αναφέρθηκε και ο Μάρκο Ιμπαλιάτσο, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη βοήθεια της Κύπρου στα προγράμματα για στήριξη των πασχόντων στην Αφρική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει επιστρέφουν στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.

Κασουλίδης: Να γίνουν εργαλείο ειρήνης οι υδρογονάνθρακες
Τον τρόπο με τον οποίον προσανατολίζεται η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, για μετατροπή των υδρογονανθράκων σε εργαλείο ειρήνης, όπως ήταν ο άνθρακας και ο χάλυβας στην Ευρώπη, ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Εδρας, Αρχιεπίσκοπο Dominique Mamberti.

Σε δηλώσεις ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι συζητήθηκαν και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των μνημείων στην Κύπρο.

Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης υλικών για όπλα μαζικής καταστροφής, και της εμπορίας προσώπων, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έγινε και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τους διάφορους τρόπους δράσης για προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και για θρησκευτική ελευθερία και συνύπαρξη στο χώρο της Μέσης Ανατολής.


Source : www.kathimerini.com.cy




https://www.facebook.com/OlaTaNea


-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <--

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου