Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Προς «πώληση» οι Δασικές Βιομηχανίες με το 49% να ανήκει σε ιδιώτες

Γκάφα ολκής από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο δρομολογεί τις διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου χωρίς η εταιρεία, που παρεμπιπτόντως είναι δημόσια και εισηγμένη στο ΧΑΚ, να ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος παρά μόνο ένα ποσοστό 51%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Δασικών Βιομηχανιών αναγκάστηκε να συνέλθει εκτάκτως και να παρέμβει επί του θέματος μετά και τις προχθεσινές αναφορές Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή για αποκρατικοποίηση και των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑΚ που διέπεται από άλλες αυστηρές νομοθεσίες, με το 49% των μετοχών να ανήκει σε ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, Στέλιος Παπαδόπουλος, με χθεσινή του επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, υποδεικνύει ότι οι Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο επίμαχο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστρατηγηθούν άλλες υφιστάμενες νομοθεσίες για τις οποίες αρμόδιες εποπτικές Αρχές είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑΚ.

Αναφέρει, επίσης, πως, με βάση τις εξουσίες που παρέχονται στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, προκύπτει ότι επηρεάζονται νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των υπόλοιπων επενδυτών/μετόχων, με ενδεχόμενο να εγερθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της εταιρείας και του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου. Εξέλιξη που θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό για την Κυπριακή Δημοκρατία.


Με τον κ. Παπαδόπουλο να προσθέτει και τα ακόλουθα: «Είναι φανερό ότι η παροχή πληροφόρησης στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων ως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, πιθανόν να συνιστά ποινικό αδίκημα τόσο από πλευράς του παρόχου των πληροφοριών όσο και από πλευράς του παραλήπτη».

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, να προχωρήσει στην πώληση του περιουσιακού στοιχείου που κατέχει στις Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου, δηλαδή 1.562.400 μετοχές, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών που διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των μετοχών της εταιρείας και που επίσης συνάδουν με τη διαφάνεια και ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, όπως απαιτούν οι υφιστάμενες νομοθεσίες για πράξεις που αφορούν εισηγμένες δημόσιες εταιρείες.

«Θα μας κλείσετε άθελά σας…»

«Η Δημοκρατία ως μέτοχος μπορεί να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για έγκριση από τη Βουλή μόνο για τη δική της επένδυση χωρίς να επηρεάζονται οι συνήθεις εργασίες, η διοίκηση της εταιρείας ή τα συμφέροντα των άλλων μετόχων, οι οποίοι σε περίπτωση δημόσιας πρότασης έχουν το ελεύθερο δικαίωμα να προχωρήσουν αν το επιθυμούν σε ρευστοποίηση της επένδυσής τους», τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Δασικών Βιομηχανιών Στέλιος Παπαδόπουλος.

Προειδοποιώντας παράλληλα τη Βουλή ότι, σε αντίθετη περίπτωση όπου θα υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος της εταιρείας ή της λειτουργίας της ή και μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας χωρίς την ικανοποίηση των πιστωτών της, είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει στάση πληρωμών.

«Εφόσον η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε το δ.σ. υπέχει νομική υποχρέωση να θέσει την εταιρεία αυτεπάγγελτα σε εκούσια εκκαθάριση», καταλήγει.

Εταιρεία με μεγαλομέτοχο το Κράτος που πωλήθηκαν

Η περίπτωση των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου προσομοιάζει με αυτές άλλων τεσσάρων εταιρειών στις οποίες στο παρελθόν ήταν μεγαλομέτοχος το Κράτος και προχώρησε στην πώληση του μεριδίου που κατείχε. Συγκεκριμένα, αφορά τις εξής εταιρείες:

ΧΙΛΤΟΝ: Στις 24/5/2000 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εκποιήσει με τη διαδικασία των κλειστών προσφορών ποσοστό μέχρι 81,34% του μετοχικού κεφαλαίου του Κράτους στην Κυπριακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λτδ (ΧΙΛΤΟΝ).

Η Louis Tourist Agency ήταν ο επιτυχών προσφοροδότης στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 16/6/2000 η οποία αγόρασε 2.440.110 μετοχές για το ποσό των £22.693.000 (€38.773.292).

Κυπριακή Εταιρεία Σωλήνων: Στις 21/6/2000 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διαθέσει τις μετοχές που κατείχε στην Κυπριακή Εταιρεία Σωλήνων Λτδ. Στις 10/10/2000 ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε τη μερική δημόσια πρόταση της A.L.Prochoice Financial Services ltd και πώλησε 550.000 μετοχές από τις 560.001 που κατείχε το Κράτος προς £2 ή €3,42 τη μια.

Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαθέσει το σύνολο των μετοχών της χωρίς να υποβληθεί δημόσια πρόταση, καθώς το ποσοστό της ξεπερνούσε το 20%.

Κυπριακές Αερογραμμές: Τον Ιούνιο του 2000 η κυβέρνηση πώλησε το 14% του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών (δημόσια) Λτδ σε υπαλλήλους της εταιρείας (9%) και σε θεσμικούς επενδυτές (5%) εισπράττοντας το συνολικό ποσό των £12,5 εκατ. ή €20,5 εκατ.

Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως: Κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 23/5/2007 η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως Λτδ περιήλθε σε διαδικασία εξεύρεσης πιθανών επενδυτών, με το Κράτος να κατέχει το 88,01% και το υπόλοιπο 11,99% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εννέα μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7/2/2008 η κοινοπραξία Emerging Financial Partners κατέβαλε το συμφωνηθέν τίμημα των €75 εκατ. Στην κυβέρνηση αναλογούσε το ποσό των €66.007.654.


- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου