Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

13 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τη μπύρα

Είναι ένα από τα πιο απολαυστικά ποτά. Αυτό το ξέραμε.

 Γνωρίζατε όμως ότι είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός; Ότι στην αρχαιότητα την έφτιαχναν μόνο γυναίκες; Ότι παράγεται από κανναβοειδή; Αυτά και δέκα ακόμη πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τη μπύρα, παρακάτω …

1. Οι παλαιότερες γραπτές συνταγές που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ ήταν συνταγές για μπύρα, οι οποίες βρέθηκαν γραμμένες πάνω σε πέτρα με τη μορφή τραγουδιών, και υπολογίζεται ότι η ηλικία τους είναι πάνω από 5000 ετών.

2. Στην αρχαία Βαβυλώνα έπνιγαν μέσα στη μπύρα τους, όσους δεν την έφτιαχναν καλά. Οι Βαβυλώνιοι ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που ανέπτυξαν τη ζυθοποιία. Έπαιρναν τόσο σοβαρά την ποιότητα της μπύρας που παρήγαγαν, που αν κάποιος τύχαινε να μην φτιάξει μια πολύ καλή παρτίδα, τον έπνιγαν μέσα στο ίδιο του το προϊόν.

3. Μια πλάκα φτιαγμένη από πηλό που βρέθηκε στη Συρία και χρονολογείται γύρω στο 2500 π.Χ είναι η αρχαιότερη διαφήμιση μπύρας που έχει βρεθεί ποτέ. Πάνω της είναι χαραγμένο στη σουμεριακή γλώσσα το σλόγκαν “Πιείτε μπύρα Έμπλα – η μπύρα με την καδιά ενός λιονταριού”.


4. Παρόλο που σήμερα έχουμε στο μυαλό μας τις γυναίκες να έχουν μια γενική προτίμηση στο κρασί και τους άντρες στη μπύρα, η μπύρα ήταν σχεδόν αποκλειστικά γυναικείο ποτό στην αρχαιότητα. Μάλιστα, οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν γυναίκες! Για αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς, η παραγωγή της μπύρας ήταν μια δουλειά που έκαναν μόνο οι γυναίκες, και συγκεκριμένα εκείνες που προέρχονταν από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα. Στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχε ακόμα και νομοθεσία που απαγόρευε στους άντρες να παράγουν και να πουλούν μπύρα.



6. Ο Σοφοκλής, για μια ισορροπημένη διατροφή, συνιστούσε ψωμί, κρέας, λαχανικά, και ζύθο.7. Μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ, πολλές εγκυμονούσες γυναίκες κατανάλωναν έως και τέσσερα λίτρα μπύρας ημερησίως, πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο για την υγεία του εμβρύου, και αργότερα για το θηλασμό του μωρού.

8. Ιθαγενείς της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής έφτιαχναν ένα είδος μπύρας που ονομάζεται Chicha. Για την παραγωγή της συγκεκριμένης μπύρας, νεαρά κορίτσια ηλικίας από 8 έως 10 ετών, μασούσαν καλαμπόκι ή αραβόσιτο και στη συνέχεια το έπλαθαν σε μικρές μπάλες και το άφηναν στον ήλιο να ξεραθεί. Τα ένζυμα από το σάλιο τους βοηθούσαν το άμυλο να μετατραπεί σε μαλτόζη.


9. Η βελγική Vieille Bon Secours είναι η ακριβότερη μπύρα στον κόσμο. Ένα 12λιτρο μπουκάλι στοιχίζει 700 λίρες (περίπου 834 ευρώ), και μπορεί κανείς να τη βρει στο bar Bierdome στο Λονδίνο.



10. Ο λυκίσκος (Humulus lupulus), ένα από τα απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή της μπύρας, ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τη μαριχουάνα, τα Κανναβοειδή (Cannabaceae).

11. Υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικά είδη μπύρας. Το παλαιότερο είδος είναι το ale και το είδος με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως είναι η lager. Η χώρα που παράγει τις περισσότερες διαφορετικές μάρκες μπύρας, είναι το Βέλγιο, με περίπου 800 διαφορετικές μάρκες.

12. Η ζυθοποιία που ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη στον κόσμο που είναι ακόμα σε λειτουργία είναι η Bayerische Staatsbrauerie Weihenstephan. Βρίσκεται κοντά στο Μόναχο και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της βρίσκεται σε λειτουργία για πάνω από εννέα αιώνες, με έτος ίδρυσης το 1040.

13. Η Τσεχία είναι η χώρα που κρατάει το ρεκόρ μεγαλύτερης κατανάλωσης μπύρας κατά κεφαλήν, με τους κατοίκους της να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 132 λίτρα μπύρας το χρόνο.


Source : http://beta.pathfinder.gr/
---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου