Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΣOK: Από 10 ετών χρήστης ναρκωτικών

Σοκ στην κυπριακή κοινωνία προκαλούν νέα στοιχεία σχετικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από ανήλικους. Όπως πληροφορούμαστε, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι γνώστες περίπτωσης παιδιού, το οποίο άρχισε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από την ηλικία των 10 ετών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια του παιδιού υψώνει τα χέρια ζητώντας εδώ και μερικά χρόνια βοήθεια από την Πολιτεία ώστε να απεμπλακεί από τον "δαίμονα" των ναρκωτικών, χωρίς όμως να τα καταφέρνει. Ωστόσο, οι κυβερνητικές υπηρεσίες αδυνατούν να βοηθήσουν λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών.

Κίνδυνεύουν να πεθάνουν

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην "Κ" ότι η μάστιγα των ναρκωτικών έχει παρεισφρήσει ολοένα και περισσότερο στην παιδική και εφηβική ηλικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανήλικοι χρήστες οι οποίοι κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω έλλειψης κλειστού τύπου θεραπευτικών υποδομών για ανήλικους χρήστες.. 'Oπως επισημαίνεται ο αριθμός των ανήλικων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση, παρά τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της πρόληψης, εκτιμά η ΥΚΑΝ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δημόσια παρέμβαση της, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά εκφράζει έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη αυτή και καλεί την πολιτεία να αναθεωρήσει και να ενισχύσει τα προγράμματα πρόληψης, καθώς και να παρέχει κάθε μορφής στήριξη στους εξαρτημένους χρήστες ουσιών.

Η Επίτροπος, πρόσφατα, μέσα από τη διερεύνηση παραπόνων «που αφορούσαν την αδυναμία της πολιτείας, και ειδικότερα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις θεραπευτικές ανάγκες δύο εφήβων με οξύ πρόβλημα ουσιοεξάρτησης, ήρθε αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες όψεις της μεγαλύτερης, ίσως, μάστιγας της εποχής μας».

Η Επίτροπος, μετά από αριθμό παρεμβάσεων, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της σε συνεδρίες πολυθεματικών ομάδων για τα περιστατικά αυτά, διαπίστωσε ότι, αν και υπήρξε έντονη κινητοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών και ενώ ανελήφθη αριθμός ενεργειών για την παροχή ενός θεραπευτικού πλαισίου στα δύο παιδιά, το αποτέλεσμα υπήρξε ιδιαίτερα απογοητευτικό.

Όπως αποδείχτηκε, οι ανάγκες των παιδιών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων δομών, οι οποίες να είναι σε θέση να παρέχουν τόσο εντατικά ημερήσια θεραπευτικά προγράμματα όσο και, κυρίως, κλειστού τύπου θεραπευτικά προγράμματα, σε εφήβους, με σοβαρά προβλήματα ουσιοεξάρτησης.


Αναποτελεσματικές μεθόδοι


Η Επίτροπος επισημαίνει ότι η έλλειψη τέτοιων δομών αφήνει εκτεθειμένη την πολιτεία, καθώς, ενίοτε, οδηγεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους σε θεραπευτικές επιλογές οι οποίες, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον των εξαρτημένων παιδιών, καθότι αναποτελεσματικές και οπωσδήποτε όχι οι πλέον ενδεδειγμένες για τις περιπτώσεις τους, αλλά και οι οποίες δυνατόν να εκθέτουν σε ποικίλους κινδύνους άλλα παιδιά.

«Πάνω από όλα, η έλλειψη τέτοιων δομών θέτει σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τα παιδιά αυτά, καθώς χωρίς ένα αυστηρά ελεγχόμενο και κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα δεν θα μπορέσουν ποτέ, ίσως, να ξεφύγουν από την εξάρτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους», προσθέτει.
Στη βάση των πιο πάνω, και δεδομένης της νομικής υποχρέωσης του Κράτους να παρέχει σε κάθε παιδί, χωρίς καμία εξαίρεση, υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας του, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού καλεί το Υπουργείο Υγείας και, ειδικότερα, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, να προχωρήσουν, το συντομότερο δυνατό, στη δημιουργία θεραπευτικής δομής κλειστού τύπου για ανήλικους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ουσιοεξάρτησης. Προς τούτο, αναφέρει, θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί και συνέργειες.

Τέλος, η Επίτροπος επισημαίνει ότι, η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας «από το οποίο εξαρτάται η δυνατότητά μας, ως κοινωνία και ως πολιτεία, να σώσουμε τη ζωή αριθμού παιδιών τα οποία σήμερα, λόγω του βαθμού ουσιοεξάρτησής τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο».

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου