Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Πάγωσε η ζωή στην ύπαιθρο

Τριανταεπτά συνολικά χωριά παραμένουν μέχρι σήμερα το πρωί αποκλεισμένα από την βαριά χιονόπτωση που σημειώνεται από χθες σε όλες τις ορεινές περιοχές της Κύπρου.

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε ολόκληρη την Κύπρο, πολλοί δρόμοι έχουν καταστεί επικίνδυνοι, κι η Αστυνομία καλεί το κοινό, να αποφεύγει τις άσκοπες διακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το οδικό δίκτυο.

Τα σχολεία που χθες δεν λειτούργησαν, αναμένεται και σήμερα να παραμείνουν κλειστά, αφού οι καιρικές συνθήκες παραμένουν οι ίδιες και η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί.

Στο Τρόοδος η χιονόπτωση συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυχτα. Το ύψος του χιονιού στην πλατεία Τροόδους έφτασε τα 50 εκατοστά και στην κορυφή του Ολύμπου τα 70, ενώ οι θερμοκρασίες στην περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 6 και 8 βαθμών κάτω από το μηδέν. Οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία και σήμερα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ χιονόνερο ή ελαφρά χιονόπτωση είναι πιθανόν να σημειωθεί και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα παράλια και στους μείον δύο βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Η Αστυνομία με πρωινή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, δίνει τον κατάλογο των αποκλεισμένων χωριών, των κλειστών δρόμων, ενώ αναφορά γίνεται και στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω κακοκαιρίας και την αντιμετώπισή τους σε διάφορες περιοχές.

Τα αποκλεισμένα χωριά

Επαρχία Λευκωσίας

Άγιος Δημήτριος
Παλιόμυλος
Λεμύθου
Τρείς Ελιές
Καμινάρια
Σπήλια
Καννάβια
Κουρδάλι
Κάμπος
Μηλικούρι
Τσακίστρα
Αγία Ειρήνη
Πεδουλάς
Μουτουλάς
Καλοπαναγιώτης
Οίκος
Γερακιές
Πρόδρομος
Οδού
Φαρμακάς
Παλαιχώρι
Αγρός
Άλωνα
Πολύστυπος
Ασκάς
Φτερικούδι
Απλίκι
Λαγουδερά
Γούρι
Λαζανιά
Μαχαιράς
Κιόνια
Πλατανιστάσα

Επαρχία Λάρνακας
Οδού
Βαβατσινιά
Ασκάς
Άλωνα

Οι κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης
Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα

Κλειστοί είναι επίσης για την τροχαία κίνηση και οι πιο κάτω δρόμοι:

Λευκωσία
Κακοπετριάς – Καρβουνά
Κακοπετριάς – Πεδουλά (Pinewood)
Μουτουλά – Πεδουλά – Κύκκου – Κάμπου
Καλοπαναγιώτη – Γερακιών – Κύκκου
Λεμύθου- Πλατρών
Λεμύθου-Προδρόμου
Λεμύθου – Τρεις Ελιές – Καμινάρια – Άγιος Δημήτριος – Παλιόμυλος
Προδρόμου – Τροόδους
Προδρόμου - Πλατρών
Πύργου – Κύκκου
Καλοπαναγιώτη – Μουτουλά – Πεδουλά
Πύργου – Ορκόντα
Αγίου Γεωργίου καυκάλου- κανναβιών
Κακοπετριάς – Σπηλιών – Κανναβιών
Ξυλιάτου – Λαγουδερών


Λάρνακα
Λευκάρων - Βαβατσινιάς
Βαβατσινιάς – Μαχαιρά
Βαβατσινιάς – Αγίων Βαβατσινιάς
Μελίνης – Οδούς
Οδούς – Φαρμακά

Λεμεσός
Μονιάτη – Πλατρών
Καλού Χωριού – Αγρού
Πλαιαχωρίου – Αγρού
Καρβουνά- Κυπερούντας – Αγρού
Κάτω Αμιάντου – Καρβουνά
Ποταμίτισσας – Δύμων- Κυπερούντας
Ποταμίτισσας – Κάτω Μύλου– Αγίου Ιωάννη
Κάτω Πλατρών – Φοινί
Σαιττά – Κάτω Αμιάντου
Τριμίκλινης – Πελενδρίου
Αρακαπά – Συκόπετρας

Πάφος
Παναγιάς – Σταυρού Ψώκας
Σταυρού Ψώκας - Λυσού

Δρόμοι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς

Λάρνακα
Οράς - Μελίνης
Οράς – Αγίων Βαβατσινιάς
Αγίων Βαβατσινιάς - Μελίνης

Λεμεσός
Σαιττά – Καρβουνά

Πάφος
Δρόμοι που οδηγούν στην Παναγιά, Στατό και Ασπρογιά

Δρόμοι ολισθηροί λόγω παγετού αλλά ανοικτοί
Καλού Χωριού – Αγίου Παύλου
Ζωοπηγή
Λουβαρά

Χωρίς ρεύμα
Περισσότερες από δέκα κοινότητες, κυρίως στην επαρχία Λευκωσίας, παραμένουν από χθες το βράδυ στο σκοτάδι, λόγω διακοπής στην ηλεκτροδότηση, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά:
Κακοπετριά,
Γαλάτα,
Σινά Ορος,
Οίκος,
Λαζανιά,
Γούρρι,
Φαρμακάς,
Λαγουδερά,
Αληθινού,
Ασκάς,
Πολύστυπος,
Αλωνα και
Προφήτης Ηλίας, στην επαρχία Λεμεσού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κώστας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση για τα συνεργεία της AHK
Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες για επιδιόρθωση των βλαβών.

Κλειστά και σχολεία
ΕξΆΛΛΟΥ, Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Οικονομίδης δήλωσε ότι κλειστά παραμένουν σήμερα λιγότερα σχολεία και έχουν ήδη ενημερωθεί οι μαθητές μέσω των τοπικών αρχών και της αστυνομίας.
Στην επαρχία Λευκωσίας κλειστά παραμένουν τα σχολεία
Κακοπετριάς, Ευρύχου,
Κοράκου,
Φαρμακά,
Κάμπου,
Παλαιχωρίου,
Αγίου Επιφανείου και
Τεμπριάς.

Κλειστοί δρόμοι στην Πάφο
Εξάλλου, αρκετοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην επαρχία Πάφου λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν για δεύτερη ημέρα. Το τσουχτερό κρύο αλλά και οι σφοδροί άνεμοι επικράτησαν και χθες βράδυ στην πόλη και Επαρχία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δύο δρόμοι που οδηγούν στο Σταυρό της Ψώκας από την Παναγιά και τη Λυσό είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα.

Ο δρόμος Παναγιάς – Στατού , Αγίου Φωτίου και Παναγιάς Ασπρογιάς είναι ανοικτός αλλά μόνο για οχήματα που διαθέτουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Όλο το βράδυ δεν σημειώθηκε νέα χιονόπτωση εκτός από τα λίγα χιόνια που έπεσαν χθες στην περιοχή Παναγιάς – Στατού Αγίου Φωτίου και τα οποία διατηρούνται.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση σε όλους τους οδηγούς και ιδιαίτερα σε όσους κινούνται στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή της επαρχίας Πάφου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες .

Ζημιές από την κακοκαιρία και παροχή βοήθειας
Σφοδροί άνεμοι έπνεαν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και υπήρχε έντονη βροχόπτωση. Επίσης, από χθες το μεσημέρι στα αναφερόμενα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, υπήρξε διακοπή ρεύματος και αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα: Παλαιχώρι, Πλατανιστάσα, Λιβάδια, Αληθινού, Πολύστυπος

Γύρω στις 7.30 χθες βράδυ μέλη της ΕΜΑΚ Κοφίνου και του Αστυνομικού Σταθμού Λευκάρων μετέβηκαν στην περιοχή Βαβατσινιάς – Μαχαιρά μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκαν, από 49χρονο, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ επέβαινε στο όχημα του μαζί με 22χρονο, αποκλείστηκαν λόγω της χιονόπτωσης που επικρατούσε στην περιοχή. Τα αναζητούμενα πρόσωπα εντοπίστηκαν γύρω στις 10.30 το βράδυ και αφού απεγκλωβίστηκαν μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον Αστυνομικό Σταθμό Λευκάρων.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας την περιοχή Στροβόλου στη Λευκωσία αποκόπηκε δέντρο και έπεσε στο δρόμο, ενώ μετακινήθηκε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης, στην περιοχή Παραλιμνίου αποκόπηκαν τέσσερα μικρά δέντρα.

Βοήθεια από Πυροσβεστική
Αριθμό κλήσεων για παροχή βοήθειας σε πολίτες, λόγω καιρικών συνθηκών, δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Λίζα Κεμιντζιή δήλωσε ότι οι κλήσεις αφορούσαν τη ρυμούλκηση οχημάτων, τη μετακίνηση δέντρων που είχαν αποκοπεί και άλλων αντικειμένων από δρόμους, καθώς και τον απεγκλωβισμό ατόμων που είχαν παγιδευθεί στο χιόνι.

Δριμύ ψύχος και σήμερα
Το δριμύ ψύχος, οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια στα ορεινά και οι βροχόπτώσεις σε διάφορες περιοχές θα συνεχισθούν και σήμερα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η λειτουργός Μετεωρολογίας Σοφία Λουκά μειώνεται για σήμερα η πιθανότητα καταιγίδων.

Ο υδράργυρος στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει στους έξι βαθμούς, στα παράλια στους εννέα και στα ψηλότερα ορεινά στους δύο βαθμούς υπό το μηδέν.

Σύμφωνα με την κυρία Λουκά, η ένταση των ανέμων θα είναι σήμερα μειωμένη σε σύγκριση με χθες.
Για αύριο όμως προβλέπονται και πάλι έντονα καιρικά φαινόμενα.

Βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου