Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία υπαλλήλων βάρδιας έξω από τη Βουλή (εικόνες)

Λευκωσία: Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις καταργήσεις και αποκοπές των αποζημιώσεων βάρδιας, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014 και αγγίζουν το 50%, πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας. 

Οι εργαζόμενοι στο σύστημα βάρδιας κάλεσαν του βουλευτές να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να τους στηρίξουν, χωρίς να αποκλείουν, ωστόσο, τη λήψη δυναμικών μέτρων, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν και το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει με την αποκοπή των επιδομάτων βάρδιας. 

Οι υπάλληλοι βάρδιας επέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή, με το οποίο καλούν τους βουλευτές «να εναντιωθούν στα ετεροβαρή μέτρα που προωθούνται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και αναφέρουν πως δεν μπορούν να κατανοήσουν τη στοχοποίηση μερίδας υπαλλήλων, με επιπλέον αποκοπή πέραν του 50% των επιδομάτων βάρδιας, ελέω εξοικονόμησης πόρων», γεγονός που όπως αναφέρουν «προκαλεί άνιση και άδικη αντιμετώπιση των εργαζομένων με το σύστημα βάρδιας». 

«Ως υπάλληλοι βάρδιας εργαζόμαστε όλο το 24ωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό από μόνο του ισοδυναμεί 119 ημέρες πραγματικής εργασίας, περισσότερες από όλη την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία (52 Σάββατα, 52 Κυριακές και αργίες)», αναφέρει το ψήφισμα. Επιπλέον, προσθέτει πως οι υπάλληλοι βάρδιας στελεχώνουν ζωτικές υπηρεσίας του κράτους, εκτελώντας καθήκοντα αυξημένης ευθύνης σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, λιμάνια, νοσοκομεία, αεροδρόμια, αστυνομία, τηλεπικοινωνίες, σημειώνοντας πως τα επιδόματα βάρδιας αποτελούν την ελάχιστη αποζημίωση για το κόστος που επιφέρει η εργασία εκτός του κανονικού ωραρίου στην υγεία των υπαλλήλων, αλλά και στην κοινωνική τους ζωή. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της Πακγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ) Γρηγόρης Κατσελής είπε πως «η μεταχείριση που γίνεται στους υπαλλήλους, που εργάζονται με το σύστημα βάρδιας, είναι άδικη, ανισομερής και προκαλεί βάναυση διάκριση σε βάρος αυτών των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε γιορτή, ούτε Πάσχα, ούτε Πρωτοχρονιά, δουλεύουν όλες τις ημέρες το ίδιο, καθώς και τις Κυριακές, για να μπορούν οι υπόλοιποι πολίτες αυτού του τόπου να απολαμβάνουν τις γιορτές τους, την ασφάλεια τους και την ευημερία τους». 

«Αυτοί οι υπάλληλοι», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης και να πληρώνουν το κόστος και επιπρόσθετα να τους αποκόπτουν περισσότερα από αυτούς που δεν εργάζονται βάρδια. Είναι αδιανόητο και ζητούμε ίση μεταχείριση, να αρθεί η αδικία και η ανισοβαρής μεταχείριση αυτών των ανθρώπων, διαφορετικά θα μελετήσουν τρόπους περαιτέρω μέτρων δυναμικών, για διεκδίκηση των αιτημάτων τους». 

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών Πρόδρομος Αργυρίδης είπε ότι παρόλο που κόμματα και βουλευτές τους είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα ψηφιστούν αυτές οι αποφάσεις, εντούτοις καμιά βελτίωση δεν έχουν δει. Είπε ακόμα πως τα περιθώρια στένεψαν και θα αναμένουν αύριο απάντηση, για βελτίωση των αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών. «Αν δεν έχουμε απάντηση, από Δευτέρας θα συνέλθουμε και θα συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε, χωρίς να αποκλείουμε τη λήψη δυναμικών μέτρων, διότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Δεν έχει άλλο περιθώριο και δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή». 

Ο Γραμματέας του Κλάδου Πολιτικής Αεροπορίας Γιώργος Ξερός είπε πως οι υπάλληλοι βάρδιας έχουν αποδεχτεί πάρα πολλά στη δουλειά τους και έκανε λόγο για «διαίρει και βασίλευε» στη δημόσια υπηρεσία. «Έχουμε αποδεχτεί να δουλεύουμε εξαήμερο, για να πέσουν τα κόστη της αποζημίωσης μας και καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνουν τα χρέη άλλων. Δεν αποδεχόμαστε να μην αποζημιωνόμαστε, γιατί τα επιδόματα δεν είναι μισθός, είναι κόστος υγείας, είναι η επιβάρυνση, που έχει στην υγεία η βάρδια, είναι το κόστος της προσωπικής μας ζωής, που αφήνουμε τις οικογένειες μας, για να δουλεύουμε γιορτές και καλοκαίρια», είπε. 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Μάριος Νεοφύτου είπε πως θεωρεί ότι η πολιτεία πρέπει να το ξανασκεφτεί, αλλιώς θα επανέλθουν με περαιτέρω μέτρα. Τους υπαλλήλους βάρδιας επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, έξω από τη Βουλή οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ), Στέλλα Μισιαούλη (ΑΚΕΛ) και Ρούλα Μαυρονικόλα (ΚΣ ΕΔΕΚ), οι οποίες εξέφρασαν τη στήριξη τους.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου