Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Επέστρεψε από την Αίγυπτο ο Ν. Αναστασιάδης - Εποικοδομητικές επαφές για ΑΟΖ και υπογραφή τριων συμφωνιών

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επέστρεψε στις 17.45 στην Κύπρο μετά από επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο 

Ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε την χώρα του Νείλου μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι

Υπογραφή τριών διμερών συμφωνίες

Διμερής προσέγγιση στα θέματα ΑΟΖ και ενεργειακής ασφάλειας

Ο Νίκος Αναστασιάδης επέστρεψε στην Κύπρο με πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, από το Κάιρο, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Κατά τις συναντήσεις του ο ΠτΔ συνοδευόταν από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αιγύπτιου Πρωθυπουργού, υπογράφτηκαν διμερείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε Αναθεωρημένη Αεροπορικής Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε συμφωνία – πλαίσιο για την ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων που εκτείνονται από τη μία πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο της Αιγύπτου στις 12.30 μ.μ., όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Mansour και στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Την επίσημη υποδοχή του Adly Mansour, προέδρου της Αιγύπτου δέχθηκε κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση ανάκρουση των Εθνικών Υμνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου και ακολούθως το άγημα παιάνιζε στρατιωτικά εμβατήρια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διά τους εκπροσώπους της πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης νωρίτερα, «η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι γεωγραφικά πολύ κοντά και συμμερίζονται το κοινό ενδιαφέρον και την ανάγκη για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Είναι φυσιολογικό, η Αίγυπτος να βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των χωρών σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση επίσημων επισκέψεών μου, ως μέρος των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε σημαντικές πολιτικές σχέσεις καθώς και τις πολλαπλές επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει η Κύπρος".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Mansour παρακάθισαν στη συνέχεια σε κατ΄ιδίαν συνάντηση. Αργότερα, οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο ΠτΔ τονίστηκε ιδιαίτερα η προσπάθεια που καταβάλλεται στην ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, με τον κ. Αναστασιάδη να αναφέρει ότι "Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών και των άλλων που είμαι βέβαιος θα ακολουθήσουν δεν αποτελούν παρά την απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης μου και της δικής σας να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας και μέσα από αυτές τις ενδυναμωμένες σχέσεις να βοηθήσουμε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή."

Και πρόσθεσε ότι "Είμαι βέβαιος ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μας επιτρέψει μια στενότερη συνεργασία, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε δηλαδή την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις που φέρουν ανάλογες ανακαλύψεις. Δεν έχω αμφιβολία ότι η τριμερής προσπάθεια που καταβάλλουμε μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδας και Κύπρου θα αποδώσει ακόμη περισσότερα στις κοινές προσπάθειες."

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου