Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ικανοποίηση στην Επιτροπή Υγείας για τη διατήρηση των ιατρικών κέντρων υπαίθρου

Κατ’ αρχήν ικανοποιημένη έμεινε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από το Υπουργείο Υγείας για τα αστικά και αγροτικά ιατρικά κέντρα, των οποίων ζητά τη διατήρηση και αναβάθμιση τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο στελέχωσης.

Μετά τη συζήτηση του θέματος από την Επιτροπή, ο Πρόεδρός της Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι φάνηκε ξεκάθαρα ότι πρόθεση του κράτους και του Υπουργείου Υγείας είναι να παραμείνουν και να στηριχθούν τα ιατρικά κέντρα σε μεγαλύτερο βαθμό τόσο σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού όσο και στη δομή και τη λειτουργία τους.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι υπάρχουν 24 αστικά ιατρικά κέντρα σε όλη την Κύπρο και 235 υπο - κέντρα σε σύνολο 361 κοινοτήτων.

«Μας ικανοποιεί η δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης, αλλά διατήρησης και αναβάθμισης τους, για να εξυπηρετούν απομακρυσμένες περιοχές, την κοινωνία κατά τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται λόγω της οικονομικής κατάστασης και ειδικά των ηλικιωμένων ατόμων», ο ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου προσθέτοντας ότι ζητήθηκε επιτατικά η αναβάθμιση των κέντρων.

Ανέφερε ότι η παρουσία ενός γιατρού με ένα νοσηλευτή σε ένα ιατρικό κέντρο απλά για να δίνεται μια συνταγή, δεν αποτελεί στήριξη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας συμπλήρωσε ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας ανάλαβαν την ευθύνη να δρομολογήσουν αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να παρέχεται αξιοπρεπής περίθαλψη στα κέντρα αυτά.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη δήλωσε ότι τα ιατρικά κέντρα περιφερειακής περίθαλψης δεν θα πρέπει να κλείσουν για να εξυπηρετούν τους ασθενείς στην περιφέρεια και να εκσυγχρονιστούν για να παρέχουν ποιοτική ιατρική περίθαλψη.

Όπως είπε η κ. Μισιαούλη, για τον εκσυγχρονισμό απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κέντρων, προσθέτοντας ότι οι εποχές που ο γιατρός μπορούσε να κριθεί ότι παρέχει ιατρική φροντίδα μόνο με τα ακουστικά και μια συνταγή, παρήλθε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να εξαιρεθεί από την αυστηρή λιτότητα της Κυβέρνησης και να προχωρήσει η δημιουργία των περιφερειακών κέντρων ασθενοφόρων.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η υποδομή, εκπαιδευμένο προσωπικό 26 διασωστών και ανέφερε πως πρέπει «να σταματήσουμε να καταργούμε θέσεις στο τομέα της υγείας και ειδικά των νοσηλευτών”.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπό ετοιμασία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και των ιατρικών περιφερειακών κέντρων, προσθέτοντας ότι με βάση την έκθεση θα αναμένουμε τα σχετικά νομοθετήματα.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα αγροτικά κέντρα έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή εξυπηρετεί την πολιτική για αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ότι η αναβάθμιση των αγροτικών ιατρικών κέντρων θα συμβάλει ώστε να αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός, καθώς, όπως είπε αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι επισκέπτες από το εξωτερικό που θέλουν να κάνουν αγροτουρισμό είναι κατά πόσο υπάρχει επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μετά την ενημέρωση που λαμβάνουν κρίνουν ότι είναι ανεπαρκή για τις διανυκτερεύσεις τους στα αγροτουριστικά καταλύματα.

Εξέφρασε ικανοποίηση επειδή το Υπουργείο Υγείας δεν συζητά κλείσιμο του όποιου ιατρικού κέντρου στην ύπαιθρο και για το γεγονός ότι η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι έτοιμη στις 16 του Δεκέμβρη.

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε στη συνέχεια ότι υπάρχει ανεπαρκής στελέχωση στα ιατρικά κέντρα αρνητικά δυσανάλογη με την πληθυσμό, ενώ πολλά κέντρα στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια ή και παραπήγματα.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι το Κίνημα θα παρακολουθεί το θέμα, θα επιμείνει ώστε να λειτουργήσουν οι σταθμοί ασθενοφόρων και κατέληξε λέγοντας ότι για την ΕΔΕΚ τα θέματα υγείας και παιδείας είναι πάνω και πέρα από την οικονομική κρίση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου