Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Στο Υπουργικό ο οδικός χάρτης ιδιωτικοποιήσεων

Εν μέσω ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, που έθεσε η τρόικα, και έντονων αντιδράσεων από πλευράς εργαζομένων, οδηγείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο οδικός χάρτης για τις ιδιωτικοποιήσεις, που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης 186 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί μέχρι και τη Δευτέρα, που θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες τη εφημερίδας «Σ» , ο οδικός χάρτης - πλάνο για τις ιδιωτικοποιήσεις θα περιλαμβάνει διάφορα σενάρια για τους τρεις μεγαλύτερους ημικρατικούς οργανισμούς, που είναι υπό αποκρατικοποίηση, δηλαδή τη Cyta, την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων.

Στο πλάνο εμπεριέχονται και πιθανά έσοδα από την πώληση μικρότερων ημικρατικών οργανισμών, όπως του κρατικού λαχείου. Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του Σίγμα το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων διαχωρίζει τους ημικρατικούς οργανισμούς σε τρείς κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι ημικρατικοί, οι οποίοι οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση, μετά την αναδιάρθωση που θα τους καθιστά πιο ελκυστικούς.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι ημικρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι θα τύχουν εκσυγχρονισμού παραμένοντας υπό την ηγεμονία του κράτους και στην τρίτη αυτοί οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και πρέπει να κλείσουν. Σύμφωνα με το μνημόνιο δεν υπάρχει οποιαδήποτε υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση ημικρατικού οργανισμού πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Αυτό που απαιτεί η τρόικα είναι να έχει στα χέρια της τον οδικό χάρτη, ο οποίος να καθορίζει τα χρονοδιαγράμματα. Το γεγονός αυτό, όπως ανέφεραν στο Σίγμα έγκυρες πηγές, δίνει στην Κύπρο το πλεονέκτημα της πώλησης μετά την έξοδο από την οικονομική ύφεση.

Η τρόικα εκτιμά πως η Κύπρος θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων δεν προβλέπει την ολική πώληση μετοχικού κεφαλαίου κανενός ημικρατικού οργανισμού.

Ακόμη και στην περίπτωση της Cyta οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πώληση του 80% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ενόψει της σημερινής συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες σύσκεψη με τους προέδρους του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Την εκτίμηση ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει ένα μελετημένο πρώτο βήμα, που θα διασφαλίζει από τη μια την ικανοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης και του εισπρακτικού σκέλους, αλλά από την άλλη θα αποδίδει χρόνο και περιθώρια, ώστε το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων να υλοποιηθεί με τρόπο, που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη και θα περιορίζει τους όποιους κινδύνους, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επαφές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να λάβει την πρώτη προκαταρκτική απόφαση, είπε, που θα επιτρέπει σιγά-σιγά την εκκίνηση μιας διαδικασίας, η οποία θα κρατήσει καιρό και το στάδιο της υλοποίησής της δεν πρόκειται να έλθει νωρίτερα από δύο χρόνια από σήμερα.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι διεθνείς δανειστές θεωρούν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων σημαντικό και προτεραιότητας. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι επί του θέματος είχε μία γενική συζήτηση επί της αρχής με αξιωματούχους του ΔΝΤ, χωρίς να εισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου