Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τέλη Ιανουαρίου τα σπουδαία για τον Συνεργατισμό

Στα τέλη Ιανουαρίου θα υποβληθεί το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την παραχώρηση του €1,5 δις για κάλυψη των κεφαλαιακών κενών του Συνεργατισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η μετάθεση της έγκρισης του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η οποία αρχικά εκτιμάτο να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, έγινε τόσο από την Τρόικα όσο και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) και των συνδεδεμένων ΣΠΙ, αλλά και να διοριστεί και νέος Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ.

Σημειώνεται ότι την αποτίμηση των στοιχείων του Συνεργατισμού ανέλαβε ο οίκος EΥ (Ernst&Young) και με βάση το διάταγμα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.Εν τω μεταξύ, η Μονάδα Διαχείρισης της συμμετοχής της Κυβέρνησης στον Συνεργατισμό δίνει απαντήσεις και διευκρινίσεις κυρίως στη ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν επί του πρώτου προσχεδίου του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσπάθεια είναι να δοθούν όσο το δυνατό περισσότερες απαντήσεις και διευκρινίσεις είναι δυνατόν, έτσι ώστε όταν υποβληθεί το τελικό σχέδιο η διαδικασία έγκρισης να είναι σύντομη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, δεν μπορεί να γίνει η παραχώρηση του €1,5 δις για κάλυψη των εκτιμώμενων ζημιών του Συνεργατισμού, όπως αυτές προέκυψαν από το ακραίο σενάριο της Pimco, αν δεν προηγηθεί η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης από τη ΓΔ Ανταγωνισμού. Το €1,5 δις που έχει ήδη εκταμιευθεί βρίσκεται κατατεθειμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα.Παράλληλα, η Επιτροπεία της ΣΚΤ αναμένεται εντός των ημερών να εκδώσει τον οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις σημαντικές δράσεις του Συνεργατισμού μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όπως καθορίζεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στον οδικό αυτό χάρτη θα αναφέρεται ότι ο νέος Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ θα διοριστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπεία της ΣΚΤ επέλεξε τον οίκο Egon Zehnder, που θα εργαστεί για την επιλογή του νέου ΓΔ της ΣΚΤ.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου