Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Καθυστερούν τίτλοι ιδιοκτησίας και επανεκτίμηση ακινήτων

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εκδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2014, όπως απαιτεί και η Τρόικα, η επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται αμφίβολη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί η έκδοση πέραν των 50.000 τίτλων.

Παράλληλα, δυστοκία φαίνεται να παρατηρείται και όσον αφορά την επανεκτίμηση ακινήτων, παρόλο που σημαντικές δυνάμεις του προσωπικού ασχολούνται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με την έκδοση τίτλων και την επανεκτίμηση.

Όπως είναι γνωστό, για σκοπούς επανεκτίμησης, το Κτηματολόγιο απορρόφησε το Τμήμα Αναδασμού, στους υπαλλήλους του οποίου ανατέθηκαν σχετικά καθήκοντα. Όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας, η έκδοσή τους δεν εξαρτάται μόνο από το Κτηματολόγιο, αφού το Τμήμα αναμένει στοιχεία από τις τοπικές Αρχές καθώς και από άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ως γνωστόν, μέχρι πριν μερικά χρόνια εκκρεμούσε η έκδοση περίπου 130.000 τίτλων, αλλά με προσπάθειες που καταβλήθηκαν όταν ήταν διευθυντής ο Ανδρέας Χριστοδούλου, ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, έναντι της Τρόικας, ότι μέχρι το τέλος του 2014 οι τίτλοι ιδιοκτησίας που θα παρουσιάζουν καθυστέρηση στην έκδοσή τους (πέραν του ενός έτους) θα περιοριστούν στις 2.000.

Μέχρι πρόσφατα εκτιμήθηκε πως όταν εκδοθεί το σύνολο των τίτλων ιδιοκτησίας που εκκρεμούν, στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσει ποσό πέραν των €350 εκατ.

Σημειώνεται πως εκτός από τους υφιστάμενους τίτλους που εκκρεμούν, προστίθενται και αυτοί που αφορούν τα κτήρια που στο μεταξύ θα ολοκληρωθούν.

Όσον αφορά την επανεκτίμηση, εκφράζεται η άποψη ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το έργο επανεκτίμησης μέχρι το καλοκαίρι του 2014, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Σχετικά με τα πιο πάνω, ζητήσαμε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή κ. Βάσου Πετρίδη, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου