Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νέα πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε λεωφορείο στη Ρωσία (βίντεο) - Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μόσχα: Οι φόβοι των Αρχών ότι η πολύνεκρη επίθεση καμικάζι -στην περίπτωση της Ρωσίας «μαύρες χήρες»- στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ δεν ήταν η τελευταία επιβεβαιώνονται, καθώς νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας αυτή τη φορά σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μετέδωσαν άμεσα εικόνες από το νέο μακελειό. Το λεωφορείο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την ισχυρότατη έκρηξη. Αλλα 26 άτομα τραυματίστηκαν. Μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού. Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως τα μέτρα θα ενισχυθούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, με περισσότερους αστυνομικούς και αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.



Η επίθεση της Κυριακής είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι. Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Το χθεσινό τρομοκρατικό κτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό την πόλης, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 40. Μάλλον δύο οι δράστες της πρώτης επίθεσης Το ενδεχόμενο να ήταν δύο οι δράστες της χθεσινής φονικής έκρηξης εξετάζει η ρωσική αστυνομία. Μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκε η γυναίκα καμικάζι, που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη και σκόρπισε τον θάνατο.



Ήταν η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα από το Ταγκιστάν. Ωστόσο, φαίνεται πως είχε και συνεργό. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας και δείχνουν άντρα στο επίκεντρο της έκρηξης. Η πόλη που δέχθηκε τα χτυπήματα  

Το Βόλγκογκραντ -πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών. Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690χλμ βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.



«Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις» δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα. «Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση» δήλωσε στο Reuters. «Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ» επισήμανε.


Πηγή: philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου