Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Χαστούκι από την Ε.Ε. - Κατέβηκαν στην Κύπρο γιατί «Ένα στα πέντε» παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης (VIDEO)

Δημοσιογραφική Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, στη Λευκωσία η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών.

Η πρωτοβουλία τιτλοφορείται 1 στα 5 συμβολίζοντας το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης πανευρωπαϊκά

Απώτερος στόχος της απαίτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να κυρωθεί από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η Σύμβαση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και την Σεξουαλική Κακοποίηση (Σύμβαση "Lanzarote”).

Από το 2010 στην Ρώμη εγκαινιάστηκε και επίσημα η πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, παραταύτα και ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βάλει την υπογραφή της στην παραπάνω Σύμβαση, εντούτοις η κύρωσή της εκκρεμεί, χωρίς να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.

Ως εκ τούτου φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο "Η Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης", σε μια προσπάθεια να πειστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να κυρώσει την Σύμβαση και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν πολίτες, αλλά και πολιτικοί.

Το εναρκτήριο λόγο εκφώνησε η κα. Αναστασία Παπαδοπούλου εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε αυτό πλαίσιο της εκστρατείας στην Κύπρο, με τον τίτλο 'Ένα στα Πέντε', συμβολίζοντας το πανευρωπαϊκό ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, το πάνελ των ομιλητών είχε μια ομόφωνη απαίτηση, ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου: ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣτων θυμάτων προκειμένου να γίνει εφικτή η απόδοση ευθυνών και να διασφαλιστεί πως η παιδική ηλικία θα πλαισιώνεται από χαμόγελο, ξεγνοιασία, ασφάλεια και όχι από φόβο, βία, αβεβαιότητα και σιωπή.

Για αυτό τον σκοπό έχει δημιουργηθεί η πανευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή 116 111 για την στήριξη των παιδιών που έχουν σεξουαλικά κακοποιηθεί.

Η κα. Στέλλα Κυριακίδου, Γενική Εισηγήτρια για τα Παιδιά στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα παιδιά έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από το ίδιο το ευρύτερο περιβάλλον τους.

Η κα. Κυριακίδου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, αναφέρθηκε στο ζήτημα του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών που έχουν υπογράψει την εν λόγω σύμβαση. Δυστυχώς, από τις 29 χώρες - μέλη που την έχουν υπογράψει 17 χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν την έχουν κυρώσει ακόμα, κατάσταση ανεπίτρεπτη πλέον, καθώς τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν δραματικά αυξηθεί.

Μάλιστα, η κα. Κυριακίδου δήλωσε εμφατικά: "ότι η Σύμβαση Λανζαρότε είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών...μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση της εκστρατείας "Ένα στα Πέντε"...με ιδιαίτερη έμφαση στην Κύπρο.

Όπως λέχθηκε από την κα. Κυριακίδου "η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος πρέπει, αλλά και επιβάλλεται να αποτελεί άμεση πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα."

Προς αυτή την κατεύθυνση η κα. Παπαδοπούλου με την σειρά της ζήτησε την συνδρομή των ΜΜΕ, λόγω της πολύπλευρης επιρροής που ασκούν σε ευρύτερα φάσματα της κυπριακής και όχι μόνο κοινωνίας.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας των δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά οι αριθμοί είναι ήδη πολύ ανησυχητικοί και αυξάνονται. Η Σύμβαση ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Κουρσουμπά "αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από το κράτος μέσω προγραμμάτων πρόληψης, προστασίας και ενημέρωσης της κοινωνίας και των θυμάτων, αλλά και σωστής διαχείρισης των θυτών."

Στο πάνελ βρίσκονταν επίσης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κων/νος Γεωρκάτζης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην συμμετοχή του Δήμου στις δραστηριότητες ενημέρωσης και πρόληψης, μεταξύ των οποίων θα διοργανώνει σεμινάρια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης δασκάλων, νηπιαγωγών, λειτουργών, φροντιστών παιδιών, καθώς και των γονέων, ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών. Αυτή την πρωτοβουλία συνδράμει o Πρέσβης καλής θέλησης του οργανισμού "Hope For Chidren", κ. Γιώργος Θεοφάνους.

Επίσης, τον λόγο έλαβαν ο εκπρόσωπος της UNESCO για την Κύπρο και υπεύθυνος στο Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Δαπόλας καθώς και η Δρ. Αποστολίδου Μάρθα εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι οποίοι έκαναν εκτενή αναφορά στο ότι 'η περίπτωση Κύπρος' είναι ιδιαίτερα προβληματική, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, λόγω των σφιχτών οικογενειακών δεσμών και του μεγέθους της Κύπρου, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα το έργο της καταγραφής των δεδομένων. Αμφότεροι εξέφρασαν την άποψη ότι καταγράφεται και στην Κύπρο ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα μέλη του πάνελ απηύθυναν έκκληση προς τα ΜΜΕ που ως πυλώνας της "τέταρτης εξουσίας" ασκούν τρομακτική επιρροή πλέον να ασκήσουν την ισχύ τους αυτή προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και στην Κύπρο.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ



Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου