Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Μετρούν εκτάσεις μαύρου και ζημιές της πύρινης κόλασης στον Πύργο Τηλλυρίας

«Τα οπωροφόρα δένδρα μπορούν εύκολα να ξαναδημιουργηθούν αλλά το φυσικό περιβάλλον, το πευκόδασος, δύσκολα». Αυτή ήταν φράση του Κοινοτάρχη του Κάτω Πύργου Κώστα Μιχαηλίδη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην περιοχή.

Αύριο, Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας και της Επαρχιακής Διοίκησης αναμένεται να επισκεφτούν τον Πύργο Τηλλυρίας για καταγραφή των ζημιών.

Οι κάτοικοι κοιτώντας το μαύρο που πλέον τους περιβάλλει, μετρούν τις ζημιές. Βιβλική αποκάλεσε την καταστροφή ο κοινοτάρχης της ακριτικής Κοινότητας. Οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες προκλήθηκαν σε διαφορετικές ώρες με διαφορά 20 λεπτών η μία από την άλλη, κατακαίγοντας άγρια βλάστηση, πευκόδασος, οπωροφόρα δένδρα και προκαλώντας μεγάλες ζημιές στον ποταμό «Φλέβα».

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, Ανδρέας Καρός, έκανε λόγο για ολόμαυρες εικόνες από καμένη γη στον Πύργο Τηλλύριας, ενώ περίγραψε και την αγωνία των κατοίκων της κοινότητας η οποίοι έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα αφού οι ανησυχίες για τις περιουσίες τους ήταν έντονη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις από τις κατεχόμενες περιοχές.

Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε μέσα από τη νεκρή ζώνη, πέρασε μπροστά από το κοιμητήριο της κοινότητας με αποτέλεσμα να καταστρέψει πευκόδασος, ελιές, χαρουπιές, καρυδιές και άγρια βλάστηση.

Το οδόφραγμα του Λιμνίτη παρέμεινε κλειστό από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00 το πρωί.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου