Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Έρευνα: Τίποτα δεν κρατά τους νέους στην Κύπρο

Ολοένα και πιο εύκολα λαμβάνουν οι νέοι την απόφαση να μεταναστεύσουν, συνεπεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το στοιχείο αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της μελέτης που διενήργησε το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων, με αντικείμενο την πρόθεση των νέων για μετανάστευση μετά την απόφαση του Eurogroup.

Η έρευνα που διεξήχθει αφορούσε σε όλους τους νέους ηλικίας 18-28 ετών και κάλυπτε ολόκληρη την Κύπρο, με μέγεθος δείγματος 856 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με την μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ., Χρύσανθος Σαββίδης, αποκάλυψε στο pafosnet ότι το βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν να διερευνηθεί το ερώτημα εάν υπάρχει πρόθεση μετανάστευσης μετά την απόφαση του Eurogroup.

"Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν άκρως αποθαρρυντικό και απαγοητευτικό γιατί το 28% του πιο παραγωγικού πληθυσμού, δηλαδή άτομα ηλικίας 18-28 ετών της χώρας, εκφράζει πρόθεση για μετανάστευση με κύριο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση", είπε. "Ένα πολύ υψηλό ποσοστό εάν κάποιος αναλογιστεί ότι ο ένας στους τρεις σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλήψει την χώρα.

Ένα ποσοστό πρόθεσης μετανάστευσης καταγράφεται μεταξύ των ετών 22-25 και αγγίζει το 34%. Το μικρότερο ποσοστό 23% καταγράφεται στις ηλικίες 18-21. Η εξήγηση που δίνεται (μέσα απο συμπληρωματικές ερωτήσεις) στο συγκεκριμένο εύρος ηλικίας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτούν σε σχολές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης".

Τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης ανά Πόλη είναι:



Το τρίτο σημαντικό εύρημα, παρατηρεί ο κ. Σαββίδης, είναι ότι το 62% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Ενα πραγματικά υψηλό ποσοστό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος.

Ένα τέταρτο και πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι οι χώρες που συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη προτίμηση για τους Κύπριους νέους για πιθανή μετανάστευση με την ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης:



Τέλος η έρευνα κατέδειξε ότι το 79% των νέων που έχουν πρόθεση να αναζητήσουν το μέλλον τους σε άλλες χώρες δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. ¨

"Συμπερασματικά, η έρευνα του Κ.Ι.Σ.", ανέφερε ο πρόεδρος του, " καταδεικνύει ότι τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης (μετά την απόφαση του Eurogroup) που καταγράφονται μεταξύ των νέων 18-28 ετών μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ υψηλά και αν δεν ληφθούν μέτρα για πραγματική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας τότε ίσως η χώρα μας απολέσει μια για πάντα ένα σημαντικό (απο απόψεως γνώσεων) παραγωγικό μέρος του πληθυσμού της με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της".

Πηγή: http://www.24h.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου