Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα έσβησε το πιο λαμπρό αστέρι

Δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια χωρίς την εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη! Η Αλίκη ταξίδεψε για την γειτονιά των αγγέλων στις 23 Ιουλίου του 1996.

Ήταν 23 Ιουλίου 1996, όταν ο θάνατος της Αλίκης Βουγιουκλάκη βύθισε στο πένθος τον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο. Η εθνική μας σταρ είχε χάσει τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας την τελευταία της πνοή μετά από δύο μήνες νοσηλείας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Πλήθος κόσμου συνωστίστηκε στη Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, παρά την αφόρητη ζέστη, να την αποχαιρετήσει στο τελευταίο της ταξίδι.

Τον Απρίλιο του 1996, την περίοδο που δίνονταν στη Θεσσαλονίκη οι παραστάσεις του τελευταίου θεατρικού της έργου "Η μελωδία της ευτυχίας", η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε έντονους πόνους στο στομάχι, που εν τέλει διεγνώσθη κακοήθης όγκος στο ήπαρ. Μη έχοντας συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, συνέχισε για μια ακόμη εβδομάδα τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες τελικά διέκοψε στις 29 Απριλίου, οπότε δόθηκε και η τελευταία παράσταση του έργου.

Στις 7 Μαΐου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ταξίδεψε στο Μόναχο, όπου υποβλήθηκε σε μια σειρά επιπλέον εξετάσεων, ενώ στις 9 Μαΐου, επέστρεψε στην Ελλάδα από το Μόναχο της Γερμανίας δηλώνοντας κατά την επιστροφή της στο αεροπλάνο: «Είναι σοβαρό το πρόβλημα που έχω, αλλά πιστεύω, είμαι σίγουρη, ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί!»

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1933. Το 1952 έδωσε κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε τρία χρόνια μετά με Λίαν Καλώς.

Το 1960, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκρότησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα Καίσαρ και Κλεοπάτρα, Χτυποκάρδια στο θρανίο κ.α. Αργότερα γνωρίστηκε με τον Φιλοποίμενα Φίνο και άρχισε μια μόνιμη συνεργασία με την εταιρία του, τη Φίνος Φιλμ. Μαζί έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους οι ταινίες Η Αλίκη στο ναυτικό, Η Λίζα και η άλλη, Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια, Η Μαρία της Σιωπής, Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας, Το κορίτσι με τα παραμύθια, Διακοπές στην Αίγινα, Έρωτας στους αμμόλοφους, Αστέρω, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Υπολοχαγός Νατάσσα και Η ψεύτρα.

Οι ρόλοι της, κατά κανόνα της χαριτωμένης σκανδαλιάρας κοπέλας, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και εξασφάλισαν στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα ενώ η ταινία Υπολοχαγός Νατάσσα ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για τρεις δεκαετίες ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.

Από τους πιο πολυσυζητημένους έρωτες της ήταν και ο γάμος της στις 18 Ιανουαρίου 1965 με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στη Δραματική Σχολή και στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης.

Μαζί πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού θεάματος. Στις 5 Ιουλίου 1975, οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο, επισήμως λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων.

23 Ιουλίου το 1996, και ώρα 10:15 το πρωί, οι θεράποντες ιατροί της ανακοίνωναν πως η Αλίκη δεν είναι πια μαζί μας. Έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο και δεν έκανε πραγματικότητα την τελευταία της επιθυμία.
Να γυρίσει στο θέατρο, να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στα παιδιά από την «Μελωδία της Ευτυχίας». Αυτά τα παιδιά που την αγάπησαν και τα αγάπησε και εκείνη.
Δείτε εδώ τα τελευταία λόγια της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Ο θάνατος της, μόλις τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996, βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον ελληνισμό.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου