Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΠτΔ: «Δεν ωφελεί ο μηδενισμός»

Αυτό που χρειάζεται για την κυπριακή οικονομία είναι συστηματική δουλειά, η οποία γίνεται, και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Μιλώντας χθες βράδυ, πριν την έναρξη εκδήλωσης για την επέτειο ίδρυσης του ΔΗΣΥ, και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή, και θα διαφανούν τα αποτελέσματα την ώρα που πρέπει.

Ούτε οι θριαμβολογίες επιτρέπονται, τόνισε, ούτε ο μηδενισμός ωφελεί. Αυτό που έπρεπε να γίνει, υπέδειξε, έγινε, και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, αφού εν τω μεταξύ η Τράπεζα Κύπρου ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σαν αποτέλεσμα του καθεστώτος της εξυγίανσης.

Είπε, επίσης, ότι ένα εξίσου σημαντικό, το οποίο έχουμε επιτύχει, και αυτό φαίνεται από το προσχέδιο συμπερασμάτων, που κατατέθηκε αρχικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι η παράγραφος 18, που ζητά πλέον από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να μεταχειριστούν την Κύπρο με βάση τις αποφάσεις του Φεβρουαρίου, δηλαδή την πρόσθετη βοήθεια που έτυχαν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Αυτό, είπε, σημαίνει και αύξηση της συμμετοχής στα έργα συγχρηματοδότησης από πλευράς ΕΕ, αλλά και σε αύξηση της οικονομικής βοήθειας, όχι με βάση την κατανομή που έγινε στο Πολυετές πλαίσιο, αλλά με βάση τις εξοικονομήσεις από διάφορα κονδύλια.

Ερωτηθείς πότε αναμένει η Τράπεζα Κύπρου να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης και ποιος θα πάρει τη σχετική απόφαση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η αρχή εξυγίανσης είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Οφείλω να πω, είπε, ότι σημειώθηκε από πλευράς του κ. Ντράγκι ότι υπήρξε καθυστέρηση. Ο Διοικητής ήταν παρών. Θέλω να πιστεύω ότι η συνεργασία μας, που υπήρξε άψογη, με τον Διοικητή θα συνεχίσει έτσι και δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει μια ρύθμιση όσον αφορά την Επείγουσα Βοήθεια Ρευστότητας (ELA), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: "Δεν θέλω να αποκλείσω τίποτε και δεν θέλω να επιβεβαιώσω τίποτε".

Σε τέσσερις άξονες θα περιστραφούν οι ποινικές έρευνες, που θα διενεργήσει η Αστυνομία, σε σχέση με τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία περιήλθε η Κύπρος.

Σε χθεσινή σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία καταρτίστηκε η ομάδα που θα αναλάβει το έργο της έρευνας.

Source: http://sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου