Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Σαμαράς: Δίνουμε μακροχρόνιο αγώνα

Με σκληρή γλώσσα σχολιάζει τις τουρκικές προκλήσεις ο Αντώνης Σαμαράς. Για τη δημιουργία ομπρέλας προστασίας πάνω από την Κύπρο, απόρροια των πολιτικών και της συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, μιλά στη συνεντευξή του στο Χρύσανθο Τσουρούλλη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Δεν διστάζει να δηλώσει τιμή που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για εκπροσώπηση του συνόλου του Ελληνισμού. Αναφέρεται, επίσης, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα, στο αίτημα για τη σύγκληση, στο σύντομο μέλλον, πανεθνικής διάσκεψης.

Ισχυρή και αποτρεπτική

Η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να δέχεται μια δεύτερη επίθεση, αυτήν τη φορά θαλάσσια. Πέραν των λεκτικών αντιδράσεων, πώς ουσιαστικά η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο;

Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση. Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του '74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας. Και μάλιστα σας θυμίζω ότι επί ελληνικής Προεδρίας κατορθώσαμε, τον περασμένο Ιούλιο, αυτό να περιλαμβάνεται και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ε.Ε. Ακόμη έχουμε φροντίσει να βρούμε στηρίγματα σε άλλες χώρες της περιοχής, πέραν της Ευρώπης. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς, μια ομπρέλα πάνω από την Κύπρο. Αλλά πάνω και από κάθε χώρα της Ένωσης, που κάνει το αυτονόητο, να αξιοποιεί δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ. Πιστεύω ότι αυτή η ομπρέλα είναι και ισχυρή και αποτρεπτική.

Αυτή η ομπρέλα περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ;
Πλέον σοβαρό ενδιαφέρον δείχνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, σίγουρα ούτε οι χώρες της Δύσης, ούτε οι χώρες της περιοχής μας, που προσβλέπουν στη Δύση, για να αναχαιτίσουν τζιχαντιστές, θα ήθελαν αυτήν τη στιγμή να υπάρξει μια κρίση στην Κύπρο. Συνεπώς, οι συνθήκες αυτήν τη στιγμή είναι, θα 'λεγα, αρκετά διαφορετικές από εκείνες του 1974, πολύ πιο ευνοϊκές από τότε, για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων και αυτό μας δίνει κι εμάς το δικαίωμα να κινηθούμε πιο αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι Ελλάδα και η Κύπρος, που ανήκουν στην Ε.Ε., είναι σε θέση να αποτελέσουν ένα προπύργιο σταθερότητας, δημοκρατίας, σε μια περιοχή που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι απίστευτα αποσταθεροποιημένη. Και αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη αλλά και χώρες της περιοχής που ανησυχούν από την επέκταση του φονταμενταλισμού.



Αυτήν τη στιγμή, επιτρέψτε μου, περισσότερα δεν μπορώ να πω, αλλά δεν τρέχουμε πλέον πίσω από τα προβλήματα. Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται.

Επιλέγετε, με άλλα λόγια, τη διπλωματική οδό και δεν έχει θέση το όποιο θερμό επεισόδιο αυτήν την ώρα;
Πιστεύω ότι αυτήν την ώρα ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη.

Αλλαγή οπτικής
Τι γίνεται αυτήν την ώρα με την άλλη εγγυήτρια δύναμη, που αντί να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία, προστατεύει στην ουσία τις παρανομίες. Θα ζητήσετε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κάμερον;

Κοιτάξετε, είχαμε μία συζήτηση με τον κύριο Κάμερον, να πω καλύτερα μία αντιπαράθεση, λίγες εβδομάδες προηγουμένως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και ασφαλώς θα έχω την ευκαιρία να τα πούμε ξανά. Αλλά πέρα από τη Βρετανία, που έχει ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, τώρα οι χώρες του Ευρωατλαντικού χώρου θα έλεγα ότι αρχίζουν και βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις εξελίξεις στην περιοχή. Όχι μόνο με αφορμή το Κυπριακό αλλά με αφορμή τη γενικότερη και πολύ, πλέον, επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Και αυτή η αλλαγή οπτικής προκαλεί και μετατοπίσεις στις πολιτικές που είχαν μέχρι τώρα και αυτό μας αφορά άμεσα. Και αυτό που χρειάζεται από την πλευρά μας είναι επιμονή, υπομονή και κυρίως ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, πολύ στενή επαφή των δύο χωρών μας, για να αποφύγουμε σφάλματα.

Επειδή αναφερθήκατε στο Συμβούλιο Αρχηγών. Αναλάβατε να εκπροσωπήσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πετύχατε συγκεκριμένες αναφορές στα Συμπεράσματα, εντούτοις διερωτάται κανείς τι θα κάνει η Ευρώπη, αφού η Τουρκία στην ουσία εξευτελίζει αυτά τα Συμπεράσματα.

Πρώτα απ' όλα να αναφερθώ στο πρώτο, θέλω να ξέρετε ότι ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα και την Κυπριακή Δημοκρατία, την Κύπρο μας, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, λόγω της αδιαθεσίας του Προέδρου Αναστασιάδη. Όταν λέω τιμή, το εννοώ. Αισθανόμουνα και είναι σπάνιο να βρεθεί κανείς σε αυτήν τη θέση, εκπρόσωπος του Ελληνισμού, αν μπορώ να το πω. Και έκανα εκείνο το οποίο έπρεπε, εκείνο που θα έκανε ο κάθε Κύπριος Πρόεδρος.

Τα συμπεράσματα, τα οποία βγάλαμε, ήταν δύσκολο να περάσουν και δικαιώνουν την Κύπρο, από κάθε άποψη. Αξίζει ο καθένας να τα διαβάσει. Καταδικάστηκαν από όλους οι προκλήσεις της Τουρκίας, και η κάθε ευρωπαϊκή χώρα, οι εταίροι μας, υπενθύμισαν ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ζητάει ένταξη στην Ευρώπη, χωρίς να αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος, όπως είναι η Κύπρος. Κάτι το οποίο ρητά είχαν να το πουν εννέα χρόνια περίπου. Να είστε τώρα σίγουρος πως κανένας δεν μπορεί να εξευτελίσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αν κάποια τρίτη χώρα επιλέγει να τις αγνοεί, το πρόβλημα θα το έχει αυτή η χώρα, όχι η Ευρώπη. Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις. Και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός των τελευταίων ετών ενισχύει, αν θέλετε, και τα διεθνή ερείσματα για τα δικά μας τα δίκαια. Όποιος απαντάει στις προκλήσεις σπασμωδικά, στο τέλος τον εαυτό του θα βλάψει. Ενώ εκείνος ο οποίος φροντίζει συνεχώς να ενισχύσει τη θέση του μακροπρόθεσμα, αυτές τις προκλήσεις τις εξουδετερώνει.



Κανένας δεν βλέπει με καλό μάτι τις προκλήσεις
Ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε σαφείς προϋποθέσεις για να επιστρέψει στον διάλογο. Λέγεται και γράφεται ότι δεν θα πρέπει να εξαντλούνται στη λήξη της οδηγίας προς ναυτιλλομένους. Χρειάζεται διασφάλιση ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν. Συμφωνείτε, λοιπόν, ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν νοείται επιστροφή στις συνομιλίες από τη στιγμή που εξακολουθεί η όποια παραβίαση στην κυπριακή ΑΟZ;

Αντιλαμβάνεστε ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη είμαστε σε συμφωνία για τους χειρισμούς του. Το μήνυμα που έδωσε ήταν σαφέστατο και προς κάθε κατεύθυνση. Πιστεύω ενίσχυσε τη θέση της Κύπρου διεθνώς. Κανένας στην Ευρώπη δεν βλέπει με καλό μάτι αυτού του είδους τις προκλήσεις. Και αυτό είναι σημαντικό. Απ' εκεί και πέρα, θα βρεθούμε αυτές τις μέρες, θέλω να πω προηγουμένως ότι συμφωνώ πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μήνυμα ξεκάθαρο. Αυτές τις μέρες θα τα πούμε και από κοντά, θα πάω μαζί με τον Αντιπρόεδρο Βενιζέλο στην Κύπρο, θα δούμε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς και πρώτο βεβαίως τον Πρόεδρο της Κύπρου, με τον οποίο θα έχουμε μια συντονισμένη γραμμή, όχι μόνο για το θέμα που είπατε, αλλά για κάθε ζήτημα.

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου