Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Δημόσια σχολεία ανοιχτά και το καλοκαίρι

Μια πρωτοποριακή καινοτομία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το ερχόμενο καλοκαίρι. Προβλέπει παράταση στη λειτουργία αριθμού δημοσίων σχολείων κατά τους θερινούς μήνες, με στόχο την προσφορά προγραμμάτων, τα οποία θα απευθύνονται σε όλους τους μαθητές. Ο νέος αυτός θεσμός αποσκοπεί, επίσης, στη στήριξη των παιδιών που προέρχονται από τις ευάλωτες κοινωνικοοικονομικές ομάδες του πληθυσμού.

Πώς; Κατ' αρχήν, δίνοντας μια διέξοδο στους επηρεαζόμενους γονείς, προσφέροντας ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης στους μαθητές χωρίς οικονομική επιβάρυνση και κατά δεύτερο, μέσα από τη συνέχιση του προγράμματος για παροχή δωρεάν προγεύματος.

Ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ελπιδοφόρος Νεοκλέους, μιλώντας στον «Φ» υπενθύμισε ότι το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε δέσμευση για ετοιμασία σχετικής πρότασης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τον περασμένο Ιούνιο. Όπως είπε, την εισήγηση για λειτουργία καλοκαιρινών δημόσιων σχολείων υπέβαλαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, ως μέτρο στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Αποκάλυψε ότι ενδοϋπηρεσιακή επιτροπή του Υπουργείου επεξεργάζεται τη σχετική μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Άνοιξη. Στο μεταξύ, στον προϋπολογισμό για το 2015, εντάχθηκε ήδη σχετικό κονδύλι ύψους €200.000

Η βασική ιδέα είναι όπως σε πρώτη φάση, τα καλοκαιρινά δημόσια σχολεία λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση, σε κάποια Δημοτικά, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους και κοινότητες. Ο κ. Νεοκλέους επισήμανε ότι ο θεσμός θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και πως δεν θα υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή τους. Θα ισχύσουν, ωστόσο, τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται και σήμερα για την προσφορά δωρεάν προγεύματος, ώστε να καλύπτονται τα παιδιά που χρήζουν οικονομικής στήριξης.

Στο ερώτημα πότε θα τεθούν σε εφαρμογή, απάντησε πως εάν όλα πάνε καλά, τότε θα αρχίσουν τη λειτουργία τους αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δηλαδή, μετά την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου).

Όσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των προγραμμάτων, είπε ότι θα απασχολούνται αδιόριστοι δάσκαλοι.


philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου