Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου το Σάββατο στο Κάιρο, στο πλαίσιο της εμβαθυνόμενης συνεργασίας των τριών χωρών στα θέματα ενέργειας.

Ο κ. Λίμπερμαν θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Στο πλαίσιο πολιτικών διαβουλεύσεων Κύπρου-Ισραήλ, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό τους κυρίους Κασουλίδη και Λίμπερμαν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, το κυπριακό, θέματα ενέργειας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως και των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο ΥΠΕΞ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού ομολόγου του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Λίμπερμαν θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα εργασίας, στην παρουσία μελών του Κυπρο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. Την Παρασκευή το νησί θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, καθ’ οδόν προς το Κάιρο για τη σύνοδο κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου.

Η σύμπηξη μετώπου, που επιχειρείται με την τριμερή συνάντηση των κυρίων Σίσι, Σαμαρά και Αναστασιάδη, κρίνεται καθοριστικής σημασίας, για τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτιμάται πως στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης θα περιλαμβάνεται και μια ιδιαίτερα ισχυρή κοινή διακήρυξη, που θα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Της τριμερούς θα προηγηθεί χωριστή συνάντηση Αναστασιάδη-Σίσι, στην οποία θα καθοριστεί και η ημερομηνία καθόδου του Αιγύπτιου Πρόεδρου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι παρουσιάζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με το θέμα της τριμερούς, καθώς και τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, και γι’ αυτό έχουν προβεί και σε διαβήματα προς τις εμπλεκόμενες χώρες.

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου