Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αυταπάτη της Ε/κ πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού...!

Η απόφαση ε/κ πλευράς αποτελεί απόδειξη ότι συνεχίζεται η από το 2008 μη ειλικρινής στάση της απέναντι στη διαδικασία, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Κύπρο δεν χρειάζεται νέα ένταση αλλά να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ειρήνη και λύση.

"Η αυταπάτη της ε/κ πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, οι μονομερείς πρωτοβουλίες της για έρευνες φυσικού αερίου και η μη ανταπόκριση στην πρόταση της τ/κ πλευράς για δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πηγών δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη για μια λύση στη βάση του συνεταιρισμού", αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Προστίθεται ότι είναι φανερό ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση μόνο με προσπάθειες των Τ/κ και της Τουρκίας και ότι "η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά επιθυμούν μια μόνιμη λύση στο νησί και βλέπουν ως μια αναγκαιότητα το όραμα της ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου".

"Γι αυτό είναι αναγκαίο πλέον η ε/κ πλευρά να επιδείξει μια καθαρή στάση στο θέμα ενός νέου συνεταιρισμού που θα δημιουργηθεί στη βάση της ιδρυτικής θέλησης των δύο λαών που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού και της πολιτικής ισότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι το κλείσιμο του δρόμου της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι απόδειξη ότι οι Ε/κ δεν θέλουν ένα κοινό συνεταιρισμό. "Στόχος μας είναι να φτάσει σε αποτέλεσμα και να μην χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία με την διαδικασία των ΗΕ η οποία συνεχίζεται από το 2008 και έχει ζωντανεύσει με τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς", αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι " η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη Τουρκία θα σεβαστεί τις επιλογές των δύο λαών στο νησί τις οποίες θα καθορίσουν με την ιδρυτική τους βούληση αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ οι Τ/κ να γίνουν μειονότητα σε ένα 'κράτος των Ε/κ'".
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την ε/κ πλευρά "να εγκαταλείψει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες και να επιδείξει ειλικρινείς προσπάθειες για τη λύση στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ".

Αναφέρει ότι αναμένει από Ελλάδα να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να επιδείξει προσπάθεια για λύση χωρίς καθυστέρηση και προσθέτει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την κάθε προσέγγιση καλής πρόθεσης προς την προσπάθεια για λύση.

Πηγή: www.tothemaonline.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου