Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

«Η Άγκυρα πρέπει να υποστεί το κόστος» - Μέτρα αντίδρασης θα αποφασιστούν στο Εθνικό Συμβούλιο

Η Λευκωσία εκτιμά ότι για να ανατραπούν οι τουρκικοί προκλητικοί σχεδιασμοί εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, πρέπει η Άγκυρα να υποστεί κόστος για τις ενέργειές της.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση», ενόψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, μέσα από τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και γειτονικά κράτη.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν σέβεται διεθνείς συμβάσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι μόνο όταν η Άγκυρα νιώσει κόστος για όσα πράττει, θα υποχωρήσει και δεν θα επαναλάβει τις ενέργειές της. Και έχουμε, πρόσθεσε, τους μηχανισμούς για να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, θα αποφασιστούν στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα ενταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πιέσεις προς την Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην επικείμενο Σύνοδο Κορυφής των «28», την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει τις θέσεις της Λευκωσίας. Επί τούτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμποϊ, για την εξέλιξη της συζήτησης στις Βρυξέλλες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο κ. Ρόμποϊ προέβη μέχρι στιγμής στην πιο ισχυρή δήλωση αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Πηγή: www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου