Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Από μαλάρια μάλλον προσβλήθηκε ο φοιτητής στα κατεχόμενα

Από μαλάρια φαίνεται τελικά πως έχει προσβληθεί ο φοιτητής στα κατεχόμενα, ο οποίος είχε δηλωθεί ως ενδεχόμενο κρούσμα του ιού Έμπολα που έχει αναστατώσει την Αφρική αλλά και την Ευρώπη. 

Για την περίπτωση του φοιτητή στα κατεχόμενα και το ενδεχόμενο πως αυτός έχει προσβληθεί μάλλον από μαλάρια, μίλησε στο ΡΙΚ ο υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, σχολιάζοντας δημοσίευμα τουρκοκυπρικαής εφημερίδας. 

Ο Υπουργός επεσήμανε πως η Κύπρος είναι έτοιμη για αντιμετώπιση του Έμπολα σε περίπτωση που χρειαστεί. Δεν συντρέχει, μέχρι στιγμής, λόγος ανησυχίας, λέει το Υπουργείο Υγείας Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας με σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία Έμπολα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται πλήρως συμμορφωμένη με τις υποδείξεις του ΠΟΥ και των άλλων διεθνών Οργανισμών.

Αναφέρει ότι στην περίπτωση της Κύπρου δεν συντρέχει, μέχρι στιγμής, λόγος ανησυχίας κι ότι η χώρα μας λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει, πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, συνεννόηση και πλήρη συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας (HSC), όπως και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί τις κατευθύνσεις και συστάσεις που έχουν δοθεί για αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού ιού Έμπολα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που υποδείχτηκαν για την προστασία του πληθυσμού μας. 

Εντός των προσεχών ημερών, σημειώνεται, θα πραγματοποιηθεί εικονική άσκηση. Μέχρι σήμερα αναφέρεται έγιναν τα ακόλουθα: 

1. Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης και ιατρικών πρωτοκόλλων για αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, τα οποία είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη. 

2. Το Σχέδιο Δράσης δόθηκε κατόπιν αιτήματος στην Τεχνική Επιτροπή Τουρκοκυπρίων από την Τεχνική Επιτροπή Ελληνοκυπρίων.

 3. Δημιουργία Ομάδας διαχείρισης κρίσεων που έχει την ευθύνη συντονισμού. 

4. Ενημέρωση των Επιτροπών Λοιμώξεων, των Διευθυντών των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, Εκπροσώπων των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, των Επαγγελματικών Συνδέσμων Υγείας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Φρουράς, για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και την προετοιμασία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. 

5. Εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων, του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού. 

6. Εφοδιασμός όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων με όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μπλούζες, κλπ.).

7. Πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων κρατικών Υπηρεσιών και Υπουργείων, με σκοπό τον εθνικό συντονισμό, την ενημέρωση και τη δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων δράσης στα θέματα αρμοδιοτήτων, για αντιμετώπιση ύποπτων ή διαγνωσμένων περιστατικών Έμπολα. 

8. Αποστολή ταξιδιωτικής οδηγίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών για κοινοποίηση, με την οποία συμβουλεύονται οι ταξιδιώτες από και προς τις επηρεαζόμενες χώρες της δυτικής Αφρικής να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα ενδεικνυόμενα. 

9. Σύνταξη Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση πιθανής ανάγκης επαναπατρισμού Κυπρίων πολιτών από τις επηρεαζόμενες χώρες. 

10. Σύνταξη Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. 

11. Εκπαίδευση Λειτουργών Υγείας που στελεχώνουν τα ιατρεία δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

12. Διευθέτηση αποστολής δειγμάτων από ύποπτα προς διερεύνηση περιστατικά για σκοπούς διάγνωσης στο Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών πυρετών στο Αμβούργο. 

13. Αποστολή οδηγιών και συστάσεων των ΠΟΥ και ΙΑΤΑ σε λιμάνια και αεροδρόμια για αντιμετώπιση πιθανών εισαγόμενων περιστατικών από τον ιό Έμπολα στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας (λιμάνια και αεροδρόμια) και στις Υπηρεσίες Υγείας που λειτουργούν στους χώρους αυτούς, με βάση τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, καθώς και σύνταξη Πρωτοκόλλου για αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού σε αεροπλάνο εν ώρα πτήσης. 

14. Συνεχής και αντικειμενική ενημέρωση του πληθυσμού μέσω ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας στον Τύπο ως προς την ετοιμότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει την επιδημία και την εξέλιξη των μέτρων που λαμβάνονται για προστασία του πληθυσμού. 

15. Ανάρτηση του επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης στην ιστοσελίδα των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.moh.gov.cy/MOH/mphs/mphs.nsf/index_gr/index_gr?opendocument 

Πηγή: www.philenews.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου