Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Παράξενοι καταρράκτες ρέουν κάθετα στο ποτάμι!

Μπορεί οι καταρράκτες Iguazu να είναι οι πιο δημοφιλείς στην Αργεντινή, αλλά οι καταρράκτες Mocona κερδίζουν όσον αφορά στην… παραξενιά της φύσης. 

Οι εν λόγω καταρράκτες δεν ακολουθούν την κανονική προς τα κάτω και προς τα εμπρός ροή, όπως οι περισσότεροι, αλλά ρέουν κάθετα στη ροή του ποταμού – οι μοναδικοί καταρράκτες του είδους στον κόσμο. 

Οι καταρράκτες Mocona βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ουρουγουάη, στην επαρχία Misiones, στην Αργεντινή. Από τον ποταμό Ουρουγουάη, που λειτουργεί ως φυσικό σύνορο μεταξύ της Αργεντινής και της Βραζιλίας, αυτό το μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό είναι κοινό και για τις δύο χώρες.



Το όνομα Mocona σημαίνει «να καταπιεί τα πάντα» στη γλώσσα Γκουαρανί και χρησιμοποιείται κυρίως στην Αργεντινή. Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του Ουρουγουάη είναι η ύπαρξη μιας βυθισμένης τάφρου στο κάτω μέρος του καναλιού του ποταμού. Η τάφρος αυτή, που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων, όταν το κλίμα ήταν ξηρότερο και το ποτάμι ήταν πιο μικρό, είναι μέχρι 100 μέτρα βάθος και καλύπτει περίπου το 15%-30% του πλάτους του ποταμού. Η τάφρος είναι ορατή μόνο σε δύο μέρη, το ένα εκ των οποίων είναι οι καταρράκτες Mocona.






Πηγή: www.perierga.gr

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου