Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμερα η έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας για τις εκποιήσεις - Όλα τα μάτια στραμμένα στη Βουλή

Σε έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας οδηγούνται σήμερα το πρωί τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και τα παρεμφερή θέματα, ενώ έξω από το κτήριο της Βουλής ετοιμάζονται συγκεντρώσεις κατά των εκποιήσεων, από το Κίνημα ενάντια στις Εκποιήσεις, αντιπροσωπεία του οποίου θα επιδιώξει, επίσης επαφές με βουλευτές, καθώς και από το Κίνημα Οικολόγων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είχε δηλώσει χθες ότι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής σήμερα θα τεθούν με το κύριο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, το νομοσχέδιο για την ελευθεροποίηση των επιτοκίων που θα ρυθμίσει την καταχρηστική χρέωση τόκων υπερημερίας, το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενημέρωση της Βουλής από την Κεντρική Τράπεζα για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, το νομοσχέδιο για τη νομική αρωγή σε δικαστικές διαδικασίες σε υποθέσεις που αφορούν την εκποίηση της κατοικίας τους, και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Της Ολομέλειας, που έχει προγραμματιστεί για τις 10.30, θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παρουσιάσει ενώπιον της ολομέλειας σχέδιο απόφασης για την ψήφιση των νομοθεσιών του πλαισίου αφερεγγυότητας πριν την 1η Ιανουαρίου 2015, που αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες των εκποιήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφιση της νομοθεσία θα σημαίνει ότι στο εξής οι τράπεζες δεν μπορούν να αλλάζουν από μόνες τους τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης με την ελπίδα ότι δεν θα τύχουν διαφοροποιήσεων, οι οποίες θα θέσουν εν αμφιβόλω ολόκληρη την προσπάθεια που γίνεται. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για σύνδεση του νόμου με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Με στήριξη όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ αναμένεται να κατατεθεί πρόταση νόμου που ετοίμασαν ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Πιθανές είναι και τροπολογίες από πλευράς ΑΚΕΛ, οι οποίες αναμενόταν να συζητηθούν χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, το Δημοκρατικό Κόμμα θα καταθέσει πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου για τις εκποιήσεις από την 1η Ιανουαρίου στην περίπτωση που μέχρι το τέλος του χρόνου δεν κατατεθούν για να ψηφιστούν από τη Βουλή η σειρά των νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ το ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα εκπλήρωσης των οφειλών όσων είναι σε θέση να το πράξουν, θα πρέπει να υπάρξει προστασία των oφειλετών που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, να προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, να υπάρξει πρόνοια για την αποφυγή μαζικών εκποιήσεων, διασφάλιση για την αποφυγή κατάρρευσης της αξίας των ακινήτων και ταυτόχρονη ισχύς του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα θα υποστηρίξει την πρόταση του ΔΗΚΟ με όλες τις επιφυλάξεις νοουμένου ότι θα υπάρξει άρρηκτη διασύνδεση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Πηγή: www.tothemaonline.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου