Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις με 47 ψήφους υπέρ - Τι δηλώνουν τα κόμματα

Η κρίσιμη έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής ολοκληρώθηκε με κατά πλειοψηφία ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, αλλά και τροπολογιών που υπέβαλαν κόμματα.

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων περιουσιών, εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ), 7 εναντίον (ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Ζ. Κουλίας) και μία αποχή (ΕΥΡΩΚΟ).

Μετά από την αναμενόμενη από πολλούς απόφαση για τις εκποιήσεις, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μην προχωρήσει σε αναπομπή οποιουδήποτε από τα νομοθετικά κείμενα που ψηφίστηκαν σήμερα

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Συμμαχία Πολιτών.

Οι προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα, κυρίως με πρωτοβουλία «των κομμάτων στη Βουλή της αντιπολίτευσης, έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατες διαφοροποιήσεις του αρχικού νομοσχεδίου, το οποίο, όλοι είχαμε κρίνει ότι ήταν μονομερώς, μονόπλευρα ευνοϊκό για τα πιστωτικά ιδρύματα, απέναντι στον απλό πολίτη, ο οποίος δεν φέρει και καμιά ευθύνη για την τραπεζική κρίση», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης μετά την Ολομέλεια.

«Έχουν εισαχθεί, είτε τις υιοθέτησε η Κυβέρνηση με νομοσχέδια, είτε με τροπολογίες, σημαντικές αλλαγές, οι οποίες ευελπιστούμε όταν θα υπογραφεί ο νόμος και οι προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν σήμερα να λειτουργήσουν προς όφελος του πολίτη μαζί με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαμάρης είπε ακόμη αναφερόμενος σε πιθανή αναπομπή από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «ο τόπος μας αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ηρεμία, διάλογος και όχι πολιτική κρίση και θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια του Προέδρου, το λέω ξεκάθαρα, θα τον φέρει σε ρήξη με την κοινωνία».

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης εξέφρασε τη θέση ότι «είναι το πιο ισχυρό εργαλείο στα χέρια των απλών οικογενειαρχών και μικρών επαγγελματιών».

«Σήμερα κάναμε ότι μπορούσαμε για να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύσει τα κυπριακά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία ευρύτερα από τις μαζικές εκποιήσεις», δήλωσε μετά την σύνοδο της Ολομέλειας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, «ότι από αύριο δεν θα προσπαθήσουν κάποιοι να διαλύσουν αυτό το δίχτυ ασφαλείας που διαμόρφωσε η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων». Κληθείς να πει σε ποιους αναφέρεται ο κ. Παπαδόπουλος αρκέστηκε να πει «σε όλους».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θεωρώντας ως θέμα αρχής, τη διασύνδεση του νομοσχεδίου αυτού με το πλαίσιο φερεγγυότητας εντός του κειμένου του νομοσχεδίου για να μην υπάρχει κίνδυνος αναπομπής του.

Εξέφρασε ωστόσο τη θέση «πως μέσα από τις συμπληρωματικές προτάσεις νόμου που ψήφισε σήμερα η Βουλή και τροπολογίες επί του νομοσχεδίου διασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η προστασία των ευάλωτων ομάδων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η προστασία της επαγγελματικής στέγης, η προστασία από την πιθανότητα μαζικών εκποιήσεων και από την απότομη πτώση των αξιών των ακινήτων».

«Ελπίζω και εύχομαι να μην υπάρξει καμιά αναπομπή στις νομοθεσίες που ψήφισε σήμερα η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σεβαστεί τη βούληση της Βουλής, η οποία εξέφρασε σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βούληση του κυπριακού λαού», είπε.

Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι ικανοποιημένη σήμερα, ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο Γιώργος Περδίκης γιατί «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω και να επιμένω, παρά την προσπάθεια που έγινε, ότι αποτελεί μια καρμανιόλα, μια λαιμητόμο για την κυπριακή κοινωνία».

«Η έκκληση των κομμάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναπέμψει την μόνη ασφαλιστική δικλείδα που είναι η πρόταση νόμου που ψηφίσαμε, που συνδέει το νομοσχέδιο με τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας, πιστεύω ότι δεν θα κρατηθεί», εκτίμησε, «έχοντας υπόψη τις προθέσεις και της Τρόικας και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη των επιπτώσεων. Επανέλαβε το αίτημα, να δοθούν τα στοιχεία κατά «πόσο έχουν ανταποκριθεί οι 20 μεγαλο-οφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου».

«Αυτό που συνέβηκε απόψε μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κοινοβουλευτικής ιστορίας», είπε.

«Το κρίσιμο για μας ως Συμμαχία Πολιτών σημείο ήταν η διασύνδεση της εφαρμογής αυτού του νόμου με την υποχρέωση των τραπεζών να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση των δανείων με τρόπο που να ανταποκρίνεται η δόση στις σημερινές δυνατότητες και τα σημερινά εισοδήματα των δανειζομένων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «αυτή η τροπολογία απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και θα δούμε στη πορεία - μακάρι να κάνουμε λάθος - πόσο εκτεθειμένοι θα μείνουν οι Κύπριοι δανειζόμενοι όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του νόμου».

Πηγή: www.tothemaonline.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου