Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ολομέλεια: Μια αποδοχή και μια απόρριψη για εκποιήσεις

Μία αποδοχή και μία απόρριψη ήταν η ετυμηγορία της Ολομέλειας στις δύο αναπομπές του Προέδρου Αναστασιάδη, έπειτα από θυελλώδη συνεδρία.

Με τροπολογία πίσω στον Πρόεδρο ο ένας νόμος, αλλά ταυτόχρονα και επίκληση της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ανατροπές, αντεγκλήσεις, αλληλοεπίρριψη ευθυνών, θυελλώδες παρασκήνιο και έντονες διαφωνίες, σημάδεψαν τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας που συνήλθε εκτάκτως να αποφασίσει επί των δύο αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σώμα κατέληξε σε μία αποδοχή και μία απόρριψη.

Αποδοχή
- Κατά πλειοψηφία η βουλή αποδέχθηκε την αναπομπή του περί Εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμου, ο οποίος θα δίνει το δικαίωμα στους δανειολήπτες να καταγγέλλουν εμπορικές τράπεζες, όταν παραβιάζουν τον κώδικα της Κ.Τ. στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

- Υπέρ: 28 ψηφοι (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Ζαχαρίας Κουλίας)
- Εναντίον: 23 ψήφοι (ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Συμμαχία και ΕΥΡΩΚΟ)
- Αποχές : 4 ψήφοι (ΕΔΕΚ)

Για τη δεδομένη αναπομπή το κοινοβουλευτικό σώμα, ψήφισε μετά από μακρά συζήτηση, να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα πάνω κάτω έφερε επί της διαδικασίας, η εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να μην ψηφίσουν την αναπομπή και να την αποστείλουν απευθείας στην Κεντρική τράπεζα. Της ψήφισης προηγήθηκε διακοπή της συνεδρίας για μία περίπου ώρα.

Απόρριψη
- Ομόφωνα η Βουλή απέρριψε το νόμο περί Κεντρικής Τράπεζας, που θα δίνει την εξουσία στην εποπτική Αρχή, να παρεμβαίνει στις μαζικές εκποιήσεις.
-Υπέρ: 0
- Εναντίον :55

Με τη διαφωνία του ΑΚΕΛ της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ψήφισαν νέο τροποποιημένο κείμενο επί της αναπομπής, η οποία αποστέλλεται πίσω στο Προεδρικό.

Το τροποποιημένο κείμενο, προνοεί παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στο ρυθμό των εκποιήσεων, όταν κρίνει ότι επηρεάζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτό θα γίνεται με την έκδοση οδηγιών. Προνοεί επίσης ενημέρωση του Νομοθετικού σώματος από την Κεντρική Τράπεζα, ανά τριμηνία, για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποδοχή ή όχι της απόφασης της Ολομέλειας στον περί κεντρικής Τράπεζας νόμο.

Πηγή: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου