Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Γράφεται ο επίλογος της τραγωδίας

Στερνό αντίο στην αδικοχαμένη Μαργαρίτα Κουλουμά, 37 ετών, και στην κορούλα της Αντωνία, εννέα ετών, θύματα της οικογενειακής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε την περασμένη Τετάρτη στον Στρόβολο, θα πουν σήμερα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στις 11:30 το πρωί, στον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου, στην Αραδίππου.

Στη σκέψη όλων βρίσκεται και ο 14χρονος Κλεόπας, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Όπως πληροφορούμαστε, στην κηδεία θα γίνουν δεκτές εισφορές εις μνήμην της Μαργαρίτας και της Αντωνίας, οι οποίες θα διατεθούν αποκλειστικά για τη θεραπεία του Κλεόπα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες το απόγευμα ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Θεόδωρος Κυπριανού, ο 14χρονος είναι ακόμη διασωληνωμένος, με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται ως σταθερή. Ο δρ Κυπριανού είπε, επίσης, ότι δεν μπορεί ακόμη να λεχθεί πότε θα διακοπεί η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Εξάλλου χθες, στις 16:00 το απόγευμα, τελέσηκε στην Κοκκινοτριμιθιά η κηδεία του δράστη-πατέρα Ανδρέα Πίτη, 41 ετών, ο οποίος έθεσε τέρμα στη ζωή του με στρατιωτικό τυφέκιο G3, αφού πρώτα σκότωσε, με τον ίδιο τρόπο, την εν διαστάσει σύζυγό του Μαργαρίτα και την κορούλα του Αντωνία, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον γιο του Κλεόπα, έξω από το πατρικό του, στην οδό Αριάδνης, πάροδος της Κωνσταντινουπόλεως, στον Στρόβολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία του 41χρονου διεξήχθη ομαλά, χωρίς οποιεσδήποτε εντάσεις.

Θα ολοκληρωθούν σύντομα οι έρευνες

Στο μεταξύ, οι έρευνες για εξακρίβωση των ακριβών αιτιών και συνθηκών της ανείπωτης τραγωδίας που συγκλόνισε το παγκύπριο συνεχίζονται. Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε χθες στην εφημερίδα μας ότι οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, από τη στιγμή που η υπόθεση αφορά δράστη που έθεσε τέρμα στη ζωή του. Στόχος ουσιαστικά είναι να στοιχειοθετηθεί η διάπραξη εκ προμελέτης φόνου, όπως εξάλλου συνηγορούν όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον της οικογένειας. Οι καταθέσεις μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 50. Αναμένονται, επίσης, τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων σε σχέση με τα ανευρεθέντα τεκμήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ληφθεί υλικό από έξι κάμερες κλειστού κυκλώματος της περιοχής, το οποίο ενδεχομένως να ρίξει περισσότερο φως στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν.

Πάντως, όπως είχαμε δημοσιεύσει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο 41χρονος Ανδρέας Πίτης φέρεται να εξαπέλυε απειλές εναντίον της ζωής τής εν διαστάσει συζύγου του, με τους συγγενείς και φίλους, όμως, που την άκουγαν, να μην τις έπαιρναν στα σοβαρά. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών και φίλων της οικογένειας, λόγω του ότι δεν έβλεπε συχνά τα παιδιά του, την 9χρονη Αντωνία και τον 14χρονο Κλεόπα, που διέμεναν από τον περασμένο Απρίλιο με τη μητέρα τους, ο 41χρονος περιήλθε σε κατάσταση απελπισίας και κατάθλιψης.

Οι κακές σχέσεις μεταξύ των γονιών κορυφώθηκαν με τη διάστασή τους, τον περασμένο Απρίλιο. Η μητέρα έφυγε από σπίτι που διέμεναν στην Κοκκινοτριμιθιά, παίρνοντας μαζί της και τα παιδιά. Πρόσφατα είχαν εκδοθεί διατάγματα για την επιμέλεια των παιδιών, με τον πατέρα να μη βλέπει συχνά τα παιδιά, παρά μόνο τις Τετάρτες. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, την ημέρα της οικογενειακής τραγωδίας, την Τετάρτη, ο Ανδρέας Πίτης φέρεται να έστειλε μήνυμα στο κινητό τής εν διαστάσει συζύγου του για να του φέρει τα παιδιά να τα δει στο πατρικό του, στην οδό Αριάδνης, πάροδος της Κωνσταντιντουπόλεως στον Στρόβολο.

Όταν η μητέρα έφθασε μαζί με τα παιδιά στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, ο 41χρονος στάθμευσε το δικό του όχημα ακριβώς μπροστά από το δικό τους. Εκείνος βγήκε αμέσως από το αυτοκίνητο, κρατώντας ένα στρατιωτικό όπλο τύπου G3 και πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαργαρίτα, διά μέσου του ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου της. Έντρομα τα παιδιά βγήκαν έξω από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τρέχουν, για να γλιτώσουν από το μένος του πατέρα τους.

Η εννιάχρονη Αντωνία δεν κατάφερε να πάει μακριά. Ο πατέρας της την πυροβόλησε πισώπλατα, για να ξεψυχήσει λίγα μέτρα παραπέρα. Ακολούθως ο 41χρονος, υπό το βλέμμα αυτοπτών μαρτύρων, κυνήγησε τον γιο του Κλεόπα, που κατάφερε να διασταυρώσει την Κωνσταντινουπόλεως και να εισέλθει σε χωράφι. Ωστόσο, ο πατέρας κατάφερε να τον πλησιάσει και σχεδόν εξ επαφής άρχισε να τον πυροβολεί, ρίχνοντάς τον αιμόφυρτο στο έδαφος.

Ο 41χρονος, που νόμιζε πως είχε σκοτώσει όλη την οικογένειά του, έστρεψε το όπλο επάνω του και έθεσε τέρμα στη ζωή του, δίπλα από τον γιο του και περίπου 50 μέτρα μακριά από τη Μαργαρίτα και τη μικρή Αντωνία. Ο Κλεόπας κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις του και, όπως προαναφέραμε, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Χρειάζεται συνεχή στήριξη και αγάπη»

Κληθείς να εκτιμήσει τη μετέπειτα ψυχολογική υγεία του 14χρονου Κλεόπα, μετά την τρομακτική και επώδυνη εμπειρία και τον ξεκληρισμό της οικογένειάς του, ο Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης, Επικεφαλής Μονάδας Εγκληματολογίας, Κωνστάντειον Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών, δήλωσε χθες στη «Σημερινή» ότι εάν ο νεαρός καταφέρει να επιζήσει, «δεν θα μπορέσει δυστυχώς να έχει μία φυσιολογική και ήρεμη ζωή».

Τα τραγικά γεγονότα αναμένεται, όπως εξήγησε, να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της ζωής του. «Κάθε λογικός νους μπορεί να το δει, να το σκεφτεί, να το νιώσει, πόσο τον έχουν επηρεάσει τα γεγονότα». Ο εγκληματολόγος τόνισε πως ο 14χρονος χρειάζεται συνεχή στήριξη από όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος. «Πρέπει όλοι να γίνουν οι πατερίτσες της ζωής. Μιλούμε για μια ουσιαστική, πραγματική και ειλικρινή στήριξη, παρά τον όποιο πόνο και πληγή αφήνει πίσω της μία τέτοια τραγωδία».

Αυξάνουν τον κίνδυνο τα G3

Υπουργείο Άμυνας, ΓΕΕΦ και η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, με αφορμή την οικογενειακή τραγωδία, ξεκαθάρισαν προχθές πως δεν τίθεται θέμα ανάκλησης των στρατιωτικών όπλων G3 των εφέδρων. Ο Υπουργός Άμυνας είπε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν ανακληθούν όλα τα όπλα από τους εφέδρους, και πάλι δεν θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον».

Ο εγκληματολόγος Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης εκφράζει την άποψη, ότι η ύπαρξη στρατιωτικού όπλου στις οικίες αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης θανάτου. «Αμέσως μόλις ένα άτομο και δη ένα ιδιαιτέρα νευρικό άτομο, με ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς και δη αξιόποινης, εκνευριστεί και βγει εκτός ελέγχου, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να απομακρύνουμε από κοντά του οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη. Ένα τασάκι, ένα μεταλλικό αντικείμενο, ένα μαχαίρι, ξύλο και άλλα βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα όπλο», ανέφερε, για να προσθέσει: «Οι πιθανότητες ένα τέτοιο άτομο, σε ένα από τα ξεσπάσματα θυμού και οργής του, να χάσει τον έλεγχο και να χρησιμοποιήσει λεκτική βία σε ένα άλλο άτομο είναι, βάσει ερευνών, 100%.

Οι πιθανότητες ένα τέτοιο άτομο, σε ένα από τα ξεσπάσματα θυμού και οργής του, να χάσει τον έλεγχο και να χτυπήσει ένα άλλο άτομο με τα χέρια, τραυματίζοντάς το και προκαλώντας του σωματική βλάβη, είναι 95% και να το σκοτώσει 5%. Εάν έχει κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα, τότε οι πιθανότητες πρόκλησης τραυματισμού και σωματικής βλάβης είναι 80% και του θανάτου 20%. Εάν έχει στη διάθεσή του ένα όπλο, οι πιθανότητες τραυματισμού είναι 5% και πρόκλησης θανάτου 95%».

Αφήνουν τα γραφεία 220 κοινωνικοί λειτουργοί

ΣΤΟ μεταξύ, μετά την τραγωδία της περασμένης Τετάρτης, 220 Κοινωνικοί Λειτουργοί αφήνουν τα γραφεία και βγαίνουν στους δρόμους για να στηρίζουν από κοντά όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Η Υπουργός Εργασίας, που ήταν χθες φιλοξενούμενη στην εκπομπή του «Σίγμα» «Μεσημέρι και Κάτι», τόνισε με έμφαση ότι 220 κοινωνικοί λειτουργοί του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας απασχολούνται σήμερα με τη διαχείριση του δημοσίου βοηθήματος. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθείται, ανέφερε, το δημόσιο βοήθημα θ’ αντικατασταθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και οι κοινωνικοί λειτουργοί θα βγουν στους δρόμους.

«Ήδη στηρίζουν αρκετές περιπτώσεις και επιτελούν σπουδαίο ρόλο οι κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά σίγουρα με την αποδέσμευσή τους από διαδικαστικά θέματα θα μπορούν πραγματικά να επιτελέσουν το λειτούργημά τους. Δεν είναι ο ρόλος τους ν' ασχολούνται με την έκδοση επιταγών», πρόσθεσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας ότι ήδη έχει αποφασιστεί η δημιουργία νέας διεύθυνσης στο Υπουργείο, η οποία θ' ασχολείται με τα διαδικαστικά θέματα.

Πηγή: sigmalive.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκλονίζει Η Έκθεση Της Παιδοψυχολόγου Της 9χρονης Που Δολοφονήθηκε Από Τον Ίδιο Της Τον Πατέρα - Κακοποιούσε Μέχρι Και Τις Κούκλες Της!

----> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <-----

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου