Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ - Είναι πολλά τα λεφτά...

Εδώ και μέρες, από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα έχουμε «τελικό» πρωταθλήματος μεταξύ ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς ότι «πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί η ένταση». 

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε και θα συμβεί, όπως είδαμε με το… σίριαλ του αριθμού των εισιτηρίων.

Όμως ακόμη και να υπήρχε η διάθεση για να πέσουν οι τόνοι, η κρισιμότητα του «τελικού» πρωταθλήματος του Σαββάτου (17/05) είναι τόσο μεγάλη, που κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατο.

Όταν αναφέρομαι στην κρισιμότητα του «τελικού» δεν μιλάω τόσο για την κούπα του πρωταθλητή όσο γι’ αυτά που έρχονται μαζί με την κούπα. Τα λεφτά.

Για μια φορά μόνο, το καλοκαίρι του 2014, δύο κυπριακές ομάδες θα παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως ο πρωταθλητής θα έχει μεγάλο προβάδισμα σε σύγκριση με τη δευτεραθλήτρια σε ό,τι αφορά την είσοδο σε ευρώ-όμιλο και εδώ οφείλεται η κρισιμότητα του αγώνα του Τσιρείου.

Το καλοκαίρι ο πρωταθλητής θα παίξει με τους άλλους πρωταθλητές και ο δευτεραθλητής με τους άλλους μη πρωταθλητές στα προκριματικά. Και ασφαλώς παίζοντας με τους πρωταθλητές οι πιθανότητες να μπεις σε ευρωπαϊκό όμιλο είναι κατά πολύ αυξημένες σε σύγκριση με το σενάριο να παίξεις με τις τρίτο-τέταρτες ομάδες από Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία κοκ.

Παραδείγματα
Για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο, αν η ΑΕΛ κατακτήσει τον τίτλο τότε στον γ’ προκριματικό θα παίξει με μία εκ των Σάλτσμπουργκ, Στεάουα, Σέλτικ, ΜΠΑΤΕ, Σπάρτα Πράγας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Λουντόγκορετς ή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αν περάσει, κερδίζει σίγουρα εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ θα αντιμετωπίσει ξανά μια από τις πιο πάνω για να μπει ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν όμως η ΑΕΛ τερματίσει δεύτερη (δηλαδή χάσει το Σάββατο από τον ΑΠΟΕΛ) τότε στον γ’ προκριματικό θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Βασιλεία, Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Γαλατάσαραϊ και στον δ’ προκριματικό (αν κάνει την υπέρβαση και προκριθεί) θα βρει μπροστά της μία εκ των Άρσεναλ, Πόρτο, Λεβερκούζεν, Νάπολι ή Αθλέτικ.

Από την άλλη, αν ο ΑΠΟΕΛ πάρει αυτός τον τίτλο, τότε στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ θα αντιμετωπίσει μια αδύνατη ομάδα, μεταξύ των οποίων είναι οι Σλόβαν, Ακτόμπε, Βέντσπιλς, Καραμπά, Ελσίνκι και Όλμποργκ. Ομάδες του χεριού του, που αν αποκλείσει εξασφαλίζει θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ακολούθως ο ΑΠΟΕΛ θα παίξει στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ με μια εκ των πιο πάνω ή κάποιες από τις Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Λουντογκόρετς, Μακάμπι για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν όμως ο ΑΠΟΕΛ τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα, τότε ο δρόμος για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δυσκολεύει πολύ. Στον γ’ προκριματικό οι γαλαζοκίτρινοι θα είναι δυνατοί, αλλά απέναντι τους ενδέχεται να βρουν ισχυρές ομάδες όπως οι Ντνίπρο, Παναθηναϊκός, Λοκομοτίβ Μόσχας, Φέγενορντ, Σεντ Ετιέν. Αν ο ΑΠΟΕΛ καταφέρει και βγάλει εκτός μια εκ των πιο πάνω, τότε στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ θα βρει μπροστά του ομάδες όπως οι Άρσεναλ, Πόρτο, Λεβερκούζεν, Νάπολι και Αθλέτικ.

Τα λεφτά
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η διαφορά του πρωταθλητή Κύπρου με του δευτεραθλητή, πέρα φυσικά από το γόητρο, ενδέχεται να μεταφράζεται και σε εκατομμύρια ευρώ. Με ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ να έχουν ενώπιων τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, η είσοδος σε ευρωπαϊκό όμιλο και ειδικά αυτούς του Τσάμπιονς Λιγκ ίσως να αποτελεί και θέμα ζωής ή θανάτου.

Απλά να πούμε ότι η κυπριακή ομάδα που θα δώσει την παρουσία του στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και ακολούθως αποκλειστεί και παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, θα λάβει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ από την UEFA.

Η κυπριακή ομάδα που θα μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα λάβει περίπου 9 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται στα πιο πάνω τα χρήματα από νίκες/ισοπαλίες, εισιτήρια, χορηγίες, μάρκετινγκ κτλ. που διαφέρουν αρκετά μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το συμπέρασμα
Αυτά είναι που διακυβεύονται στο Τσίρειο και είναι λοιπόν αντιληπτό ότι το να πέσουν οι τόνοι δεν αποτελεί και ιδιαίτερη προτεραιότητα.

Η (οικονομική) σημασία του αγώνα, το γόητρο της κατάκτησης του τίτλου, η ψυχολογία των οπαδών, ήταν γνωστά πολλές μέρες πριν την σέντρα.

Αυτό που λοιπόν πρέπει να γίνει το Σάββατο είναι η αστυνομία επιτέλους να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσει, επιδεικνύοντας την ανάλογη ισχύ, όπως δεν υπάρχουν έκτροπα, επεισόδια, τραυματισμοί και ω μη γένοιτο θάνατοι.

Source : www.24sports.com


--> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου