Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 1.300 άτομα πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση

"Κάποιοι με τη συμπεριφορά τους σου υπενθυμίζουν την αναπηρία σου με κάθε τρόπο... Ότι δεν έχεις κανένα δικαίωμα σε αυτήν την πόλη και ότι καλύτερα να κλειστείς στο σπίτι σου". Αυτά είναι τα λόγια του 39χρονου Ανδρέα, ο οποίος πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση και καθηλώθηκε σε τροχοκάθισμα, σε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τις αρμόδιες αρχές.

Οπως συνάγεται από τις μαρτυρίες, όπως αυτές κατατέθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που οργάνωσε σήμερα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ένα μεγάλο ποσοστό αναπήρων μένει σπίτι, αφού καθημερινά συναντά εμπόδια λόγω πρόσβασης και προσβασιμότητας.

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία "Multiple Sclerosis International Federation (MSIF)", ως Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση και εορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009.

Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία, ενώ η ασθένεια δείχνει σαφή προτίμηση στο γυναικείο φύλο, πλήττοντας διπλάσιες γυναίκες από ό,τι άνδρες.

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 1.300 άτομα από την ασθένεια, αριθμός που ανεβαίνει στις 2.000 με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

Σε χαιρετισμό του, στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής είπε πως "η προσβασιμότητα αποτελεί το στοιχείο, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες".

Όπως ανέφερε, "το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας το θεμελιώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα, έθεσε τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα άτομα με αναπηρία σε πρώτη προτεραιότητα και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το σχεδιασμό και την υλοποίησή τους", προσθέτοντας πως έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με την Προσβασιμότητα στο Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον.

Στον τομέα της ιατρικής αγωγής, είπε πως το Υπουργείο Υγείας προσφέρει σήμερα υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης για αρκετά σπάνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, είτε μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία, είτε μέσα από επιχορηγήσεις των ειδικών ιατρικών κέντρων, όπως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Επίσης, είπε πως καλύπτει το κόστος των εξειδικευμένων αναλύσεων, παρεμβάσεων και θεραπειών.

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με υποτροπιάζουσα Κατά Πλάκα Σκλήρυνση, ο κ. Πατσαλής είπε πως "υπάρχουν διαθέσιμα από τα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων μια σειρά θεραπευτικών επιλογών που αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου και δρουν προληπτικά στην εμφάνιση υποτροπών", σημειώνοντας πως "τα τελευταία χρόνια, το κρατικό συνταγολόγιο έχει εμπλουτιστεί με ακόμα δύο φαρμακευτικά προϊόντα".

"Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολιτεία, παρά τις δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών, έχει προβεί σε αυξήσεις της φαρμακευτικής δαπάνης που αφορά στα φάρμακα της Κατά Πλάκας Σκλήρυνσης. Ενδεικτικά, η δαπάνη για τα φάρμακα της Κατά Πλάκα Σκλήρυνσης ξεπέρασε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και αναμένεται ότι για το 2014 η εν λόγω δαπάνη θα ανέλθει στα 6 εκατομμύρια", είπε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης Σάββας Χριστοδούλου είπε πως παρά τις υποσχέσεις ότι θα ληφθούν μέτρα με ένα καινούργιο τρόπο αξιολόγησης των παραπεμπτικών εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις λίστες αναμονής όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως δεν φαίνεται να υιοθετείται το αίτημα του Συνδέσμου του για ένταξη του του φαρμάκου FAMBIRA στο κρατικό συνταγολόγιο, με την αιτιολογία ότι είναι υποστηρικτικό φάρμακο και όχι θεραπευτικό, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο φάρμακο προσθέτει ενέργεια στη βάδιση των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

"Αντιλαμβανόμαστε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας καθώς και τη μείωση του προϋπολογισμού του για την αγορά φαρμάκων, όμως όλοι μας συμφωνούμε ότι είναι δικαίωμα του ασθενή να έχει την απαιτούμενη θεραπεία, που του έχει υποδείξει ο γιατρός του, το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χριστόφορος Φωκαΐδης, όσο και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμούς που διάβασαν εκ μέρους τους οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων τους, διαβεβαίωσαν ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση της ζωής των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση.Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι αφιερωμένη στην "Προσβασιμότητα", με προγραμματισμένες εκδηλώσεις που ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου.

source: www.tothemaonline.com


---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου