Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Πρώτες επαφές με τουρκικές εταιρείες για το αέριο

Τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για προπώληση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ διερευνούν τουρκικές εταιρείες. Μάλιστα, είχαν πρόσφατα και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να έχουν από πρώτο χέρι ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της Κύπρου.

Τις συναντήσεις αποκάλυψε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων πολιτικών κομμάτων και οικονομικών παραγόντων την περασμένη Πέμπτη. Τόνισε, μάλιστα, ότι ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των τουρκικών εταιρειών πως δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε κανενός είδους συνεργασία στο θέμα του αερίου πριν από τη λύση του κυπριακού.

Το Σάββατο το πρωί, μιλώντας σε ημερίδα του Κυπριακού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης έθεσε και το πλαίσιο στο οποίο βλέπει να διαμορφώνεται μια μελλοντική σχέση με την Τουρκία στο αέριο. Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία, μετά τη λύση του κυπριακού, μπορεί να είναι “πελάτης κι όχι στρατηγικός εταίρος”.

Ικανοποιημένοι μεσολαβητές
Διαφορετικά βλέπουν το ζήτημα, διπλωμάτες χωρών που εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία λύσης του κυπριακού. Ένας εξ αυτών εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των τουρκικών εταιρειών για το αέριο.

Οι συγκεκριμένοι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι αναπόφευκτα το ζήτημα των υδρογονανθράκων θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του κυπριακού. Θα το θέσει η Τουρκία αλλά και οι Τ/Κ οι οποίοι επιδιώκουν από τώρα να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν μελλοντική ρύθμιση του θέματος.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν μάλιστα, πως όταν τεθεί το θέμα η ε/κ πλευρά θα δυσκολευτεί πολύ να αποφύγει έστω και μια θεωρητική συζήτηση επ' αυτού, παρά τις σημερινές διακηρύξεις.

Εμπλοκή Ισραήλ
Χώρες που ενδιαφέρονται για το κυπριακό θεωρούν πως θα ήταν πολύ εποικοδομητική μια εμπλοκή και του Ισραήλ σε όποιες συζητήσεις αφορούν μια μελλοντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας στους υδρογονάνθρακες.

Πιστεύουν πως είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να εξεταστεί και από την κυπριακή πλευρά, αφού η Τουρκία σε αυτό το στάδιο ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να προμηθευτεί αέριο από τα “έτοιμα” ισραηλινά κοιτάσματα παρά από τα “μη ανεπτυγμένα” ακόμα κυπριακά αποθέματα.

Όπως ανέφερε και στην έντυπή της έκδοση η “Κ”, το Ισραήλ επίσης θα επιθυμούσε μια πιο ταχεία συνεννόηση με την Κύπρο στο θέμα του αερίου. Αντιλαμβάνεται πως ο Ν. Αναστασιάδης θέλει να δει ως πού μπορεί να φθάσουν οι συνεννοήσεις με την Τουρκία, αλλά τονίζει επίσης ότι η μία προοπτική δεν εμποδίζει την άλλη. Ειδικά, αν η Κύπρος έκανε το βήμα να συζητήσει σοβαρά με τις εταιρείες Noble, Delek και Woodside που έχουν τα δικαιώματα στο Λεβιάθαν, ενώ οι δύο πρώτες διατηρούν αξιοσημείωτο μέρισμα στο κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ.


Source : www.kathimerini.com.cy

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου