Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Εισηγήσεις ΠΕΟ για την προστασία του καταναλωτή

Αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας και κανονισμών που προστατεύουν τους καταναλωτές, ζητά η ΠΕΟ, εκφράζοντας ανησυχία για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ασυδοσίας που παρατηρούνται στην αγορά.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Καταναλωτή, η ΠΕΟ αναφέρει σε διακήρυξή της ότι οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης (καύσιμα, γάλα, ψωμί), καταρρίπτουν το μύθο ότι η ελεύθερη αγορά από μόνη της δήθεν περιορίζει τις τιμές μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ασυδοσίας που παρατηρούνται μας ανησυχούν και προβληματίζουν ιδιαίτερα» αναφέρει η ΠΕΟ, προσθέτοντας ότι είναι «πρώτιστα ευθύνη και καθήκον της Κυβέρνησης να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και παίρνει τα κατάλληλα μέτρα που να προστατεύουν τους καταναλωτές και τα δικαιώματα τους».

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Καταναλωτών η ΠΕΟ σημειώνει μερικά ζητήματα στα οποία, όπως αναφέρει, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα ζητά τη δημιουργία Κεντρικού Φορέα Ελέγχου Ποιότητας, πιο αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για εξώδικη διευθέτηση των καταναλωτικών απαιτήσεων, πιο τακτικές συγκλήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα καταναλωτών.

Επίσης ζητά αυστηρό έλεγχο των τιμών στις λεγόμενες «κλειστές» αγορές – (αεροδρόμια, λιμάνια, θέατρα, πάρκινγκ) όπου «η αισχροκέρδεια σε βάρος του καταναλωτή οργιάζει», αναμένοντας, όπως αναφέρει, από το αρμόδιο Υπουργείο να υποβάλει συγκεκριμένη εισήγηση για το θέμα αυτό προς τις Οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των καταναλωτών, προκειμένου να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, πρέπει να υπάρξει απευθείας στήριξη των παραγωγών για μείωση των τιμών και δημιουργία λαϊκών αγορών από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας και κανονισμών που προστατεύουν τους καταναλωτές.

Σημειώνει ακόμα ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να εφαρμόσει τη νομοθεσία για προστασία του ανταγωνισμού και ειδικότερα την απαγόρευση άμεσου ή έμμεσου καθορισμού των τιμών.

Επίσης ζητά άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ και επέκταση της πρακτικής της δημοσίευσης ερευνών αγοράς καθώς και περιπτώσεων αισχροκέρδειας που παραβιάζουν τη νομοθεσία. 

Source : http://www.sigmalive.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου