Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Αβέρωφ: Κόστισε ακριβά η έλλειψη συνεργασίας ΚΤ – Κυβέρνησης

Ακριβά κόστισε στην Κύπρο η έλλειψη συνεργασίας Κεντρικής Τράπεζας – Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με την πολιτική πράξη παραίτησης του νυν Διοικητή της Κεντρικής ανοίγει μια νέα σελίδα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πως συνεχίζεται το έργο της Νομικής Υπηρεσίας για όλες τις ποινικές ή άλλες ευθύνες του οποιουδήποτε για την οικονομία, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ αυτό «ζητεί και απαιτεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του όσον αφορά το νέο Υπουργικό, ανέφερε ότι “είμαστε πιο ωφέλιμοι να κρίνουμε αποφάσεις παρά εικασίες και σενάρια».

Ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ υπενθύμισε ότι κατά καιρούς όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ την περίοδο του Μαρτίου 2013, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο ζητούσαν την παραίτησή του Διοικητή της Κεντρικής. Δεν εξετάζω, πρόσθεσε, «την ορθότητα ή όχι αυτής της θέσης. Λέω μια πραγματικότητα».

«Ο στόχος έχει επιτευχθεί», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να παραγράφεται η ουσία με κάποια δικαιολογημένα επιμέρους ζητήματα». Να είμαστε, είπε, «ειλικρινείς και πραγματιστές: η οποιαδήποτε πολιτική πράξη, η οποιαδήποτε απόφαση έχει τα συν και τα πλην της». Το θέμα είναι, ανέφερε, «στη ζυγαριά να υπερτερούν τα συν».

Και το συν, διερωτήθηκε, «ποιο είναι;», απαντώντας την ίδια ώρα «η έλλειψη συνεργασίας Κεντρικής Τράπεζας και Κυβερνήσεων – και δεν αφορά τη διάρκεια του συγκεκριμένου Τραπεζίτη αλλά πάω και περισσότερο προς το παρελθόν – κόστισε ακριβά στη χώρα μας». Πλήρωσε, είπε, «βαρύ τίμημα και ο καταθέτης και ο μέτοχος και ο κάτοχος αξιογράφων και ο Κύπριος φορολογούμενος».

Άρα, είπε ο κ. Νεοφύτου, «μ’ αυτή την πολιτική πράξη ανοίγει μια νέα σελίδα, που όλοι θέλουμε να στηρίξουμε, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «καμιά παραίτηση από οποιονδήποτε, είτε από μόνη της, είτε σε συνεννόηση με το κράτος, δεν απαλλάσσει οποιονδήποτε, νυν, ή πρώην, ή πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη, από οποιεσδήποτε ποινικές ή αστικές ευθύνες».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «αφήνουμε πίσω μας μια εποχή που διακρινόταν από ίντριγκες, διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, και μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζουμε μπροστά». Όλοι, πρόσθεσε, «να συνεργαστούμε, πολιτικά κόμματα, Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα, κοινωνικοί εταίροι για να κερδίσουμε – και θα κερδίσουμε – το στοίχημα της ανόρθωσης της κυπριακής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η θέση του αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι δεν στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον του κ. Δημητριάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «κατ’ αρχήν εγώ δεν κάνω γνωματεύσεις. Είμαι πολιτικός και κάνω πολιτικές τοποθετήσεις». Εξέφρασε σεβασμό για τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα της Alvarez & Marsal.

Διερωτήθηκε ωστόσο «αν είπε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι σταμάτησε να εξετάζει τις πιθανές ποινικές ή άλλες ευθύνες για τον ELA, ή είπε ο Γενικός Εισαγγελέα πως σταμάτησε να εξετάζει τυχόν ευθύνες προηγούμενων Κεντρικών Τραπεζιτών στα θέματα εποπτείας;»

«Το μόνο θέμα είναι το συμβόλαιο της Alvarez;», διερωτήθηκε, συνεχίζοντας «το ότι φορτώσαμε 9,5 δισ. επιπρόσθετο ELA, με δεδομένη τη δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη ότι καθυστερούσε να πάρει μέτρα και φόρτωνε το ELA απλά γιατί περίμενε ν’ αλλάξει η εκτελεστική εξουσία, αυτά διαγράφονται από τις έρευνες; Ποτέ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα, εξέφρασε τη θέση ότι «στην πολιτική να μην προσωποποιούμε». Να μην δημιουργούμε όμως και την εντύπωση, πρόσθεσε, «ότι δήθεν δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι σταμάτησε να εξετάζει τυχόν ευθύνες Κεντρικής Τράπεζας /Κεντρικών Τραπεζιτών όσον αφορά το οικονομικό έγκλημα». Εγώ, είπε, «πιστεύω ακράδαντα ότι συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες». Εξέφρασε τη θέση του κόμματός του ότι ζητεί και απαιτεί όπως συνεχιστούν.

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι τα προσόντα της κ. Γιωρκάτζη μπορούν να ανταποκριθούν στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «άνθρωποι που διορίζονται σε τέτοια πόστα, αυτό που μετρά και μετρά πάρα πολύ σοβαρά είναι η εντιμότητα, η αποφασιστικότητα, η πίστη σε αρχές, αλλά και η σωστή κρίση». Και θεωρώ, σημείωσε, «ότι η νέα Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τηρεί αυτά τα προσόντα και πιστεύω πως θα είναι μια άξια Κεντρικός Τραπεζίτης».

Ερωτηθείς αν ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει άποψη για το νέο Υπουργικό, είπε ότι «ο ΔΗΣΥ έχει απόψεις και υποχρέωση να έχει απόψεις επί όλων των σημαντικών ζητημάτων». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να επιλέγει το κυβερνητικό του σχήμα». Όμως, ανέφερε, «τις τελευταίες μέρες, όλοι σχεδιάζουν σενάρια». Εμείς, ξεκαθάρισε, «θα περιμένουμε να σχολιάσουμε πολιτικές πράξεις». «Είμαστε πιο ωφέλιμοι να κρίνουμε πράξεις, να κρίνουμε αποφάσεις παρά εικασίες και σενάρια», επανέλαβε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τουρκική φρεγάτα ή και υποβρύχια θα συνοδεύσουν το “Barbaros”σε συνάρτηση με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα διακόψει συνομιλίες αν υπάρξουν νέες προκλήσεις, ανέφερε ότι «εγώ κρίνω και τοποθετούμαι όταν συμβαίνουν γεγονότα και πολιτικές πράξεις και αποφεύγω να σχολιάζω σενάρια, εικασίες και πληροφορίες».

Όσον αφορά τη θέση του, είπε πως αυτή «είναι ξεκάθαρη, όλου του πολιτικού κόσμου, πως είναι ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε παραβιάσεις κυριαρχικών χώρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Source : www.kathimerini.com.cy


Κάντε share την είδηση και δώστε το δικαίωμα σε όλους να ενημερωθούν.
---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου