Υπό τον τίτλο «Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία, κτίζουμε την προοπτική» πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ.
Στην ατζέντα του Συνεδρίου η πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της Αριστεράς σε ζητήματα βαρύνουσας σημασίας, όπως το Κυπριακό, η οικονομία, η πάταξη της διαφθοράς, αλλά και οι πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες για τις προεδρικές εκλογές.
Πάνω από 1.200 στελέχη του ΑΚΕΛ θα συμμετέχουν στη συζήτηση για τις κομματικές επιλογές στη βάση των μηνυμάτων που δόθηκαν από την κομματική βάση και των εμπειριών που αποκτήθηκαν από την πενταετή διακυβέρνηση Χριστόφια.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να θεωρήσει οποιοσδήποτε το ΑΚΕΛ και τον κόσμο της Αριστεράς ως νεροκουβαλητές στο μύλο της προσωπικής και κομματικής τους φιλοδοξίας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, διαμηνύοντας παράλληλα πως η στήριξη του ΑΚΕΛ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση υποχώρηση σε θέματα αρχών.
«Αντιθέτως, απαιτούμε στις συνομιλίες ο Πρόεδρος να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού, να μην υποπέσει σε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις και να λειτουργήσει συλλογικά», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στην ομιλία του στο Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, προσθέτοντας παράλληλα πως για το ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα και στόχος αμετάθετος.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε, είναι υποδεέστερο από το πλαίσιο των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια - Ταλάτ. Είπε, συγκεκριμένα, πως παραμένει ανοιχτό το θέμα της εσωτερικής διάστασης της κυριαρχίας και παραχωρείται το κατάλοιπο στις συνιστώσες πολιτείες, χωρίς δέσμευση για επαρκείς αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.
«Αν αυτό συνδυαστεί με τη θέση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με την οποία εμείς διαφωνούμε, το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο από ότι δείχνει εκ πρώτης όψεως", είπε.
Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού, είπε πως για το κόμμα του το Μνημόνιο είναι δρόμος αδιέξοδος και πως ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αρχίσει να κυβερνά και όχι απλώς να υπακούει στις προσταγές της Τρόικα. Υποστήριξε εξάλλου πως είναι η κυπριακή κυβέρνηση που υπέβαλε στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις, «ανεξάρτητα τι έλεγαν προεκλογικά».
Είπε ακόμη πως το ΑΚΕΛ δεν εκπόνησε τη μελέτη του για έξοδο από το Μνημόνιο για να παρακολουθεί κρίνοντας από μακριά., προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλες προτάσεις για στήριξη της οικονομίας και για αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τον τόπο, με την ελπίδα να προωθηθούν από την Κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την προστασία όσων έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που αυξάνεται η φτώχεια», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως πρώτος στόχος του ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.
«Όλες οι πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες επιδιώχθηκε να θεμελιωθούν στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου. Η ζωή απέδειξε ότι μέχρι ενός σημείου, όταν η συνεργασία συζητά βασικές αρχές και πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, υπάρχει ομογνωμία. Τα δύσκολα αρχίζουν μετά. Όταν αρχίζει η διαπραγματευτική διαδικασία. Γι΄αυτό και πλέον δεν είναι αρκετές οι διακηρύξεις», ανέφερε.
Χρειάζεται, πρόσθεσε, να υπάρχει συμφωνία σε πιο συγκεκριμένο περίγραμμα θέσεων, ώστε την κρίσιμη στιγμή οι συνεργαζόμενες δυνάμεις να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων. Ταυτόχρονα, οι θέσεις γύρω από κοινωνικοοικονομικά ζητήματα αποκτούν μοιραία ολοένα και αυξανόμενη βαρύτητα, λόγω των υφιστάμενων συνθηκών.
Συνεπώς, ανέφερε, συνεργασία για το ΑΚΕΛ, σημαίνει και συναίνεση των συνεργαζόμενων δυνάμεων για καταρτισμό ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.
Υπογράμμισε πως η οικοδόμηση συνεργασιών και συμμαχιών δε μπορεί ούτε και πρέπει να στηρίζεται σε συναισθηματισμούς και σε παζάρια, αλλά σε πολιτική βάση και σε κοινές πολιτικές θέσεις που θα τίθενται ξεκάθαρα από την αρχή.
«Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να θεωρήσει οποιοσδήποτε το ΑΚΕΛ και τον κόσμο της Αριστεράς ως νεροκουβαλητές στο μύλο της προσωπικής και κομματικής τους φιλοδοξίας. Η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη διακυβέρνηση του τόπου είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε εξίσου διαλεκτικά», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Προειδοποίησε πως αν το αδιέξοδο συνεχίσει «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορισμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσουν θέμα απευθείας εμπορίου και συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο. Το μέλλον δηλαδή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στη γη που τους γέννησε, απειλείται άμεσα», ανέφερε.
Επείγει, πρόσθεσε, «να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για σωστή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Επείγει να γίνει συνείδηση σε όλους, εντός και εκτός Κύπρου, πως η λύση πρέπει να βασίζεται σε αρχές και αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».
Πρέπει, πρόσθεσε, «να διασφαλίζει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση των εποίκων. Να επανενώνει την χώρα και το λαό μας στα πλαίσια δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Να επανενώνει το κράτος και το λαό και όχι να θεσμοθετεί τη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Πρόσθεσε πως «κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλεται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη στήριξή μας. Δεν πρόκειται όμως να υποστηρίξουμε χειρισμούς που ελαύνονται από σκοπιμότητες. Που χαρακτηρίζονται από παλινδρομήσεις και αντιφάσεις. Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε τακτικισμούς και πειραματισμούς που μας βάζουν σε περιπέτειες», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος είπε πως αυτό είναι υποδεέστερο από το πλαίσιο των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια-Ταλάτ.
Αναφερόμενος στα σημεία στα οποία υπολείπεται, είπε πως «η απάλειψη του προσδιορισμού ‘αδιαίρετη’, σε συνδυασμό με την προσθήκη ότι αυτή καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το Χάρτη του Οργανισμού, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι στο Ανακοινωθέν διασφαλίζεται η εξωτερική πτυχή της κυριαρχίας.
«Παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα της εσωτερικής διάστασης της. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ η θέση μας ήταν ότι δεν συζητούμε το κατάλοιπο εξουσίας προτού συμφωνηθούν οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες. Στο Ανακοινωθέν παραχωρείται το κατάλοιπο στις συνιστώσες πολιτείες, χωρίς δέσμευση για επαρκείς αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Είπε πως «αν αυτό συνδυαστεί με τη θέση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με την οποία εμείς διαφωνούμε, το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο από ότι δείχνει εκ πρώτης όψεως. Η αναφορά σε συνιστώσες πολιτείες περιλαμβανόταν μεν και στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, αλλά στην πορεία, όταν διαπιστώσαμε κακόπιστες ερμηνείες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, διαφοροποιήθηκε στα έγγραφα συγκλίσεων/αποκλίσεων, στα οποία γίνεται λόγος για ομόσπονδες μονάδες», είπε.
Είπε πως το ΑΚΕΛ στήριξε την έναρξη των συνομιλιών, παρόλο που εντόπισε πως το Κοινό Ανακοινωθέν μειονεκτεί σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.
Υπέδειξε πως το σημαντικό πλέον είναι, εφόσον αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, το πάθημα να γίνει μάθημα διότι αν απορριφθούν επιτευχθείσες συγκλίσεις θα έχουμε παρόμοια και χειρότερα αποτελέσματα.
Είναι γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε, που κρίνουμε θετική την αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν ότι όλα τα εκκρεμούντα θέματα θα είναι στο τραπέζι, που εξ αντικειμένου παραπέμπει σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.
«Η λύση του Κυπριακού συνιστά για το ΑΚΕΛ ύψιστη προτεραιότητα, γι΄ αυτό και θα στηρίξουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό δε συνιστά υπέρβαση όπως κάποιοι επιχειρούν να το παρουσιάσουν. Αντιθέτως υποδηλοί συνέπεια στη διαχρονική, πατριωτική πολιτική του ΑΚΕΛ», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «η στήριξη μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση υποχώρηση σε θέματα αρχών».
«Αντιθέτως, απαιτούμε στις συνομιλίες ο Πρόεδρος να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού, να μην υποπέσει σε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις και να λειτουργήσει συλλογικά», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Θέτοντας το ερώτημα αν «θα ‘συνωμοτήσει’ το ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ για προώθηση λύσης στο Κυπριακό», ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που προωθούνται τέτοια σενάρια”, τα οποία χαρακτήρισε ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Είπε πως το ΑΚΕΛ θα συνεργαστεί εντός του Εθνικού Συμβουλίου με όλα τα κόμματα, προκειμένου βασισμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο να επιδιώξουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Από εκεί και πέρα, ανέφερε, «όποιος δεν μπορεί να δει τις τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας με το Δημοκρατικό Συναγερμό, μάλλον πρέπει να ξαναελέγξει τη μυωπία του. Στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλοίωση των θέσεων μας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα».
«Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο. Δεν πρόκειται στο Κυπριακό να λειτουργήσει με σκοπιμότητες, όπως έπραξαν άλλοι, με στόχο να κερδίσει μερικούς πόντους στο πολιτικό παιχνίδι έστω και αν χάσουμε τη μισή μας πατρίδα. Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα να λειτουργήσουμε συλλογικά, υπεύθυνα και εποικοδομητικά. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι η λύση, αν έρθει βέβαια, θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη», είπε κ. Κυπριανού.
Ανέφερε πως η παθητική παρέλευση του χρόνου εδραιώνει ολοένα και περισσότερο τα κατοχικά δεδομένα.
«Βασικές αρχές και επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, σταδιακά υπονομεύονται. Αυτό δεν το λέμε για να εκβιάσουμε τη συναίνεση του λαού στην όποια απαράδεχτη λύση. Αλλά γιατί εμείς δεν θέλουμε να αποκοιμίζουμε το λαό με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, την ώρα που η διχοτόμηση πέρασε το κατώφλι μας», ανέφερε.
Επεσήμανε «η κατάσταση επί του εδάφους αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα η δυνατότητα για ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές να διαβρώνεται», σημειώνοντας πως «οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα επίσης αλλοιώνονται, με τρόπο που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την αποκατάστασή τους στους νόμιμους δικαιούχους. Κάποιες από αυτές πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στο κατοχικό καθεστώς, μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων που λειτουργεί δυστυχώς με τις ευλογίες του ΕΔΑΔ».
Οι έποικοι, πρόσθεσε, αυξάνονται συνεχώς, συνιστώντας ήδη πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι που στηρίζουν τη λύση και επανένωση με κάθε ευκαιρία υποδεικνύουν την αγωνία τους ότι ο συνεχιζόμενος εποικισμός απειλεί την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλοιώνει τη δημογραφική πολιτική και μειώνει τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας.
Σε σχέση με την οικονομία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, ο λαός αναμένει με αγωνία την άνοιξη που του υποσχέθηκαν. Δεν τη βλέπει στον ορίζοντα. Αναμένει να ζήσει στην καθημερινότητα του την κυβερνητική πεποίθηση πως ‘τα δύσκολα πέρασαν’. Αυτό που ζει μέχρι στιγμής, είναι πως τα δύσκολα είναι εδώ», ανέφερε.
Τον σφίγγουν, πρόσθεσε, καθημερινά μέσα στη μέγγενη μιας πολιτικής, σχεδιασμένης για το κέρδος των λίγων. Επεσήμανε πως δεν αναφέρεται απλώς σε απαιτήσεις της Τρόικα, αλλά και σε πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση.
«Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός πως κλήθηκαν όλοι ανεξαιρέτως να πληρώσουν φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας για να ελαφρυνθούν, όπως δήλωσε δημόσια ο Υπουργός Εσωτερικών, «αυτοί που θα επανεκκινήσουν την οικονομία»; Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η πολιτική απόφαση για επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων;», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Επεσήμανε πως μόλις πριν λίγους μήνες μπήκαν νέες πρόνοιες στο Μνημόνιο που απαγορεύουν την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις εκποιήσεις. «Που απαγορεύουν τη μείωση των επιτοκίων. Που υποθηκεύουν τις υποδομές για το φυσικό αέριο στις προσταγές της Τρόικα. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε, όταν οι περικοπές σε παιδεία και υγεία φτάνουν στα 70 και πλέον εκατομμύρια;», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως «το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα και το καθήκον του να υπερασπίζεται το λαό και τους εργαζόμενους».
«Θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής. Θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθεια του για κινητοποίηση του λαού, προκειμένου να υψωθεί φωνή διαμαρτυρίας έναντι της θύελλας των αντιλαϊκών πολιτικών και αυτό κάνουν καλά να το βάλουν στο μυαλό τους όλοι. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να μιλά. Γι΄ αυτό και καταθέτει προτάσεις», ανέφερε.
Επεσήμανε πως ήρθε η ώρα και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να πάψει απλώς να εκδίδει διατάγματα και να αρχίσει να ακούει. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνεννόηση, προτού να είναι αργά.
«Ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να γίνει περισσότερο ωφέλιμος για τον τόπο και λιγότερο αρεστός για την Τρόικα. Να ξανασκεφτεί τις προτάσεις που καταθέσαμε για ορθή διαχείριση του φυσικού μας πλούτου, μείωση των ενοικίων και προστασία της πρώτης κατοικίας. Για αναστολή διώξεων για χρέη προς το δημόσιο, σχέδια αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης των δανείων, διευθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για ακύρωση του διατάγματος επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων. Ήρθε η ώρα να αρχίσει να κυβερνά. Όχι απλώς να υπακούει στις προσταγές της Τρόικα», ανέφερε.
Είπε ακόμη πως ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη αμφισβητείται πλέον η Τρόικα, μόνο στην Κύπρο δεν επιτρέπεται αυτός ο διάλογος.
Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της Ευρώπης «όχι όμως αυτής της Ευρώπης που έχουν οικοδομήσει οι πολιτικοί φίλοι του κ. Αναστασιάδη».
«Τασσόμαστε υπέρ της Ευρώπης της ειρήνης και της δημοκρατίας. Υπέρ της Ευρώπης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της συνοχής. Υπέρ της Ευρώπης των λαών», ανέφερε.
Είπε εξάλλου πως το ΑΚΕΛ δε θα ανεχτεί να ζήσει ο κυπριακός λαός φαινόμενα τύπου Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. «Θα αντιπαλέψουμε, ασυμβίβαστα και μέχρι τέλους το νεοφασισμό και τα άρρωστα τέκνα του: τον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Ευχή μας είναι παρόμοια ευθύνη να αναλάβει και η Κυβέρνηση αλλά και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες», ανέφερε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα θα εξέλθει πιο ισχυρό μέσα από αυτό το Συνέδριο. Υπογράμμισε παράλληλα πως «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι έναντι του Κόμματος κάθε φορά που εντοπίζουμε ή και ανεχόμαστε φαινόμενα ξένα προς το ΑΚΕΛ στην κομματική ζωή».
«Συμπεριφορές όπως ο παραγοντισμός, η αυτοπροβολή, η ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων είναι ξένες με την ιδιότητα του μέλους του ΑΚΕΛ. Και ξένες πρέπει να παραμείνουν αν θέλουμε να μη χάσουμε την εμπιστοσύνη με την οποία μας πιστώνει ο λαός εδώ και 90 χρόνια. Σε αυτό η ηγεσία του κόμματος αλλά και το σύνολο των στελεχών πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να μου επιτρέψετε να πω και αμείλικτοι», ανέφερε.
-> ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ Ε Δ Ω <--
Στην ατζέντα του Συνεδρίου η πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της Αριστεράς σε ζητήματα βαρύνουσας σημασίας, όπως το Κυπριακό, η οικονομία, η πάταξη της διαφθοράς, αλλά και οι πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες για τις προεδρικές εκλογές.
Πάνω από 1.200 στελέχη του ΑΚΕΛ θα συμμετέχουν στη συζήτηση για τις κομματικές επιλογές στη βάση των μηνυμάτων που δόθηκαν από την κομματική βάση και των εμπειριών που αποκτήθηκαν από την πενταετή διακυβέρνηση Χριστόφια.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να θεωρήσει οποιοσδήποτε το ΑΚΕΛ και τον κόσμο της Αριστεράς ως νεροκουβαλητές στο μύλο της προσωπικής και κομματικής τους φιλοδοξίας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, διαμηνύοντας παράλληλα πως η στήριξη του ΑΚΕΛ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση υποχώρηση σε θέματα αρχών.
«Αντιθέτως, απαιτούμε στις συνομιλίες ο Πρόεδρος να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού, να μην υποπέσει σε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις και να λειτουργήσει συλλογικά», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στην ομιλία του στο Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, προσθέτοντας παράλληλα πως για το ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα και στόχος αμετάθετος.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε, είναι υποδεέστερο από το πλαίσιο των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια - Ταλάτ. Είπε, συγκεκριμένα, πως παραμένει ανοιχτό το θέμα της εσωτερικής διάστασης της κυριαρχίας και παραχωρείται το κατάλοιπο στις συνιστώσες πολιτείες, χωρίς δέσμευση για επαρκείς αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.
«Αν αυτό συνδυαστεί με τη θέση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με την οποία εμείς διαφωνούμε, το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο από ότι δείχνει εκ πρώτης όψεως", είπε.
Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού, είπε πως για το κόμμα του το Μνημόνιο είναι δρόμος αδιέξοδος και πως ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αρχίσει να κυβερνά και όχι απλώς να υπακούει στις προσταγές της Τρόικα. Υποστήριξε εξάλλου πως είναι η κυπριακή κυβέρνηση που υπέβαλε στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις, «ανεξάρτητα τι έλεγαν προεκλογικά».
Είπε ακόμη πως το ΑΚΕΛ δεν εκπόνησε τη μελέτη του για έξοδο από το Μνημόνιο για να παρακολουθεί κρίνοντας από μακριά., προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλες προτάσεις για στήριξη της οικονομίας και για αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τον τόπο, με την ελπίδα να προωθηθούν από την Κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την προστασία όσων έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που αυξάνεται η φτώχεια», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως πρώτος στόχος του ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.
«Όλες οι πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες επιδιώχθηκε να θεμελιωθούν στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου. Η ζωή απέδειξε ότι μέχρι ενός σημείου, όταν η συνεργασία συζητά βασικές αρχές και πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, υπάρχει ομογνωμία. Τα δύσκολα αρχίζουν μετά. Όταν αρχίζει η διαπραγματευτική διαδικασία. Γι΄αυτό και πλέον δεν είναι αρκετές οι διακηρύξεις», ανέφερε.
Χρειάζεται, πρόσθεσε, να υπάρχει συμφωνία σε πιο συγκεκριμένο περίγραμμα θέσεων, ώστε την κρίσιμη στιγμή οι συνεργαζόμενες δυνάμεις να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων. Ταυτόχρονα, οι θέσεις γύρω από κοινωνικοοικονομικά ζητήματα αποκτούν μοιραία ολοένα και αυξανόμενη βαρύτητα, λόγω των υφιστάμενων συνθηκών.
Συνεπώς, ανέφερε, συνεργασία για το ΑΚΕΛ, σημαίνει και συναίνεση των συνεργαζόμενων δυνάμεων για καταρτισμό ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.
Υπογράμμισε πως η οικοδόμηση συνεργασιών και συμμαχιών δε μπορεί ούτε και πρέπει να στηρίζεται σε συναισθηματισμούς και σε παζάρια, αλλά σε πολιτική βάση και σε κοινές πολιτικές θέσεις που θα τίθενται ξεκάθαρα από την αρχή.
«Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να θεωρήσει οποιοσδήποτε το ΑΚΕΛ και τον κόσμο της Αριστεράς ως νεροκουβαλητές στο μύλο της προσωπικής και κομματικής τους φιλοδοξίας. Η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη διακυβέρνηση του τόπου είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε εξίσου διαλεκτικά», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Προειδοποίησε πως αν το αδιέξοδο συνεχίσει «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορισμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσουν θέμα απευθείας εμπορίου και συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο. Το μέλλον δηλαδή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στη γη που τους γέννησε, απειλείται άμεσα», ανέφερε.
Επείγει, πρόσθεσε, «να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για σωστή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Επείγει να γίνει συνείδηση σε όλους, εντός και εκτός Κύπρου, πως η λύση πρέπει να βασίζεται σε αρχές και αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».
Πρέπει, πρόσθεσε, «να διασφαλίζει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση των εποίκων. Να επανενώνει την χώρα και το λαό μας στα πλαίσια δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Να επανενώνει το κράτος και το λαό και όχι να θεσμοθετεί τη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Πρόσθεσε πως «κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλεται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη στήριξή μας. Δεν πρόκειται όμως να υποστηρίξουμε χειρισμούς που ελαύνονται από σκοπιμότητες. Που χαρακτηρίζονται από παλινδρομήσεις και αντιφάσεις. Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε τακτικισμούς και πειραματισμούς που μας βάζουν σε περιπέτειες», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος είπε πως αυτό είναι υποδεέστερο από το πλαίσιο των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια-Ταλάτ.
Αναφερόμενος στα σημεία στα οποία υπολείπεται, είπε πως «η απάλειψη του προσδιορισμού ‘αδιαίρετη’, σε συνδυασμό με την προσθήκη ότι αυτή καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το Χάρτη του Οργανισμού, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι στο Ανακοινωθέν διασφαλίζεται η εξωτερική πτυχή της κυριαρχίας.
«Παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα της εσωτερικής διάστασης της. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ η θέση μας ήταν ότι δεν συζητούμε το κατάλοιπο εξουσίας προτού συμφωνηθούν οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες. Στο Ανακοινωθέν παραχωρείται το κατάλοιπο στις συνιστώσες πολιτείες, χωρίς δέσμευση για επαρκείς αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Είπε πως «αν αυτό συνδυαστεί με τη θέση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με την οποία εμείς διαφωνούμε, το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο από ότι δείχνει εκ πρώτης όψεως. Η αναφορά σε συνιστώσες πολιτείες περιλαμβανόταν μεν και στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, αλλά στην πορεία, όταν διαπιστώσαμε κακόπιστες ερμηνείες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, διαφοροποιήθηκε στα έγγραφα συγκλίσεων/αποκλίσεων, στα οποία γίνεται λόγος για ομόσπονδες μονάδες», είπε.
Είπε πως το ΑΚΕΛ στήριξε την έναρξη των συνομιλιών, παρόλο που εντόπισε πως το Κοινό Ανακοινωθέν μειονεκτεί σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.
Υπέδειξε πως το σημαντικό πλέον είναι, εφόσον αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, το πάθημα να γίνει μάθημα διότι αν απορριφθούν επιτευχθείσες συγκλίσεις θα έχουμε παρόμοια και χειρότερα αποτελέσματα.
Είναι γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε, που κρίνουμε θετική την αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν ότι όλα τα εκκρεμούντα θέματα θα είναι στο τραπέζι, που εξ αντικειμένου παραπέμπει σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.
«Η λύση του Κυπριακού συνιστά για το ΑΚΕΛ ύψιστη προτεραιότητα, γι΄ αυτό και θα στηρίξουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό δε συνιστά υπέρβαση όπως κάποιοι επιχειρούν να το παρουσιάσουν. Αντιθέτως υποδηλοί συνέπεια στη διαχρονική, πατριωτική πολιτική του ΑΚΕΛ», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «η στήριξη μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση υποχώρηση σε θέματα αρχών».
«Αντιθέτως, απαιτούμε στις συνομιλίες ο Πρόεδρος να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού, να μην υποπέσει σε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις και να λειτουργήσει συλλογικά», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Θέτοντας το ερώτημα αν «θα ‘συνωμοτήσει’ το ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ για προώθηση λύσης στο Κυπριακό», ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που προωθούνται τέτοια σενάρια”, τα οποία χαρακτήρισε ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Είπε πως το ΑΚΕΛ θα συνεργαστεί εντός του Εθνικού Συμβουλίου με όλα τα κόμματα, προκειμένου βασισμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο να επιδιώξουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Από εκεί και πέρα, ανέφερε, «όποιος δεν μπορεί να δει τις τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας με το Δημοκρατικό Συναγερμό, μάλλον πρέπει να ξαναελέγξει τη μυωπία του. Στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλοίωση των θέσεων μας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα».
«Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο. Δεν πρόκειται στο Κυπριακό να λειτουργήσει με σκοπιμότητες, όπως έπραξαν άλλοι, με στόχο να κερδίσει μερικούς πόντους στο πολιτικό παιχνίδι έστω και αν χάσουμε τη μισή μας πατρίδα. Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα να λειτουργήσουμε συλλογικά, υπεύθυνα και εποικοδομητικά. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι η λύση, αν έρθει βέβαια, θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη», είπε κ. Κυπριανού.
Ανέφερε πως η παθητική παρέλευση του χρόνου εδραιώνει ολοένα και περισσότερο τα κατοχικά δεδομένα.
«Βασικές αρχές και επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, σταδιακά υπονομεύονται. Αυτό δεν το λέμε για να εκβιάσουμε τη συναίνεση του λαού στην όποια απαράδεχτη λύση. Αλλά γιατί εμείς δεν θέλουμε να αποκοιμίζουμε το λαό με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, την ώρα που η διχοτόμηση πέρασε το κατώφλι μας», ανέφερε.
Επεσήμανε «η κατάσταση επί του εδάφους αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα η δυνατότητα για ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές να διαβρώνεται», σημειώνοντας πως «οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα επίσης αλλοιώνονται, με τρόπο που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την αποκατάστασή τους στους νόμιμους δικαιούχους. Κάποιες από αυτές πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στο κατοχικό καθεστώς, μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων που λειτουργεί δυστυχώς με τις ευλογίες του ΕΔΑΔ».
Οι έποικοι, πρόσθεσε, αυξάνονται συνεχώς, συνιστώντας ήδη πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι που στηρίζουν τη λύση και επανένωση με κάθε ευκαιρία υποδεικνύουν την αγωνία τους ότι ο συνεχιζόμενος εποικισμός απειλεί την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλοιώνει τη δημογραφική πολιτική και μειώνει τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας.
Σε σχέση με την οικονομία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, ο λαός αναμένει με αγωνία την άνοιξη που του υποσχέθηκαν. Δεν τη βλέπει στον ορίζοντα. Αναμένει να ζήσει στην καθημερινότητα του την κυβερνητική πεποίθηση πως ‘τα δύσκολα πέρασαν’. Αυτό που ζει μέχρι στιγμής, είναι πως τα δύσκολα είναι εδώ», ανέφερε.
Τον σφίγγουν, πρόσθεσε, καθημερινά μέσα στη μέγγενη μιας πολιτικής, σχεδιασμένης για το κέρδος των λίγων. Επεσήμανε πως δεν αναφέρεται απλώς σε απαιτήσεις της Τρόικα, αλλά και σε πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση.
«Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός πως κλήθηκαν όλοι ανεξαιρέτως να πληρώσουν φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας για να ελαφρυνθούν, όπως δήλωσε δημόσια ο Υπουργός Εσωτερικών, «αυτοί που θα επανεκκινήσουν την οικονομία»; Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η πολιτική απόφαση για επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων;», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Επεσήμανε πως μόλις πριν λίγους μήνες μπήκαν νέες πρόνοιες στο Μνημόνιο που απαγορεύουν την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις εκποιήσεις. «Που απαγορεύουν τη μείωση των επιτοκίων. Που υποθηκεύουν τις υποδομές για το φυσικό αέριο στις προσταγές της Τρόικα. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε, όταν οι περικοπές σε παιδεία και υγεία φτάνουν στα 70 και πλέον εκατομμύρια;», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως «το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα και το καθήκον του να υπερασπίζεται το λαό και τους εργαζόμενους».
«Θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής. Θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθεια του για κινητοποίηση του λαού, προκειμένου να υψωθεί φωνή διαμαρτυρίας έναντι της θύελλας των αντιλαϊκών πολιτικών και αυτό κάνουν καλά να το βάλουν στο μυαλό τους όλοι. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να μιλά. Γι΄ αυτό και καταθέτει προτάσεις», ανέφερε.
Επεσήμανε πως ήρθε η ώρα και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να πάψει απλώς να εκδίδει διατάγματα και να αρχίσει να ακούει. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνεννόηση, προτού να είναι αργά.
«Ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να γίνει περισσότερο ωφέλιμος για τον τόπο και λιγότερο αρεστός για την Τρόικα. Να ξανασκεφτεί τις προτάσεις που καταθέσαμε για ορθή διαχείριση του φυσικού μας πλούτου, μείωση των ενοικίων και προστασία της πρώτης κατοικίας. Για αναστολή διώξεων για χρέη προς το δημόσιο, σχέδια αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης των δανείων, διευθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για ακύρωση του διατάγματος επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων. Ήρθε η ώρα να αρχίσει να κυβερνά. Όχι απλώς να υπακούει στις προσταγές της Τρόικα», ανέφερε.
Είπε ακόμη πως ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη αμφισβητείται πλέον η Τρόικα, μόνο στην Κύπρο δεν επιτρέπεται αυτός ο διάλογος.
Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της Ευρώπης «όχι όμως αυτής της Ευρώπης που έχουν οικοδομήσει οι πολιτικοί φίλοι του κ. Αναστασιάδη».
«Τασσόμαστε υπέρ της Ευρώπης της ειρήνης και της δημοκρατίας. Υπέρ της Ευρώπης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της συνοχής. Υπέρ της Ευρώπης των λαών», ανέφερε.
Είπε εξάλλου πως το ΑΚΕΛ δε θα ανεχτεί να ζήσει ο κυπριακός λαός φαινόμενα τύπου Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. «Θα αντιπαλέψουμε, ασυμβίβαστα και μέχρι τέλους το νεοφασισμό και τα άρρωστα τέκνα του: τον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Ευχή μας είναι παρόμοια ευθύνη να αναλάβει και η Κυβέρνηση αλλά και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες», ανέφερε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα θα εξέλθει πιο ισχυρό μέσα από αυτό το Συνέδριο. Υπογράμμισε παράλληλα πως «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι έναντι του Κόμματος κάθε φορά που εντοπίζουμε ή και ανεχόμαστε φαινόμενα ξένα προς το ΑΚΕΛ στην κομματική ζωή».
«Συμπεριφορές όπως ο παραγοντισμός, η αυτοπροβολή, η ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων είναι ξένες με την ιδιότητα του μέλους του ΑΚΕΛ. Και ξένες πρέπει να παραμείνουν αν θέλουμε να μη χάσουμε την εμπιστοσύνη με την οποία μας πιστώνει ο λαός εδώ και 90 χρόνια. Σε αυτό η ηγεσία του κόμματος αλλά και το σύνολο των στελεχών πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να μου επιτρέψετε να πω και αμείλικτοι», ανέφερε.
Source : www.newsit.com.cy
https://www.facebook.com/OlaTaNea |
-> ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ Ε Δ Ω <--
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου