Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

SOS εκπέμπει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων

Δραματική έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «για διάσωση του κατασκευαστικού τομέα» απευθύνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εργοληπτικός κόσμος εναποθετεί τις ύστατες ελπίδες του στη δυναμική παρέμβασή σας».

Σε μια περίοδο που η κατασκευαστική βιομηχανία βρίσκεται στο ναδίρ της δραστηριότητάς της, η Ομοσπονδία στέλνει εναγώνιο σήμα ζητώντας από το κράτος εδώ και τώρα ουσιαστική στήριξη.

«Ο πάλαι ποτέ αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας, κατασκευαστικός τομέας, με διαχρονική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περίπου στο 7% και με ουσιαστική συμβολή στην απασχόληση, γύρω στο 10%, βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους αποδυνάμωσης», αναφέρει στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων, Κώστας Ρουσιάς.

Ο πρόεδρος του εργοληπτικού κόσμου στέλνει δραματικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «ο κατασκευαστικός τομέας έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος των καιρών, ενόσω η έλλειψη ρευστότητας και οι ραγδαίες καταστροφικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, για την οποία προϋπόθεση αποτελεί η επανεκκίνηση του δυναμικότερου συντελεστή της, της κατασκευαστικής βιομηχανίας».

Μπροστά στον κίνδυνο της συνέχισης της δραματικής συρρίκνωσης της κατασκευαστικής βιομηχανίας, η Ομοσπονδία Εργολάβων καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει το ταχύτερο στην προώθηση των εξής τεσσάρων μέτρων:

● εγγύηση των εργοληπτικών εταιρειών από την κυβέρνηση για σκοπούς ανάληψης έργων στο εξωτερικό, πρακτική που εφαρμόστηκε το 1974

● επάνοδο της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών, ώστε να είναι δυνατή η ανάληψη έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης

● σύσταση και λειτουργία του εξαγγελθέντος Εγγυοδοτικού Μηχανισμού

● κατεπείγουσα προκήρυξη νέων έργων, είτε με αξιοποίηση των μη εξαντληθέντων για την τουριστική βιομηχανία κονδυλίων προς όφελος της κατασκευαστικής βιομηχανίας, είτε με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων μέχρι το 2018 για συμμόρφωση με τους δεσμευτικούς για την Κύπρο ενεργειακούς στόχους του 2020.

Συνεπεία της δραματικής υποχώρησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, δεν είναι λίγοι οι εργολάβοι οι οποίοι αναζητούν εργασία εκτός συνόρων, όπου συναντούν πολλά προβλήματα.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργολάβων είτε έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα, είτε αναζητά εργασία σε άλλες χώρες, προσκρούοντας σε απαιτήσεις τραπεζικής εγγύησης και συγκεκριμένα στη μη αποδοχή εγγυητικών επιστολών από κυπριακές τράπεζες», αναφέρει ο κ. Ρουσιάς, προσθέτοντας ότι «ελάχιστος αριθμός εργοληπτικών εταιρειών διατηρεί τη δραστηριότητά του, είτε αναλώνοντας τυχόν εναπομείναντα κεφάλαια, είτε επί ζημία, είτε επί δανείω, προσβλέποντας έστω και την υστάτη στη διάσωση του τομέα από μέρους της Πολιτείας».

Τα προβλήματα της κατασκευαστικής βιομηχανίας θα μεταφέρει η ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνάντηση που θα έχει εντός των προσεχών ημερών. Στη συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα, θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στον οποίο η ΟΣΕΟΚ έχει επίσης αποστείλει επιστολή όπου παραθέτει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Δραστηριότητα εκτός συνόρων

Πληθαίνουν οι κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες βολιδοσκοπούν τις δυνατότητες δραστηριότητας στο εξωτερικό, καθώς η εγχώρια αγορά έχει σχεδόν «στερέψει».

Εταιρείες διαφόρων μεγεθών και επαγγελματικών κατηγοριών κάνουν κινήσεις όχι μόνο στην παροδοσιακή αγορά των αραβικών χωρών, όπου δραστηριοποιούνται ήδη πολλές εταιρείες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, στο Κουρδιστάν, σε χώρες των Βαλκανίων, ακόμη και στην Αγγλία.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου