Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Απεβίωσε αγωνίστρια της ΕΟΚΑ - Η συγκλονιστική μαρτυρία για προδοσία κρυσφηγέτου του Αυξεντίου

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 91 ετών η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ και σύζυγος του ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχάλη Κουκή, Αθηνά Κουκή.

Κατά τη διάρκεια του Αγώνα της ΕΟΚΑ η Αθηνά Κουκή διατηρούσε κρησφύγετο στο σπίτι της, στο οποίο κατά καιρούς φιλοξένησε πολλούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ όπως τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Νίκο Σπανό και άλλους. Ακόμα και μετά τον θάνατο του άντρα της, η Αθηνά Κουκή συνέχισε την αδιάλειπτη προσφορά της στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, μεταφέροντας και αποκρύβοντας οπλισμό που προοριζόταν για τους αγωνιστές.

Η κηδεία της Αθηνάς Κουκή θα τελεστεί αύριο Τρίτη, στις 2 μ.μ., στην εκκλησία του χωριού Άγιου Μάμα στη Λεμεσό. Παράκληση είναι όπως αντί στεφάνων, να γίνουν εισφορές στην εκκλησία του Αγίου Μάμα.






ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Η προδοσία του κρησφύγετου του Αυξεντίου

Όπως αφηγήθηκε η Αθηνά Κουκή σε παλαιότερη συνέντευξή της, είχαν φτιάξει το κρησφύγετο στο σπίτι τους μετά από συνεννόηση του Αυξεντίου με το άντρα της και από εκεί πέρασαν πολλοί αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

«Ήταν μέσα στα Χριστούγεννα, τέλος του ’56, αρχές του ’57, όταν πέρασαν από κοντά μας, έμειναν για λίγο και μετά πήγαν στο Όμοδος. Όταν έφευγαν για το Όμοδος, υπήρχε πρόγραμμα να περάσει από μας και ο Αυξεντίου, για τούτο οι δύο προδότες του Αυξεντίου, ήλθαν και σε μας αναζητώντας τον.

Την ημέρα της προδοσίας έτυχε και βγήκε ο άντρας μου από το σπίτι λίγο πριν να έλθουν οι Άγγλοι με τον κουκουλοφόρο προδότη. Ήμουν μόνη στο σπίτι με το μωρό, την κόρη μας Αντρούλλα, όταν πλάκωσε ο στρατός. Η Αντρούλλα ήταν τότε περίπου οκτώ χρονών. Την έστειλα κρυφά στο καφενείο.

"Πήγαινε κόρη μου, βρες τον παπά σου και πες του να φύγει όπου να ‘ναι". Πρόκαμαν οι κορούδες του κουμπάρου του Παναή και τον ειδοποίησαν. Έφυγε.

Περικύκλωσαν στο μεταξύ οι Άγγλοι το σπίτι και άρχισαν τες έρευνες. Ο κουκουλοφόρος στάθηκε και τους έδειχνε μπροστά του στον τοίχο ότι ήταν εκεί το κρησφύγετο. Εκείνοι κοίταζαν τον τοίχο, αλλά δεν ήξεραν που ήταν. Η είσοδος, καλά καμουφλαρισμένη, δεν έδινε υπόνοιες. Προδότης ήταν ο Π., ο οποίος το προηγούμενο βράδυ ήταν σπίτι μου σαν αντάρτης.

Οι Άγγλοι άρχισαν να κτυπούν τον τοίχο, άλλοι δε πίσω τους είχαν τα όπλα τους έτοιμα σε στάση βολής, γιατί περίμεναν ότι ίσως θα βρίσκανε μέσα τον Αυξεντίου. Τελικά σπάσανε τον τοίχο, οπότε βρήκαν άδειο το κρησφύγετο.

Άρχισαν τότε να με ανακρίνουν, γιατί είχα κάνει αυτό το κρησφύγετο στο σπίτι μου. Εγώ, επειδή το κρησφύγετο ήταν άδειο και επειδή ήξερα ότι ειδοποιήθηκε ο άντρας μου και έφυγε, επομένως δεν διέτρεχε κίνδυνος, δεν τους φοβήθηκα».

Η Αθηνά συνέχισε να βοηθά τους αντάρτες της ΕΟΚΑ είτε παίρνοντας τους φαγητό, είτε μεταφέροντας οπλισμό σε αυτούς. Ο άντρας της όμως, από εκείνη την μέρα «βγήκε στα βουνά ως αντάρτης και καταζητήθηκε. Έμεινε στα βουνά ως τον Οκτώβριο του 1958...».

«Στρατιώτη τον παντρεύτηκα, στρατιώτη τον έχασα».

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου