Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Θύελλα αντιδράσεων για το κούρεμα της κοινωνικής σύνταξης

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρόθεση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εργασίας να περικόψει δέκα εκατομμύρια ευρώ, από τη δαπάνη παροχής κοινωνικής σύνταξης.
Ειδικότερα, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στην πρόταση που υπέβαλε προ τριών ημερών το Υπουργείο στους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρεθούν του δικαιώματος παραχώρησης κοινωνικής σύνταξης πέραν των τριών χιλιάδων σημερινών δικαιούχων. Μάλιστα, η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) προειδοποιεί με λήψη δυναμικών μέτρων, εάν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί, τονίζοντας πως οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές ούτε μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως η μείωση του κονδυλίου είναι αναπόφευκτη και πως είναι ανοικτό στην υποβολή αντιπροτάσεων για δικαιότερη κατανομή του εναπομείναντος κονδυλίου για την κοινωνική σύνταξη.
Δεν θα δεχθούν άλλα κτυπήματα
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων Κύπρου (ΕΚΥΣΥ) Κώστας Σκαρπάρης, σε δηλώσεις χθες του στην εκπομπή του «Σίγμα» «Μεσημέρι και Κάτι», ανέφερε πως το θέμα στόχευσης της κοινωνικής σύνταξης δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά μια απόφαση που έλαβε από μόνη της η Κυβέρνηση. Ο κ. Σκαρπάρης κάκισε, στη συνέχεια, την έλλειψη κοινωνικού διαλόγου πριν από την υποβολή της πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, υποδεικνύοντας πως οι συνταξιούχοι δεν θα δεχθούν άλλα κτυπήματα στα ωφελήματά τους. «Πρέπει», σημείωσε, «το κράτος να καταλάβει πως ήδη οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την κρίση και ότι δεν μπορεί συνεχώς να τους βάζει στο στόχαστρο και να μειώνει τα εισοδήματά τους. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να καταντήσουν επαίτες», συνέχισε, καλώντας το Υπουργείο Εργασίας να κάνει δεύτερες σκέψεις, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις, αν αυτό το μέτρο περάσει ως έχει.
Ο κ. Σκαρπάρης εξέφρασε, στη συνέχεια, φόβους πως με βάση τη σημερινή πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, θα εξαιρεθούν περισσότεροι συνταξιούχοι από τις τρεις χιλιάδες που υπολογίζει, σημειώνοντας, ωστόσο, πως και οι τρεις χιλιάδες που θα εξαιρεθούν του δικαιώματος κοινωνικής σύνταξης δεν είναι λίγοι. Τόνισε, δε, πως η ΕΚΥΣΥ είναι υπέρ της στόχευσης των κοινωνικών παροχών, αλλά με τρόπο δίκαιο και στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και ξεκάθαρου διάλογου, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. «Ήδη οι συνταξιούχοι, επαναλαμβάνω, έχουν υποστεί αρκετές θυσίες, φορτώθηκαν πολλά βάρη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φορτωθούν κι άλλα. Δεν αντέχουν πραγματικά άλλα βάρη και δεν πρόκειται να δεχθούμε, τονίζω, κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ.
Δεν θα υποβάλει αντιπρόταση
Ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΚΥΣΥ θα αντιπροτείνει κάτι, ο κ. Σκαρπάρης απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας πως η στόχευση της κοινωνικής σύνταξης δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και ότι μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Έφερε ως παράδειγμα, μάλιστα, το γεγονός πως, ενώ η Τρόικα απαιτούσε μείωση του προϋπολογισμού κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, η Κυβέρνηση προχωρεί σε συνολικές μειώσεις 600 εκ. ευρώ, σημειώνοντας πως υπάρχει περιθώριο το μέτρο αυτό να αποφευχθεί.
Αγανακτισμένοι οι συνταξιούχοι
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρκετοί πολίτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους με το μέτρο αυτό. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών καλούσαν το κράτος σε έντονο ύφος να πάψει να θυματοποιεί τους συνταξιούχους και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών.
Αντιπρόταση από τη ΣΕΚ
Ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης εξέφρασε τη σύμφωνο γνώμη της ΣΕΚ με τη στόχευση σε ωφελήματα, με στόχο να ενισχύονται όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεση της Συντεχνίας με την πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας, επανειλημμένα, πως η ΣΕΚ από Δευτέρας θα καταθέσει τις δικές τις εισηγήσεις επί του θέματος. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως η πλειοψηφία όσων λαμβάνουν σήμερα κοινωνική σύνταξη έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα και μόλις μια μικρή μειοψηφία είναι που δεν τα έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Αργυρίδης, πρέπει το Υπουργείο μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους να επανεξετάσει το όλο θέμα, επειδή, όπως εξήγησε, το κόστος διαβίωσης των συνταξιούχων έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.
Απόφαση του Υπ. Οικονομικών
Σε παρέμβασή του στην εκπομπή, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης ανέφερε πως επιδίωξη του Υπουργείου είναι η μείωση του κονδυλίου για την κοινωνική σύνταξη κατά 10 εκ. ευρώ και όχι 13 εκ. ευρώ. Τόνισε, δε, πως το Υπουργείο Εργασίας είναι ανοικτό σε αντιπροτάσεις, υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως το θέμα πρέπει να κλείσει το συντομότερον, ένεκα του γεγονότος πως η σχετική αλλαγή έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέσω του Προϋπολογισμού και ο χρόνος ήδη κυλά. Ο κ. Ασσιώτης παραδέχθηκε, στη συνέχεια, πως η μείωση του κονδυλίου για την κοινωνική σύνταξη δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά είναι απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ενσωματώθηκε στον Προϋπολογισμό του κράτους, που υπερψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επαναλαμβάνοντας πως επιβάλλεται η μείωση του εν λόγω κονδυλίου.
Φωνές και από κόμματα
Πέραν των αντιδράσεων από πλευράς ΕΚΥΣΥ και ΣΕΚ, αντιδράσεις καταγράφηκαν και από κόμματα. Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε πως η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες που δημιουργεί η φιλοσοφία του Μνημονίου, προχωρεί ετσιθελικά και μονομερώς, μακριά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να είναι καν «συμβατική υποχρέωση», να κουτσουρέψει κατά περίπου 20% την κοινωνική σύνταξη από τους συνταξιούχους και την κάλεσε να κάνει δεύτερες σκέψεις. Ο Γ.Γ. του ΕΥΡΩΚΟ Μάριος Καράντωνας υπογράμμισε πως η αναδιάρθρωση της κοινωνικής σύνταξης πρέπει να είναι στοχευμένη, ώστε να μην πληγούν πολίτες που ανήκουν στα ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών παροχών. Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου, τέλος, εξέφρασε την αντίθεση του Κινήματος για τις περικοπές στην κοινωνική σύνταξη και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάψει να στρέφεται ενάντια στους φτωχούς.
Τι έχασαν μέχρι σήμερα
Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ του κονδυλίου για την κοινωνική σύνταξη δεν είναι το πρώτο πλήγμα που δέχονται οι συνταξιούχοι. Τον τελευταίο χρόνο, όπως υπολογίζεται, οι συνταξιούχοι απώλεσαν το 30% των εισοδημάτων τους, αφού μειώθηκε το όριο φτώχιας, καταργήθηκε το πασχαλινό επίδομα, μειώθηκε η μικρή σύνταξη που παραχωρείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ καταργήθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δωρεάν διακίνηση των συνταξιούχων με τις δημόσιες συγκοινωνίες και το επίδομα μάνας. Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος ζωής αυξήθηκε με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ και των πετρελαιοειδών, ενώ αρκετοί συνταξιούχοι καλούνται να ενισχύσουν οικονομικά και τα παιδιά τους, που βρίσκονται στην ανεργία.
Σημειώνεται πως ο Νόμος για τη Χορήγηση Κοινωνικής Σύνταξης τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 1995 και σκοπό έχει τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών και δεν δικαιούνται σύνταξη ή άλλη παρόμοια πληρωμή από οποιαδήποτε πηγή, της οποίας το μηνιαίο ύψος είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το μηνιαίο ύψος της κοινωνικής σύνταξης. Σημειώνεται, εξάλλου, πως το ύψος της κοινωνικής σύνταξης κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 356 ευρώ μηνιαίως.
Υπενθυμίζεται πως στην πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, που δόθηκε στους κοινωνικούς εταίρους για εξέταση και υποβολή εισηγήσεων, προνοεί όπως για παραχώρηση της κοινωνικής σύνταξης λαμβάνονται υπ' όψιν τα εισοδήματα των δικαιούχων, όπως και στις περιπτώσεις των επιδομάτων που παραχωρούνται από την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, να λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα από συντάξεις, απασχόληση, τόκους, μερίσματα και τόκους μέχρι το όριο της φτώχιας, το οποίο σήμερα είναι 794 ευρώ για μονήρες νοικοκυριό και 1,191 ευρώ για νοικοκυριό με δύο συνταξιούχους.
Πηγή: sigmalive.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου