Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

180 ξένες εταιρείες περιμένουν να εγγραφούν - Η Κύπρος εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών

180 ξένες εταιρείες περιμένουν να εγγραφούνΕξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον δραστηριοποίησης ξένων εταιρειών στο νησί και κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, από εταιρείες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες μέσω Κύπρου, παρά τις πρωτόγνωρες αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο.
Ενδεικτικό, αποτελεί το γεγονός ότι ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εκκρεμούν 20 νέες αιτήσεις για εξασφάλιση άδειας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), κυρίως από εταιρείες ρωσικών, ουκρανικών και ισραηλινών συμφερόντων.
Ήδη, στην Κύπρο δραστηριοποιούνται 152 ΚΕΠΕΥ με την πλειονότητα από αυτές, να είναι ξένων συμφερόντων. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται σε ξένα χρηματιστήρια και συναλλάσσονται κυρίως με ξένες τράπεζες.
Επίσης, πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέλαβε την εποπτεία των εταιρειών διοικητικών υπηρεσιών και ενώπιον της εκκρεμούν 160 αιτήσεις από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αδειοδοτηθούν. Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι ευρωπαϊκών συμφερόντων, προερχόμενων μεταξύ άλλων από τη Δανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αγγλία. Επίσης, ένας άλλος αριθμός των εταιρειών αυτών, είναι συμφερόντων τρίτων χωρών, όπως η Ρωσία.
Ως γνωστόν, από τη δεκαετία του 1970, η Κύπρος διατηρούσε σταθερό χρηματοπιστωτικό και φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις. Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων παρατηρήθηκε μετά την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2008, διότι αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί το ευρωπαϊκό διαβατήριο για εταιρείες από τρίτες χώρες.

Επιπλέον, η ένταξη στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2008, διασφάλιζε τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και εμπέδωνε τις συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας, οι οποίες σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνεχίζει να διαθέτει η χώρα, αύξαναν την ελκυστικότητά της ως επιχειρηματική βάση στην προσφορά υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα σε 3 ηπείρους, συνδέοντας την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, γεγονός που την καθιστά γέφυρα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Φορολογικές συμβάσεις

Η Κύπρος διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας με περισσότερες από 45 χώρες και συμφωνίες προώθησης και προστασίας των επενδύσεων με πάνω από 20 χώρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τέθηκαν σε ισχύ από την 1η του Ιανουαρίου πέντε νέες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. Συγκεκριμένα, σε ισχύ τέθηκαν οι καινούργιες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με την Εσθονία, που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2012, με τη Φινλανδία και την Πορτογαλία, που είχαν υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2012 και με την Ισπανία που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2013. Επίσης, σε ισχύ τέθηκε από την 1η του Ιανουαρίου και η ανανεωμένη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ουκρανία που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2012.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί και η ανανεωμένη συμφωνία με τη Νορβηγία και εντός του πρώτου τριμήνου η νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελβετία. Πολύ κοντά σε υπογραφή συμφωνίας βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες Αρχές της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Ολλανδίας, ενώ αναμένεται να αρχίσουν επαφές με τις Αρχές του Λουξεμβούργου.

Χαμηλό κόστος

Ένα άλλο συγκριτικό προτέρημα της Κύπρου είναι το χαμηλό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας μιας εταιρείας σ’ ό,τι αφορά τη σύστασή της καθώς και τα τέλη που απαιτούνται για να πληροί τους κανόνες συμμόρφωσης με την κυπριακή φορολογία και το εταιρικό δίκαιο.

Επιπλέον, το κόστος των ενοικίων και άλλων υποδομών είναι σημαντικά ανταγωνιστικό και συχνά χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια ξένη εταιρεία μπορεί πολύ εύκολα να εργοδοτήσει το κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό με ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα, επίπεδο απολαβών. Η Κύπρος διαθέτει υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, απόφοιτο κυρίως από πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους της Βρετανίας και των ΗΠΑ.  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί, είναι εξαιρετικές λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών, το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και την ύπαρξη ξενόγλωσσων σχολείων.

Ναυτιλιακό κέντρο

Η χώρα μας ξεχωρίζει και στον τομέα της Ναυτιλίας. Αποτελεί διεθνώς αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων ναυτικών χωρών στον κόσμο. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου έναντι άλλων ναυτιλιακών προορισμών είναι το νέο φορολογικό σύστημα. Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα φορολογική νομοθεσία οι πλοιοκτήτριες εταιρείες φορολογούνται βάσει της ολικής χωρητικότητας των πλοίων τους, που είναι εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Νηολόγιο.

Οι πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο έχουν την επιλογή είτε να φορολογούνται βάσει της χωρητικότητας των πλοίων που διαχειρίζονται ως ποσοστό του κανονικού συντελεστή (εξαιρούνται τα κυπριακά πλοία που βρίσκονται υπό την πλήρη διαχείρισή τους), είτε να φορολογούνται με βάση τα έσοδά τους με ποσοστό 4,25%.

Πηγή: www.philenews.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου